Tam puan alanlar mercek altında

Şifre soruşturmasının boyutları büyüyor. Savcılık, YGS ve KPSS faillerinin aynı olabileceğinin sinyalini verdi.
Tam puan alanlar mercek altında
Savcı Sakınan, “Elimizde bayağı bir şey var” dedi. Soruşturma YGS‘de tam puan alan adayların olduğunu da ortaya koydu. Bu adaylara ait veri tabanları ve soru kitapçıkları tek tek inceleniyor…

YGS’deki şifre iddialarına son noktayı yargı koyacak. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 1.7 milyon adayın cevap anahtarının tek tek incelendiğini açıkladı. Soruşturmayı yürüten Şadan Sakınan, YGS ve KPSS faillerinin aynı olabileceğinin sinyalini verdi. Sakınan, “Soruşturmayla ilgili bayağı bir şey var” dedi. Başsavcı Ethem Kuriş ise “Yorum haricinde insanları tatmin edecek sonucu hedefliyoruz” ifadesini kullandı. Soruşturma YGS‘de tam puan alan adayların olduğunu da ortaya koydu. Savcılık, tam puan alanların listesinin tespit edildiğini belirtirken bu adaylara ait veri tabanları ile birlikte soru kitapçıklarının tek tek incelendiğini vurguladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, soruşturmayı yürüten Başsavcı Vekili Şadan Sakınan ve Başsavcıvekili Nuri Yiğit Ankara Adliyesinde YGS soruşturmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sakınan, soruşturmayı gerektiği şekilde hızlı ve özenli yaptıklarını belirtti. YGS‘deki şifre iddialarına ilişkin soruşturmanın resmi olarak KPSS ile ilgili soruşturma kapsamında değerlendirildiğini aktaran Sakınan, iki soruşturmayı ayrı ayrı yürüttüklerini kaydetti. YGS ve KPSS faillerinin aynı olabileceği sinyalini veren Sakınan, “Elimizde bayağı bir şey var” diye konuştu.

Yeni gelişmeler olabilir

İki sınavla ilgili bağlantılar olabileceğini aktaran Sakınan, tüm detayları araştırdıklarının dile getirdi. Sakınan KPSS soruşturmasında görev alan bilirkişilerin YGS‘de de görev yaptığını hatırlatarak, işlerinin kolaylaşması adına bilirkişilere ilaveler yapıldığını belirtti. Sakınan, “YGS sonuçları üzerindeki inceleme yarın (bugün) da bitebilir, daha sonra da” dedi.

Yeni gelişmelerin olabileceğine dikkat çeken Sakınan, kamuoyu ikiye bölündüğü için öğrencileri rahatlatmak adına açıklama yapma ihtiyacı hissettiklerini kaydetti. Sakınan, üzerlerinde ciddi baskı olduğunu “Her yönüyle kuşatılmış haldeyiz” şeklinde izah etti. Sakınan, ALES’te soru kitapçıklarındaki basım hatasıyla ilgili olarak da “ALES, idari bir konu. Soruşturmamıza dahil değil” ifadelerini kullandı.

Herkesi tatmin edecek

Başsavcı Kuriş ise “Siz neden açıklama yapma gereği duydunuz” sorusu üzerine ‘Arkadaşların bir bölümü zihin okuma metodunu uyguluyor. Bunun gereği yok” dedi. Gerçeğin ortaya çıkması için, gerçeğe hizmet edecek sonuçlara ulaşmaya çalıştıklarını anlatan Kuriş, yorum haricinde insanları tatmin edecek bir sonuç hedeflediklerini belirtti. Kuriş, “Adaletin gözü bağlı, terazisi elindedir. Önemli olan kamuoyunu tatmin edici bir sonuç çıkmasıdır” diye konuştu. Kuriş, şifre iddialarına ilişkin soruşturmada son aşamaya gelindiğini aktararak “Adaylar rahat olsun” önerisinde bulundu.

1.7 milyon cevap kağıdı inceleniyor

Ankara Başsavcılığı’nın YGS soruşturmasında gelinen aşamayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada geniş kapsamlı bir inceleme ile soruşturmanın en kısa sürede bitirilmesinin amaçladığı vurgulandı. İlk olarak 81 ilde sınava giren adaylara ait rastgele seçilen soru kitapçıklarının bilirkişi heyetince incelendiği belirtilirken ÖSYM Test Araştırma Birimi’nde de arama yapıldığı kaydedildi. Soruların basıldığı kapalı döneme ilişkin araştırmanın yapıldığını hatırlatan başsavcılık şu ifadeleri kullandı:

“2011 YGS‘ye giren 1.7 milyon adaya ait tüm cevap anahtarlarının bulunduğu veri tabanı aday bazlı olarak tek tek incelenmeye başlandı ve son aşamaya gelindi. Sınav sonuçlarına göre tam puan alanların listesi tespit edilerek bu adaylara ait veri tabanları ile birlikte bu adayların soru kitapçıkları da tek tek incelenmeye alındı” Soruşturma kapsamında bazı görevlilerin ifadelerinin alındığı belirtilirken “Sınavın iptaline, soruşturmanın içeriğine dönük çıkan haberler ve yapılan yorumların Başsavcılığımız tarafından yürütülen soruşturma ile bir ilgisi bulunmamaktadır” denildi.

Çiçek’ ten ‘istifa’ cevabı: Değerlendirsin

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, şifre iddi-alanyla ilgili ilginç ifadeler kullandı. İddialar- ilk gündeme geldiğinde hükümet adına “Cumhurbaşkanı tatmin olmuşsa biz de olmuşuzdur” açıklamasını yapan Çiçek, “O zaman bize verilen bilgiler bu açıklaman yapılmasını zorunlu kılıyordu” dedi. Konunun yargıya intikal ettiğini hatırlatan Çiçek şöyle devam etti:

“Soruşturmayı yürüten savcı, hassasiyetleri dikkate alarak ikinci sınavdan önce bu işin sonuçlandırılacağını ifade etti. Ümit ediyorum bir an önce neticelendirilir. Ben şahsen o değerlendirmeyi yaparken, bize verilen bilgi çerçevesinde yapıyoruz. O gün bize verilen bilgiler, o tür açıklamaları zorunlu kılıyordu. O gün itibariyle tatmin oldum. Bugün sorarsanız, soruşturma bittikten sonra değerlendiririz.” Çiçek, ÖSYM Başkanı Ali Demir’in istifası ile ilgiü soru üzerine ise muhatabın kendisinin olmadığını söyledi. Çiçek, “İstifayı yapacak olan ben değilim. El kesesinden ağalık yapmadım bugüne kadar. Onu ilgili makamların kendisinin değerlendirmesi gerekir” diye konuştu.

Gökhan ÖZDAĞ / ANKARA

Post Author: SerGe

Leave a Reply