Sultan 1.Yusuf’a müfettiş bile yok!

3. Selim’in tahtını lojmanına taşıtması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı soruşturma başlattı

Topkapı Sarayı Müze Müdürü Yusuf Benli’nin ziyaretçilerin dokunmasının bile yasak olduğu Padişah 3. Selim’in tahtını lojmanına taşıttığı iddiası, gündeme damgasını vurdu. Radikal Gazetesi, taht taşınırken çekilen fotoğraflarıda yayınladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay soruşturma başlatıldığını söyledi.

SKANDAL NASIL YAŞANDI?
İddialara göre Yusuf Benli, Topkapı Sarayı’nın harem Hünkâr Sofası Bölümü’ndeki tahtı, yağmurlu bir günde müze içindeki lojmanına taşıttı. Ancak taht, lojmanın giriş kapısından geçmedi.

LOJMAN KAPISI DAR GELDİ
Bu sırada görevliler tahtı kapıdan nasıl sokacaklarını düşünürken, paha biçilemeyen eserin üstüne yağmurdan korumak için beyaz branda örtüldü! İddialara göre Benli, tahtın geçmesi için kapının yıkılması talimatını da verdi. Görevliler kapıyı yıkmaya hazırlanırken lojmanın iç kısmındaki kapının da dar olduğu anlaşıldı ve taht lojman yerine tekrar depoya kaldırıldı.

Mevlânâ Müzesi’nden Topkapı’ya geldi
1962 doğumlu Yusuf Benli, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü mezunu. Sivas, Akşehir, Konya ve Çanakkale gibi çeşitli müzelerde çalışan Benli 2007-2010 yılları arasında Mevlânâ Müzesi Müdürlüğü yaptı. 9 Ağustos 2010’da Topkapı Sarayı Müze Müdürlüğü’ne atanan Benli, bir gazeteye verdiği röportajda Topkapı Sarayı ile ilgili her konuda tek hukuki yetkilinin kendisi olduğunu, İlber Ortaylı’nın görevinin sadece ‘misafirleri ağırlamak’ olduğunu söylemişti.

Bakan Günay: İhtimal vermiyorum ama…
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, iddialarla ilgili “Tahkikat yapılıyor” diyerek şunları söyledi: “Arkadaşımızın savunması, ‘Depoda sıkışıklık vardı. Lojman olarak ayrılmış mekânda da boş odalar vardı, oraya koyalım ve sıkışıklığı rahatlatalım’ şeklinde ama hangisi gerçektir, resmi tahkikat başlattık. Böyle bir şey yapmış olabileceğine ihtimal vermiyorum. Çünkü daha önce de müze müdürlüğü yapmıştı, kendisiyle ilgili bir şikâyet yoktu. Yanlış anlaşılma oldu veya iddia gerçekse elbette yaptırıma uğrar. Bir soruşturma başlattık. Onu bir dinleyelim bakalım.’’ ‘Teftiş Kurulu görevlendirilmedi örtbas etmeye çalışıyorlar’

MURAT BARDAKÇI (Habertürk Gazetesi Yayın Danışmanı)
Yusuf Benli tuhaf ve Saray’a ait olmadığını bundan 3 ay kadar önce İlber Ortaylı Hoca aleyhine basına verdiği demeçle zaten göstermişti. O zamanki tuhaflığı şimdi hayli artmış olacak ki tahtı bile evine taşıtmaya kalkıyor. Bu olay Türkiye’deki iyi eğitim almış sanat tarihçilerinin nasıl işsiz kalıp bu çevrelerden uzak tutulduklarını ve üniversite giriş puanları hasbelkader bu mesleklere tutmuş olanların ise layık olmadıkları şekilde bu mevkilere yerleştiklerini gösteriyor. Tahtı lojmanına götürmeye kalkan müdürü iş başında tutmak isteyen çevreler, dün sabahtan itibaren devreye girdiler ve rezaletin fotoğraflarla belgelenmesine rağmen Saray’a müfettiş gönderilmemesini sağladılar. Olayı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zülküf Yılmaz adında bir kişinin soruşturmasına karar verilmiş. Teftiş Kurulu’nun görevlendirilmemesi, bu çevrelerin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı bile devreden çıkartmaya çalıştıklarının kanıtıdır.

GAZETE HABERTÜRK

Post Author: SerGe

Leave a Reply