Gulay Turan – Cocugum Amerikan Vatandasi Olsun Diyenler (Amerika da Dogum)

Herkese Tekrar Merhaba.Bu hafta Turkler arasinda en cok ilgilenilen konulardan birini anlatmak istiyorum.Turklerde yurtdisinda dogum yapmak ve o ulkenin vatandaslik hakkini elde etmek istegi cok yayginlasmaya basladi.Hatta Turkiye’ den  gelip dogum yapip geri donmek epeyce popular oldu.Cunku Amerikada dogum yaptiginizda cocuk otomatik olarak Amerikan vatandasi oluyor ve 18 yasindan sonrada anne ve babasina green card icin basvurabiliyor. Tabii su gunlerde bu haklarin kaldirilmasiyla ilgili calisma  ve senato da oneriler var.

Bu gibi onem almalarinin sebebi her gecen gun buyuyen latin Amerikan nufusunun devlet

Butcesine yuk olmasi ve insanlarin meksika sinirindan gecip dogum yapmaya gelmeleri ve dogum yaptiktan sonra Amerikada kalmalari veya ulkelerine geri donmemeleridir.

Cunku bebekle birlikte insanlar Amerikada kalmakta ve kacak isci sayisinda artis olmaktadir.Senelerdir kacaklara calisma izni veya green card sozleri Turkiye’de oldugu gibi Amerika’da da secim oncesi bir havuc olmustur.Ama her niyeyse kacaklarla ilgili henuz somut bir calisma olmadi.

Amerika genelinde bilinen 20 Milyon kacak gocmen yasamaktadir. Zaten hepsini yakalayip ulkelerine gonderelim deseler isin icinden cikilacak gibi olmayacak.Geri gonderdiginiz her bir kacak insanin ucak masrafi vs vs hukumetin cebinden cikar.Aman Allahim 20 milyon insani tasfiye etmenin kac milyon dolara mal olacagini dusunebiliyormusunuz?

Asil konu burada Amerikaya dogum yapmaya gelen insanlardir. Kendimde bizzat eski ev arkadaslarimla birlikte bu konuyu canli canli yasadik.Hamileliginin 6inci ayinda Amerikaya gelmislerdi ve kalacak yer bakiyorlardi.Benim eve yerlestikten sonra en yakin hastaneye basvurdular.Medicare cikarttilar.Yani bunun anlami fakir insanlara devletin dogum masraflarina destegidir.Hastane anne ve bebek icin bizdeki yesil kart gibi bir kart cikarttilar.Anne kontrollere gitmeye basladi.Zaten 3 ay sonrada dogum yapti. Ardindan eve hastane masraf faturalari gelmeye basladi.Ama bu ulkede gecici kaldiginizi ve paranizin olmadigini soylediginizde hastane masraflarini hastane devletten aliyor.Cunku sosyal guvenlik numaraniz olmadigi icin ortada sicilinize veya kredinizi kirletecek bir durum soz konusu olmuyor.

Ardindan dogum belgesiyle birlikte bebegin Amerikan pasaportuna basvuruyorsunuz.Yaklasik 1 ay icindede bebegin Amerikan pasaportu geliyor.Ancak buradaki sorun Amerikan vatandasi bebeginizi 3 ay dan fazla yurtdisinda tutamiyorsunuz aksi takdirde her giris cikis yaptiginizda ceza oduyorsunuz. Tabii bu arada devletten sut ve mama yardimi alabiliyorsunuz.

Dedigim gibi bu haklari kaldirmak veya kisitlamak icin senato da oneriler var.Yani cocugum Amerikan vatandasi olsun diyorsaniz elinizi cabuk tutun.Yoksa kanunlar degistiginde artik sadece green cardli veya Amerikan vatandasi olan insanlarin bebeklerine Amerikan pasaportu verilecek.Tipki avrupada oldugu gibi olacak.

Amerikada yarim milyon Turk yasamakta.Bunu Amerikan nufusunde ortalamaya koyarsak 380 milyonda yarim milyon epey ufak bir miktar.Bu nufusu arttirmak isteyen varsa buyursunlar efendim..:))))

Herkese dunyanin her ulkesinde saglikli cocuklar dunyaya getirmeleri dilegiyle…

Sevgiler…..Saygilar….

 

Post Author: GulayTuran

4 thoughts on “Gulay Turan – Cocugum Amerikan Vatandasi Olsun Diyenler (Amerika da Dogum)

    gulay turan

    (January 25, 2012 - 3:09 pm)

    Hollanda nin yasalari nedir bilmiyorum? yahoo da kara lale dye bir hollanda gurubu var.istersen onlara sorabilirsin.

    ulaş

    (January 2, 2012 - 2:17 am)

    selam gülay hanım benim annem hamile şimdi annem yurtdışında almanya veya hollanda da dogum yaptıgında mesela ben üniversite ögrencisiyim kardeşim oranın vatandaşı diye ben gidebilirmiyim yada bize ne gibi faydası olur yurtdışında dogum yapmanın hollanda da mesela

    Seden

    (June 25, 2011 - 5:54 am)

    Bir sure once dogumumu Amerika’da yapip dondum. Ilk baslarda Los Angeles’i dusunuyorduk. Hem iklim hemde filimlerden cok etkilendigimiz icin. Gitmeden once epey arastirmistik. Ama sonunda bir tavsiye ile Chicago’da bu isi profesyonel yapan bir firma ile anlastik. Gerci bu firma LA’de de hizmet verebilmesine ragmen, biz $15000 gibi ciddi bir fiyat farki nedeniyle Chicago’yu sectik. Acikcasi bastan (dogal olarak) cok endiselerim olmasina ragmen, hersey yolunda gitti. ABD’de oldugum tum sure boyunca gordum ki, kendi basimiza halletmeye kalkissaydik cok zorluk ve stres yasarmisiz. Rahat bir donem gecirmemizin payi bu isi bilen ancak profesyonelce calisan bir firma olmasiydi. Cunki cok bilinmeyen var ve arada gunluk hayata dair sorunlarda cikabiliyor. Ben ve annem esim olmadigi iki aylik donemde cok sorun yasardik obur turlu, tek basina olma endisesi de cabasi.

    Sezen ve Arkadasları

    (March 25, 2011 - 8:52 am)

    Gülay Hanım
    Geçen yazınızda New York ta Türk yürüyüşünden bahsediyordunuz.Bizler için izleyeceğinizi söylemiştiniz.Rica etsek bizim için resimler atabilir misiniz
    Türkiyedekiler Merak ediyoruz.

Leave a Reply