Gulay Turan – AMERIKADA CANCER OLMAK

Gulay-Turan

AMERIKADA CANCER OLMAK

Uzun aradan sonra tekrar Merhaba….Bu sefer sizlere pek pozatif bir konuyla merhaba demedim ama hayatin gercekleri tokat gibi insanin yuzune vurunca sersemliyor. Saglik cok onemli bir konu ama ayni zamanda masrafli bir konu. Pek cok insanin Amerikada saglik sigortasi yok. Kapitalist system herseyin para oldugu bir sistemde insan sagligi bir hic……Zira Kapitalist olmayan system lerdede insan sagligina harcanan miktarlar silahlara harcanan paradan daha az eminim. Amerikada insanlar son model arabalara binerken aylik 1000 dolarlik bir masrafa hic dusunmeden imza atarken Saglik sigortasini yaptirmayi luzumsuz gereksiz gorur. Pek cok tanidigim insan lux arabasinin taksidi sigortasi masrafi icin para harcarken saglik sigortasi yaptirmak akillarina gelmez veya yaptirmazlar. Cunku insanoglu sagligini kaybedecegini hic bir zaman dusunmez. Hal boyleyken bir gun kotu kader kapinizi caldiginda ne yapacaginizi bilmiyorsunuz. Burokrasinin kagit duvarlari onunuze yigiliyor ve kagit kurek isleriyle ugrasmaktan bile bikiyorsunuz artik. Amerikada green card sahibi degilseniz durum dahada degisik hale geliyor. Burada 2 farkli durum cikiyor bu ulkede yasal olmak veya yasal olmayan ( out of statu) durumda iken hastalandiginizda ne yapacaksiniz????

Insurance (= sigorta ) Amerikada herseyden once geliyor o kadar degisik sigorta cesidi varki anlatamam ve aldiginiz sigortanin sartlarini anlatan kagitlari bir buyutecle okumanizi tavsiye ederim. Kiraci oldugunuz eve bile sigorta yaptirmaniz sizing faydaniza olacaktir Evde herhangi bir durum oldugunda yangin su basmasi vs vs ev sigortasindan karsilanacaktir. Lakin bizim konumuz genis cerceveli Saglik sigortalari yani (Healthy insurance )
Obama care ile 12 milyon insan sigorta sahibi oldu derken sahip olunan sigorta elbetteki bedava degil ama alinan ucuz sigortalarin bedelinide co-pay seklinde zaten geri oduyorsunuz Obama care den alinan ucuz sigorta daha sonra size extra faturalarla sahip olmaniz gereken ve pahali gerekcesiyle almadiginiz sigortadan dahada masrafli hale geliyor.Durum bu iken benim size tavsiyem adam gibi bir sigortaya sahip olmaniz. Lux bir arabanin taksit sigortasi odemek yerine full cover bir saglik sigortasinin aylik odemelerini yapmaniz sizing icin daha iyi olacaktir.

Devletin verdigi bedava sigorta Medicaid veya Medicare almak icin epey ugrasmaniz gerekecek. Cunku gelirinizi belgelemeniz gerekecekki banka hesaplarinizdan maas ceklerinize kadar herseyi isteyecekler. Bedava sigortayi aldiginizda coktan kanserin son evresine gelmis olabilirsiniz.Allah korusun diyorum….Amerikada yasal olan ile yasal olmayan insanlarin hastanede hic bir farki yok. Ama ciddi bir hastaliginizda mesela kanser gibi durumlarda farki fark edebiliyorsunuz. Bir kanser hastasinin hukumete masrafi 1 milyon dolar civari. Sigortaniz varsa doktorlar ve hastaneler sigortanizdan maximum harcamayi alabilmek icin elllerinden geleni yapacaklardir korkmayin !  Lakin sigortali degilseniz veya 5 yildir green cardli olarak bu ulkede yasamiyorsaniz madalyonun ters tarafini anlatayim size………..Amerikada sosyal yardimlardan yararlanmak icin 5 yil green cardli olarak yasamak devlete ufakta olsa bir vergi odemesi yapmaniz sizin acinizdan iyi olacaktir. 5 yil green cardli yasadiysaniz sosyal yardimlardan yararlanabilirsiniz. Lakin kanser hastasiysaniz ????
Devlet size tedavi ediyor ama ne sartlarla??? Amerikada kanser arastirmalarinda yeni ilaclarin denenmesinde doktorlarin hastalara ihtiyaclari var ve bu hasta ihtiyaclari hastalarin rizasiyla sigortasi olmayan insanlardan izin alinarak saglaniyor. Kanser arastirma merkezlerin web sayfalarina girdiginizde Dr A’nin  18-50 yas arasinda kanserin 2 asamasinda hasta aradigini gosteren ilanlar goreceksiniz Yeni bir ilac vardir ve denenmesi gerekiyordur isin guzel tarafi Amerikada hastanin rizasi alinir ama Turkiyede bu boyle degildir Turkiyede hastanelerde doktorlardan su sozleri cok duyarsiniz ” yeni bir ilac geldi onu verecegiz”  oysa Turkiyede doktorlar hasta yakinlarina direk su cumleyi hic bir zaman kullanamazlar. ” Amerikadan hastalar uzerinde denenmek uzere yeni bir ilac geldi ve sizin hastaya bu ilaci verip deneyecegiz ” sonuc tip litereturunde istatistik bilgi olarak yerini alacak. Ama yeni ilaclari denenmek uzere az gelismemis ulkelere gonderen Amerika veya avrupa ulkeleri kanser denen illetle mucadelede oldukca basarililar. Kanser arastirmalarina veya saglik hizmetlerine cok paralarin harcandigini dusunmuyorum. Dunyada savaslara harcanan miktarlarin yarisi saglik icin harcansaydi saglikli bir dunyada baris icinde yasiyor olabilirdik.

Sonuc itibariyle gene pozatif dusunelim cunku yeni ilac denemelerinden sifa bulan binlerce kisi var. Sayet ben kanser olsaydim hic dusunmeden bir arastirma merkezinde yeni bir ilacin denenmesine izin verirdim.Her kanser hastasi hayatini kaybedecek diye bir dusunceye asla sahip olmayin. Kanserden kurtulan cok insan var moral ilactan bile etkili bir merhem.Her insan degerli ve hic bir CAN degersiz degil ve herkesin sevdikleri var.Birey olarak bir ailenin parcasiyiz.
Amerikada yasal degilseniz veya saglik sigortaniz yok ise bu konuda ne yapacaginizi bilmiyorsaniz lutfen bana ulasin. Hastalandiginizda hastanelerin acil servislerine gitmeye cekinmeyiniz Hastane faturalariniz oldugunuzda medicare veya Medicaid almaniz dahada kolaylasiyor.
Kanserin korkunc yuzuyle  karsilasmamiz dilegiyle…..Hayatta en buyuk servetin sagliginiz oldugunu aklinizdan hic cikarmayin !
Ramazan ayinda herkesin sifa bulmasi dilegiyle……selamlar sevgiler……………

Post Author: GulayTuran

Leave a Reply