Gulay Turan – AMERIKADA ARABA KULLANMAK NASILMIS?

Tekrar Herkese Merhaba.

Amerikadaki gunlerimize gecen hafta bir ara verip, size kotu bir evsahibini anlattim.Biraz bir nevi basin ve iletisim yoluyla yapilan haksizliga karsi bir sitemdi aslinda.Ama Amerikada Turklugu ve Turkun Merhametli ve yardimsever tarafini unutmus bir cok Turkte yasadigini sizlere canli olarak anlatmak istedim.Malesef beni cok uzen bir olaydi ve sizinle paylastim.
Yani anlatmak istedigim Amerikada yasal olmadan (= illegal) yasamak cok zor degil aslinda.Ama bu gibi insanlar eger Amerikada yasal olarak kalmiyorsaniz (=out of statu) sizlere zor durumlar yasatabilir yani ingilizcesi “hard time” diyoruz.Aslinda Amerikada yasal olmadan yasayan milyonlarca insan var ve eger bir suca karismadiysaniz kimse sizi kolundan tutup atmaz.

Cogu insanimiz eger yasal degilse korkak ve sinmis bir sekilde yasar.Aslinda durum boyle degildir.Amerika ozgurlukler ulkesidir ve baskasini rahatsiz etmediginiz surece dileginiz gibi yasarsiniz.Kurallarda vardir.Zamanla alisirsiniz.Turkiyede kurallari cignemek kolaydir ve cogu insan umursamazca yasar.Kendi polisimize dikleniriz. hakaret ederiz ve hatta seni doguya surdururum diye tehdit ederiz.Ama Amerikaya geldigimiz durum farklidir.Amerikada polis sizi araba surerken arkaniza gecer ve isiklarini deli gibi yakar.Hemen saga cekip ellerinizi direksiyonun uzerine koyup beklersiniz.Sakin ani hareketler ve polisi suphelendirecek davranislarda bulunmayin.Bu su demek, aniden torpido gozune uzanmayin veya arkaniza donmeyin.Polis caminiza kadar gelir ve ehliyetinizi (=driver license), sigorta kartinizi (= insurance card) ve ruhsatinizi (=registration card) ister.Sizi niye cevirdiginizi soyler ve ceza kagidini (=ticket) elinize tutusturur.Hatta sizi mahkemeye bile verebilir sayet hizdan (=speed) ve point dedigimiz puan sistemli bir ceza aldiysaniz.Tavsiyem polise yakalanmayin ve point almayin.Cunku mahkemeye gidip 4-5 saatinizi mahkemede bekleyerek harcayabilir ve ardindan bir sonraki sigortanizi 200-300 dolar artmis olarak odeyebilirsiniz.Trafik kurallarina uymak Amerikada onemlidir.Eger uymazsaniz bu size pahaliya patlar.Eger mahkemede “ben suclu degilim” (=Iam not guilty) deyip elinizi kolunuzu sallayarak gidebilirsiniz ama arkanizdan bir ust mahkemeye verildiginize dair baska bir kagit daha gelir ve o mahkemenin masraflarida size fatura edilir.En iyisimi trafikde polise yakalanmamaya ve point ticket almamaya ozen gosterin.Eger alirsanizda hic itiraz etmeden mahkemeye gittiginizde parasini odeyip ehliyetinize gecmis pointleri sildirin. fiyatlar konusundada soyle diyebilirimki 3-4 point civari 500 dolar ceza odersiniz.Ama ehliyetinizde bu cezayi aldiginiza dair gozukur ama point silindigi icin point gozukmez.Bazi cezalarida parayi oderim kurtulurum diye dusunmeyin.Cunku bazi cezalari 5 sene icinde 2 inci kez aldinizda farkli cezalar oduyorsunuz.Tabiiki ilk odediginizden daha fazla oluyor.Mesela sakat yerine ilk kez park ettiginizde 100 dolar ceza oduyorsunuz ama bunu ikinci kez yaparsaniz hakim size kamu cezasi veriyor.Mesela bir hafta sokaklari supurmek gibi.

Amerikada her eyaletin ayri kanunlari vardir.Yasal statude olmadiginiz halde baska eyaletten ehliyet alip baska eyalettede araba kullanabilirsiniz.Yasal olsanizda baska eyaletten gelip dileginiz eyalete yerlesebilirsiniz.Ama adresinizi bildirmek zorundasiniz.Ozellikle araba sigortaniza baska eyalete tasindiginiz hatta bazi eyaletlerde,eyalet disina cikiyorsaniz dahi bildirmek zorundasiniz.Yoksa kaza durumunda hasarinizi odeyemeyebilirler.Nasil? Amerika sizi endiselendirmeye basladimi? Turkiyedeki gibi rahat hissetmenizmi? Daha durun.Amerikada alkollu araba kullanirken yakalanirsaniz potansiyel cinayet isleyebilir muamelesi gorursunuz.Cunku baskasina zarar verebilir,sakat birakabilir veya baskasinin olumune sebep olabilirsiniz.
Ehliyetiniz elinizden alinir ve en az 6 ay okula gitmek zorunda kalirsiniz.Bu ceza record dedigimiz sicilinize islenir ve omur boyu sicilinizde kalir.Hatta sigorta sirketiniz sizi sigortadan atabilir veya sigortanizi 3 katina cikartabilir.

Eh bu kadar korkuttum sizi.Sakin ha alkollu araba kullanmayin.Bir sey daha varki,new jersey eyaletinde evinizde icki icen kisi yani sizin evinizden misafir olarak gelmis ve alkollu olarak evinizden ayrilan kisiden siz sorumlusunuz.Bu su demek Misafiriniz sizin evinizde alkol alip kaza yaparsa siz bundan sorumlu oluyorsunuz.Bu ne sacma sey diyeceksiniz! evet,sizin sorumlulugunuz alkollu bir misafirinizin, alkollu bir sekilde araba kullanmasini engellemek, taksi cagirmak veya evine kadar birakmaktir.Ilk duydugumda banada cok sacma gelmisti ama dusunursek sayet bence cok mantikli degilmi?

Simdi icinizden diyorsunuz,asla agzima koymam.Araba kullanacaksaniz sakin icmeyin!
Amerikada Cezalar bu konuda oldukca acimasiz.Dusunursek sayet bu konuda Turkiyeyi daha rahat buluruz.Ama dogru olan baskasina zarar vermeden ozgurce yasamak.Iste Amerikada kural budur.Size bu hafta Amerikadaki yasamdan kucuk bir kesit anlattim.Dilerim bir faydam olmustur.
Hafta gene Amerikadaki yasamdan baska bir kesit anlatmak dilegiyle…..selamlar!

Post Author: GulayTuran

3 thoughts on “Gulay Turan – AMERIKADA ARABA KULLANMAK NASILMIS?

    Gorkem

    (April 29, 2011 - 6:37 pm)

    Ozellikle biz(Turkler) bu trafik konusunu bilmemiz iyi oldu.Herhalde en sakincali kullanan bizlerizdir.Gulay Hanim:
    Yazilarinizi kacirmadan takip ediyorum ve cok ilgimi cekiyor.Amerikadaki yasamdan baska bir kesitinizide dort gozle bekliyorum:)
    Tesekkur edriz

    Arda

    (April 29, 2011 - 6:20 pm)

    Yaziyi saskinlikla okudum.Turkiyede ise insanlar polisi sopa ile dovecek nerdeyse.
    Ilk basta kurallar korkutsada eminim zaman icerisinde alisilacaktir.Tesekkurler

    Dila

    (April 29, 2011 - 5:37 pm)

    Anlasilan Amerikada bu trafik meselesi cok siki ve kurallara uygun.Turkiyeye gore….
    Oradaki yasam hakkinda bu sekilde bilgiler vermeniz,acikcasi cok ilgimi cekti. Cok Tesekkur ederiz 🙂

Leave a Reply