Muharrem Aker – Lig Kazani



Super lig tum hiziyla cekismeli bir sekilde devam ediyor. Altta buyuk bir yangin ve uste de heyecan olanca hizla surmekte. Liderin el degistirdigi son haftada dikkat ceken en onemli konu Trabzonda ki dususun ve puan kaybinin devam etmesi. Buna paralel olarak Fenerbahcenin bir seri yakalayarak liderligi averajlada olsa ele gecirisi. Bu ikiliyi Bursa 3 puan geriden takip ediyor, gecen seneki havalarindan uzak olsalar bile lige buyuk bir heyecan katiyorlar. Ligin ust siralarini zorlayan takimlara bakarsak , bu basarida on plana cikan takim olabilmek ve sorumlulugu paylasabilmek duygusunun hakim oldugunu goruyoruz. Ilk yarida bu birliktelikten uzak olan Fenerbahce liderin tam 9 puan gerisinde kalmisti ve ikinci yariyla birlikte hersey degisti. Fenerbahce arka arkaya cok onemli maclari kayipsiz olarak geride birakti. Ikinci yariya Anatalya da gayet iyi hazirlanmis. Bunun yaninda yonetimin Alexle Aykut’un arasini duzeltmesi ve kaptana guvenilmesi  ve takimin orta sahasinin daha direncli olmasi zaten kadro kalitesi iyi olan Fenerbahce’yi otoritelerin gozu onunde bir anda favori duruma yukseltti. Fenerbahce’deki bu basarida futbolcularla birlikte camianin kenetlenmesi en buyuk sebeplerden birisi. Yeni Malatyaspor macini kaybettikten sonra buyuk tramva geciren Fenerbahce, Antalya’da oynanan hazirlik macinin ardindan taraftarlarca buyuk elestiri yagmuruna tutulmus hatta bazi futbolcular agir hakaret alarak bundan paylarini almislardi. Yeni Malatya macinda ki maglubiyet futbolcularin ayaklarinin ustune daha saglam basmasina sebep olmus ve futbolculari birbirlerine daha cok kenetlemistir. Artik Fenerbahceli futbolcular sahaya ciktiginda orta sahada kumelenip galibiyet yemini etmekte, bu yeminede bagli kalmak icin bireysel katkinin yaninda top kaptirilinca toplu olarak yardimlasmayi ust seviyeye cikarmaktadirlar. Son maclara baktigimizda Fenerbahce defansinda saglam gorunmekle birlikte futbolcuda ve taraftarda nasilsa kazaniriz havasi gozukmektedir. Bu Fenerbahcenin artilarindan birisi ,bunun yaninda sampiyonlukta ki en buyuk rakipleri olan Trabzonspor ve Bursanin her hafta zorlanarak kazanmasi yada futbol kalitesinde surekli dusus gostermesi  en buyuk avantajidir.

Trabzonspor sampiyonluk yarisinda lige her zaman bir zevk vermistir. Tarafli tarafsiz herkesin gonlunde taht kurmus hatta bu sempati  3 buyuklerin taraftarlarinca biz sampiyon olamazsak Trabzon olsun derecesine varmistir . Uzun yillar sampiyon olamasada bu yarisin icinde her zaman var olmuslar bazen  cok yaklasmalarina ragmen bu yarisi mutlu sekilde bitirememislerdir. Bunda en buyuk neden camianin cok kirilgan  olmasidir. Bunun yaninda yonetimlerinin de basarisizliktan ders alip bunlara cozum bulamamasindan dolayidir. Camia cok sabirsiz, kaybedilen bir mac sonunda sampiyonluk bitmis havasina burunulmekte. Bundan hic kuski yok ki yerel basin en onemli etkendir. Yerel basin futbolculari , hocayi, yonetimi yerden yere vurmaktadir. Elestiri her zaman gerekli takimin basarisi icin. Bu bir klise bir soz olsa bile, elestiri yapici olmali yikici olmamalidir. Malesef Trabzon da sevgi ve ovgude gereginden fazla abarti soz konusudur. Sehir zaten cok kucuk bunun yaninda futbolculari asiri sekilde elestirmek futbolculari adeta yanlizliga itmektedir. Ikinci faktor yonetim zaafidir malesef. Yonetim olarak Trabzonun gecmisten ders alamayisi 2. yarida ki dususe en buyuk nedendir. Ilk yari sonucunda Trabzon 9 puan onde bitirmesine ragmen,  herkes tarafindan en buyuk eksiklik olarak, solbek, forvet ve orta saha transferi sart olarak gozukuyordu. Bu aciklari kapatmak yerine solbeke va forvete gecistirme transfer yaparak orta sahayida Selcugun ve Colmanin eksikliginde Sezer Badur , devamliligi olmayan Alanzinyo ve Buyuk takim tecrubesi olmayan Baris Atasa birakmasi Senol Gunes ve yonetimin en buyuk yanlisidir. Bir daha Trabzon bukadar sampiyonluga yaklasabilirmi bilinmez ama bu sansi cok iyi degerlendirmeliydiler. Yonetim gerekirse borca girip, cok kaliteli iki topcu transfer etmeliydi. Bu tarafli tarafsiz herkesin fikri, Sadri Sener sampiyonlar liginden gelecek parayi gayet iyi bilmesine ragmen bunu yapmadi, bunu kendiside kabul etti fakat Sadri Senerin hocasini ve futbolculari her donem suclamasi sik degil ve takimi devamli germekte.

Sampiyonlukta ki iddiali diger takim olan Bursaspor, ilk yarida Sampiyonlar ligi maclarindan dolayi hem cok yoruldu hemde sonuclardan dolayi demoralize oldu. Buna ragmen ilk yariyi fena yerde bitirmediler. Bursanin en buyuk yanlisi ,sene basinda  takima kattiklari yabancilardi . Bursaspor yeni yabancilarindan  hic verim alamadi . Yabanci futbolcular Batalla ve Ivan Ergic, Ivankov disinda hic biri Bursaya faydali gozukmuyor su an itibari ile. Devre arasinda aldiklari Altidore ve Miller kalitesinde iki topcuyu sene basinda takima katmis olsalardi  ellerinde ki kaliteli yerli kadroyla bir kac sene bu lige damga vurabilirlerdi. Bursa bu sansi kacirdi mi ilerleyen haftalarda gorecegiz . Fakat takimda medyaya simdilik yansimayan baska sorunlarda var, mesela Sercan yildirim gibi bir futbolcu ilk yarida yedek beklerken hic faydasi olmayan Nuno Gomez’e forma verilerek Sercanin yedek bekletilmesi ve kusturulmesi, gecen senenin flas ismi Volkan’in disiplinsiz tavirlari sonucunda devamli yedek soyundurulmasi, sol tarafin dinamosu Ozan’daki  dusus ve maclardaki hircinligi bir yerlerde sorunun olduguna isaret. Gecen yil sampiyon olmus takimin futbolcularinda bir moralsizlik sozkonusu ,takimdaslik anlayisi yavas yavas kaybolmaya basladi.

Bursa’yi sampiyon yapacaksa yine Sercan, Volkan ,Batalla , Ozan ve Kaptan Omer sorumluluk almali ve camiada bu futbolculara moral verip  hirslandirmali . Takim Kaptani Omer’in bu topculari ve Hocayi bir yemekte bir araya getirerek butunlesmeyi tekrar saglamasi gerek, yoksa yarista isleri gercekten zor.
GS ve BJK bir hafta var obur hafta yok, iki camiada da buyuk moralsizlik hakim. Iki takiminda tek cikar yolu kupa. Bu iki degerli kulubun avrupaya bilet almasinin en kisa yolu kupa . Yoksa bu puan farkiyla G.antep, Kayseriyi ilk 5 icin zorlamalari cok zor gozukuyor. Kupayi alamazlarsa kesinlikle avrupa disinda kalirlar gibime geliyor  . Bu takimlarimiz malesef yonetim zaafiyeti icerisinde gelecek yazilarimda yabanci futbolcu transferinde buna deginecegim . BJK ve GS lilar su lig bitsede kurtulsak havasinda.
G.antep ve Kayserispor ikinci yari oyunlariyla gercekten bu lige zevk vermekte, devre arasi transfer nasil yapilir guzel ornek verdiler . Basarilarinin devamini diliyorum.

Alt taraf tam bir cadi kazani , Sivas uzun bir aradan sonra mac kazandi ve umitlendi. Kasimpasa cok iyi oynamasina ragmen Fenerbahce gibi zorlu bir rakipten puan alamadi ama futbollari cok etkileyici idi. Bucaspor ve konyaspor puanlari dagitmaya devam etmekte . Onumuzde ki haftalar alttaki takimlarin mac kazanmasina  gore dusme potasi Antalyaspor ve Ankaragucunde endise olusturup dusme potasi bu takimlarida icine alabilir.

Post Author: SinBa

3 thoughts on “Muharrem Aker – Lig Kazani

    Hasan KARACA

    (March 4, 2011 - 8:03 am)

    Bursa sessiz sedasız yeniden şampiyon olursa şaşırmamak lazım bir açıklamasında ertugrul hoca favori fenerbahçe trabzon olur biz sessiz sedasız şampiyon olabiliriz demişti 🙂

    SerGe

    (March 1, 2011 - 9:54 pm)

    Sporla çok yakından ilgilenen, derin bilgi ve gözlemlerini bizlerle
    paylaşan, Muharrem Aker Beye biz Gurbetteyim.com
    ailesi olarak teşekür edip hoşgeldin diyoruz.
    Her daim aramızda görme dileğiyle.

    Harun Şimşek

    (March 1, 2011 - 6:05 pm)

    Yer yer zaman zaman sitenizi takip ediyordum, yanlız neden spora hiç deyinilmiyor diyede düsünmüyor değildim..şimdi dama taşlarınız yerine oturdu..sitenize ve muharrem beye hayırlı olsun İstanbul/pendik Harun Şimşek

Leave a Reply