“Yemen Devlet Başkanı öldü” iddiası

Yemen’deki bir muhalefet televizyonu, Yemen Devlet Başkanı Salih’in öldüğünü iddia ederken, El Arabiya televizyonu Salih’in hafif yaralandığını duyurdu

Yemen‘in başkenti Sana’da Devlet Başkanlığı Sarayı’nın içindeki bir camiye havan topu mermisinin isabet etti.

Yemen‘deki bir muhalefet televizyonu, camide cuma namazı kılan Devlet Başkanı Abdullah Ali Yemen Devlet Başkanı Salih’in öldürüldüğünü iddia etti. Hatta Başbakan ve Meclis Başkanı’nın da yaralandığı belirtildi. Sözcü, saldırıdan Haşed aşiretinin lideri Şeyh Sadık El Ahmar’ı sorumlu tuttu. Bu aradadevlet başkanının 4 korumasının da öldüğünü bildirdi.

Muhalefet televizyonunun iddiasını duyuran Reuters ajansı, telefonla aranan Devlet Başkanlığı yetkililerine ulaşılamadığını belirterek, Salih’in akıbetinin doğrulanamadığını vurguladı.

El Arabiya televizyonu ise iddiaları yalanlayarak, Salih’in hafif yaralandığını duyurdu.

Yemen Devlet Başkanı Salih’e bağlı güçlerle muhalif aşiret üyeleri, Salih’in geçen hafta uzlaşma anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesinden sonra çatışmaya başlamıştı. Çatışmalarda bugüne kadar 150’den fazla kişi yaşamını yitirdi.

AŞİRET LİDERİNİN EVİ BOMBALANDI

 Bölgedeki kaynaklar, başkent Sana’nın güneyine sıçrayan çatışmalarda güvenlik güçleriyle aşiret üyeleri arasında çıkan çatışmalar sırasında aşiret lideri Hamid El Ahmar’ın evinin bombalandığını söyledi.

Bu arada, hükümet güçlerinin çatıştığı Ahmar Aşireti’nin ikinci büyük oğlu Hamid el Ahmar’ın evine ve bulunduğu mahalleye Salih’e bağlı birliklerin, top ve havan topu saldırısına başladığı bildirildi.

 Görgü tanıkları ülkenin güneyindeki Taiz kentinde patlamalar olduğunu belirtiyor.

YEMEN MUHALEFETİNE GÖRE GÜVENLİK GÜÇLERİ BU HAFTA 50 MUHALİFİ ÖLDÜRDÜ

Yemen muhalefeti, güvenlik güçlerinin bu hafta 50 muhalifi öldürdüğünü bildirdi.

Muhalif gruplar tarafından yapılan açıklamada, başkent Sana’da bu hafta çıkan çatışmalarda 50 muhalifin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Bu arada görgü tanıkları, Sana’daki çatışmaların kentin güneyindeki bölgelere de sıçradığını söyledi.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Yemen‘in başkenti Sana’da hükümet güçlerinin muhalif Ahmar Kabilesi’ne karşı başlattığı bombardıman devam ederken kentin merkezinde sokak çatışmaları baş gösterdi.

Sana’nın kuzeybatısındaki bazı mahalleleri abluka altına alan hükümet kuvvetleri, gecenini ilerleyen saatlerinide top ve ağır silahlarla bombardımana başladı.  Bombardıman devam ederken başlayan çatışmalar bir saate yakın sürdü. Başkentin sokaklarında otomatik silah ve hükümet güçlerinin kullandığı roket sesleri yükselirken çatışmalardan kaçan ve bağıran insanlar göründü.

Olayların şiddetlenmesi üzerine kentin tamamına yakınında uygulanan elektrik kesintisi sonrası silah seslerinde azalma meydana geldi.

Bir anda sessizliğe bürünen kenttin sokaklarında sadece zırhlı askeri araçlar devriye geziyor. Ölü ve yaralı olup olmadığı bilinmiyor.

Muhalifler, bugün cuma namazı sonrası onbinlerce kişinin katılacağı büyük gösteriye hazırlanıyor.

Salih karşıtlarının yaşadığı Hasaba Mahallesi’nde birçok devlet binası aşiret üyeleri tarafından pazar günü ele geçirilmiş, bunun üzerine hükümet güçleri bu mahalleyi abluka altına almıştı.

Salih’e bağlı güçlerle Ahmar Aşireti üyeleri, Salih’in geçen hafta uzlaşma anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesinin ardından çatışmaya başlamıştı. Çatışmalarda bugüne kadar 150’den fazla kişi hayatını kaybetti.

İÇ SAVAŞ TEHLİKESİ BÜYÜYOR

Başkentin, güneyde hükümet kuvvetleri, kuzeydeyse isyancı askerler ve muhalefet bağlı aşiret çeteleri arasında bölünmüş durumda.

Bu arada, pazartesi günü başlayan ve bir günlük ateşkesten sonra yeniden alevlenen hükümet güçleri ile Ahmar Kabilesi arasındaki çatışmalarda hükümetin kontrolünü kaybettiği devlet binaları yeniden  Salih’e bağlı birlikler tarafından ele geçiriliyor.

Yemen Post Gazetesine açıklama yapan İçişleri Bakanlığının bir yetkilisi, Ticaret ve Yatırım Bakanlığı da dahil olmak üzere birçok kamu binasının yeniden hükümet güçlerince kontrol altına alındığını söyledi.

Salih’e bağlı güçlerle muhalif Ahmar aşireti üyeleri, Salih’in geçen hafta uzlaşma anlaşmasını imzalamaktan vaz geçmesinin ardından çıkan çatışmalarda bugüne kadar 150’den fazla kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Öte yandan, ülkenin bir çok bölgesinde ordu ve muhalifler arasındaki zaman zaman çatışmalar devam ederken, El-kaide militanlarının ele geçirdiği öne sürülen güneydeki Zincibar’daki durum belirsizliğini koruyor. Muhalifler, hükümet güçlerinin bilerek kentin kontrolünü militanlara bıraktığını böylelikle Salih’in uluslararası kamuoyunun desteğini almaya çalıştığını iddia ediyor.

SANA HAVAALANINDA UÇUŞLAR DURDU

Yemen‘in başkenti Sana’daki havaalanında uçuşların, aşiret üyeleriyle Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı güçler arasındaki çatışmalar yüzünden askıya alındığı bildirildi.

Yolcular, seferlerin yapılamadığını söyledi.

Image

SANA’DA DÜN GECEKİ ÇATIŞMALARDA VE AÇILAN ATEŞTE ÖLENLER İÇİN TOPLU CENAZE TÖRENİ

Yemen‘in başkenti Sana’da, dün geceki sokak çatışmalarında ve hükümet güçlerinin ateşi sonucu ölenlerden 20’si için cenaze töreni düzenlendi.

Hayatını kaybedenler için uluslararası Sana Havaalanı’na giden 60. Cadde üzerinde düzenlenen törene, 10 binden fazla kişi katıldı. Cenaze töreni öncesinde kılınan cuma namazında protestocular, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih karşıtı sloganlar attı, pankartlar açtı.

Uzun ve siyasi içerikli cuma hutbesi sık sık sloganlarla kesilirken, hükümet güçlerinin kentin bazı mahallelerine top ve roketlerle saldırısı devam etti.

Protestocular, çoğunluğu genç yaştaki kurbanların bayraklara sarılmış tabutlarını omuzları üzerinde bir süre taşıdı, daha sonra defnedilmek üzere mezarlığa götürdü.

WASHİNGTON BASKILARI ARTIRACAK

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney basına yaptığı açıklamada, halen Körfez ülkelerini ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama’nın terörle mücadele danışmanı John Brennan’ın Salih’in üzerindeki baskıların artmasını sağlayacağını belirtti.

Carney, Brennan’ın bölgedeki ziyaretinin ana konusunun “ABD’nin Yemen’de gittikçe bozulan durum ile ilgili endişelerini dile getirmek” olduğunu söyledi. Sözcü açıklamasında, Brennan’ın Körfez ülkelerindeki ABD müttefikleriyle, Abdullah Salih’in iktidarı bırakmasını sağlamaya yönelik alınabilecek önlemler konusunu ele aldığını belirtti.

Post Author: SerGe

Leave a Reply