Gulay Turan – AMERIKADA TURK IRKI

Gulay-Turan
AMERIKADA TURK IRKI
 
Herkese tekrar selamlar…gecen hafta uzucu ama gercek hikayem insani gurbette bir kere daha yanliz oldugunu hatirlatirken ben etrafimdakilere ” Aman ha vefat edersem  beni koyume goturun” diye surekli hatirlatiyorum 🙂 Gurbette sahipsiz bir kabirde hele hele bir muslumanin katolik mezarliginda kendisine Amerikali kiz arkadasindan baska birisi sahip cikmazsa katolik mezarligina hele birde 3 kisilik mezarda yatmasi icimi bir tuhaf ediyor. Ailenin gonlunden gecen rahmetli gurhani Turkiyeye annesinin yanina musluman mezarligina defnetmek ama memur maasiyla gecinen abisi icin bu cok zor gorunuyor. Dua ediyorum Turk makamlari belki yardim eder Gurhan katolik mezarligindan memleketi samsuna veya Ankaraya defnedilirmi diye ????
cumartesi temmuz 19 da gurhanin vefatinin 4.yiliydi cicegimi aldim gittim bir fatiha okumak icin. Kesin diyordum amerikali kiz arkadasi veya Amerikali esinden olma kizlari gelir diye umut etmistim ama benden baska hic kimse gelmemisti ve sok oldum. Sahipsizlik boyle bir sey iste !
 
Gelelim asil konumuza…….Bu haftada gene Amerikada kulturumuz ve irkimizla ilgili ilginc bir konuyu yakaladim ve muhakkak bunu yazma geregi hissettim. Bunu da bana hatirlatan Gulseren ablama ayrica buradan tesekkur etmek istiyorum.Ve Amerikada yasayan Turklerden bu yaziyi okumalarini ve uygulamalarini rica edecegim.
 
Bildiginiz gibi gecen senelerde Amerikada nufus sayimi yapildi ve herkese hangi irktan siniz diye soru soruldu. Gonderilen formlari doldururken irkimizi yazmamiz belirtildi Bende buyuk harflerle TURKISH yazdim ve gonderdim Lakin Amerikada henuz % 1 lik nufus icinde bile olmadigimiz icin mi olsa gerek bilmiyorum pek cok yerde irk belirtilirken polish,hungary,bulgaria gibi kucuk topluluklarin bile adi gecerken biz TURK’lerin pek cok yerde isminin gecmedigini fark ettik.Ama en onemlisi bizlerin bu konuda hassasiyet gosterip kendimizi tanitmaktan eksik kaldigimizi fark ettim
Ozellikle ne oldugumuzu sorarlarken pek cogumuz WHITE -caucasion (kafkas) diye isaretledigini gordum Oysa TURK tek basina bir irk’tir. Pek cogumuz TURK’un tek basina bir irk oldugunu bilmez ama bizler sari,beyaz,siyah degiliz bizler TURK IRK’iyiz.
 
Bize dusen gorev ise Amerikada irkimiz soruldugunda other secenegini isaretleyerek TURK oldugumuzu ozellikle belirtmek. Cunku irkimizi tanitirsak Amerikada tanitma ve yayilma sansimiz cok daha fazla. Pek cok yerde lisan seceneklerinde niye TURKISH olmadigini dusundunuzmu? cunku talep ve tanitim yok! greekler, Armenia,bulgaria,georgia vs vs adini belkide ilk defa duydgunuz ulkelerin isimleri veya kullandiklari diller tabelalarda dolasiyorsa TURKIYE ve TURKCE de bence bu tabelalarda olmali diyorum ama is bize yani Amerikada yasayan Turklerin kendi kultur ve lisanina sahip cikmasiyla oluyor bu isler.
 
BU arada yazima onumuzdeki hafta cumhurbaskanligi secimlerinde oy kullanacak olan Vatandaslarimiz internet uzerinden randevu olarak 31 temmuz- (1-2-3 agustos arasi Sabah 8-5 arasi bu tarihlere cumartesi – pazar dahil yani hic kacar veya bahane uretecek tarafiniz yok o yuzden randevu alin ve oyunuzu daha aydinlik bir Turkiye icin muhakkak kullanin. Basvuru cok basit TC numaraniz isim soyisim ve sira no’yu yazmak yeterli oluyor.
 
Irkcimiyim ? =  evet  Vatansevermiyim? = evet oy kullanacakmiyim? = sonuna kadar 
 
Herkesi irkimiza ve vatanimiza sahip cikmaya davet ediyorum……Hep bir arada huzur, baris ve demokratik bir ulkede ozgurce herkesin yasamasi dilegiyle !!!
 
selamlar saygilar 

Post Author: GulayTuran

Leave a Reply