Havuç Salatası

MALZEMELER

1 kg havuç

3 adet kırmızı biber

3 adet yeşil biber

3 adet soğan

6 diş sarmısak

1 limon

yeterli miktarda tuz

yarım çay bardağı sıvı yağ

TARİFİ

Havuçları yıkayıp soyduktan sonra, yine havuç soyar gibi

salatalık soyacağıyla havuçları soya soya bitirelim.

Biberleride şerit şeklinde doğrayalım.

soğanları halka halka doğrayıp, yağla birlikte tencerede soteleyelim.

Arkasından biberleri ekleyelim.Biberlerde  kızarmış gibi olunca

havuçları ekleyelim. Havuçlar yumuşayınca ocağımızı kapatalım.

Doğranmış sarmısakları tuz ve bir limon suyumuzu karıştıralım.

Dolaba kaldırarak soğuk olarak dilediğiniz yemeklerin yanında

garnitür olarak sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

 

Havuç

 

5000 yıl önce mutfaklarımıza giren göz alıcı turuncu:

            Göz alıcı turuncu rengiyle dikkat çeken ve 5000 yıl önce mutfaklara girdiği belirlenen havuç, 16. yüzyılın başına kadar sarı, beyaz, mor, şarabi hatta siyah renkliydi.
Hollandalı botanikçilerin çalışması sonucu şimdiki rengini alan havuç, A ve C vitaminleri, karoten, sodyum, potasyum, fosfor ve şeker yönünden zengin bir sebze.
Maydanozgiller ailesinin bir üyesi olan havucun anavatanının Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika olduğu düşünülüyor.
Dilimizdeki havuç sözü Farsça “heviç”den geliyor. Havuç, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde “keşir”, “yergeçen”, “yerekaçan”, “yerkökü”, “gelin parmağı”, “sarıot”, “kızılot”, “deberotu”, “teperotu”, “pürçüklü” adları ile de bilinir.
Ülkemizde ticari olarak en fazla havuç yetiştirilen yöremiz Beypazarı. Hatay’ın Samandağı ilçesinde ise mor renkli bir havuç türü yetiştiriliyor. Bu tür havuç, etli dolma yapımında kullanılmasının yanı sıra, şalgam suyuna renk vermesi için de içine katılıyor.

Satın alıp saklarken:
Parlak renkli, sert, pürüzsüz ve pörsümemiş havuçları seçin. Havucun rengi ne kadar koyu turuncu olursa, besin değeri de o kadar yüksektir. Satın alırken böyle havuçları tercih etmeye dikkat edin. Buzdolabında birkaç gün tazeliğini koruyan havuç, dolaba konurken plastik torbadan çıkarılmalıdır.

Pişirirken:
Uzun süre haşlanan ya da pişirilen havuç besin değerini kaybeder. Bu yüzden pişirme süresine dikkat edilmeli ve az pişmiş olarak tercih edilmelidir. Besin değerinin kaybolmasını önlemek için havuç doğranmadan bütün olarak haşlanmalı ve haşlama suyu dökülmeden (çorba ve pilav yapımı gibi) değerlendirilmelidir.

Havucun sağlığa faydaları:
Havuç, akciğer, gırtlak, mesane, kalınbağırsak, rahim boyun bölümü, prostat ve yemek borusu kanserine yakalanma riskini azaltır. Karoten yönünden zengin olduğundan cilde ve gözlere iyi gelir. Kışın bolca yenilen havuç yazın tenin bronzlaşmasını kolaylaştırır. Kandaki kolesterol düzeyini düşürür. Hemoglobin oranını artırarak kanın temizlenmesini sağlar. Havuç bazı türdeki gıda zehirlenmelerini önler. Yapılan araştırmalar, havucun menenjit ve beyin iltihabı ile gebelikte fetüse geçerek düşüğe neden olan listerya adlı maddenin etkilerini yok ettiğini göstermiştir. İçerdiği yüksek lif oranı ile peklik çekenlere, kaynatılarak içilen suyu ise diyareye iyi gelir. A vitamini yönünden çok zengin olan havuç bebekler için çok faydalıdır. Anne sütünün yanında ek besin olarak havuç suyu verilebilir. Sindirimi kolay olan havuç suyu, karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder.

100 gram taze havuçta:

BESİNLER VE KALORİ
Kalori 42 Protein 1.1 gram Karbonhidrat 9.7 gram Kolesterol 0 Yağ 0.2 gram Lif 1 gram

MİNERALLER
Fosfor 36 mgr Kalsiyum 37 mgr Demir 0.7 mgr Sodyum 47 mgr Potasyum 341 mgr Magnezyum 23 mgr

VİTAMİNLER
A vitamini 11.000 IU B1 vitamini 0.06 mgr B2 vitamini 0.05 mgr B3 vitamini 0.6 mgr B6 vitamini 0.15 mgr C vitamini 8 mgr E vitamini 0.6 mgr Folik asit 7.6 mcgr

 

 

Post Author: SerGe

Leave a Reply