Domatesin yararları

Domates en yaygın kullanılan meyveler arasındadır. Hemen her yemekte domates mutlaka kullanılır. İşte domatesin vücudumuza faydaları…

Suyu ve taze hali günlük olarak tüketilmesi gereken domates çarpıcı renginin yanı sıra besin değerleriyle de dikkat çeker.
Adelaide Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı her gün taze domates tüketmenin tansiyonu düşürdüğünü ve kolesterolü kontrol altında tuttuğunu belirtiyor. Ayrıca domates kalp sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.

 
55 yılda domatesle ilgili tam 14 araştırma yapılmıştır. Domatesin tansiyonu düşürücü ve kolesterolü kontrol altında tutucu özelliği içerdiği likopen miktarına bağlıdır. Likopen domatese kırmızı rengini veren bir pigmenttir ve doğal bir antioksidandır.
Günlük alınması gereken likopen miktarı 25 mg. Civarındadır. Bu miktarda alındığında kolesterolü %10 oranında azaltmaktadır. Kalp krizi ve hastalıkları riskini azaltmak için günlük 500 ml. Taze sıkılmış domates suyu içilmesi önerilmektedir. Ya da 50 gr domates salçası da aynı besin değerlerini almanıza yardımcı olacaktır

Post Author: SerGe

Leave a Reply