Kahvaltı Salatası

Yazın vazgeçilmezi domates…

Domateslerin tamda güzelleştiği sebzelerin mis gibi koktuğu sırada

bu salatanın tam zamanı galiba.

2 domates 1 salatalık birkaç dal nane, varsa birkaç dalda reyhan, biraz yeşil soğan

biraz maydanoz, 2 kaşık zeytinyağı tuz, az karabiber işte tamda bu tadını getiren.

Malzemelerimizi küçük küçük doğruyoruz, ve hepsini karıştırıyoruz. Üzerine 2kaşıkta

çökelek gezdiriyoruz olmazssa olmazı hadi afiyet olsun.

KÜCÜK SIRLAR

Domates alırken parlak, etli, kırışıksız, çatlaksız, sert ve tercihen tek renkli olanları seçin. Uzun süre bekletilen domates tadını ve kokusunu kaybeder bu yüzden satın alındıktan kısa süre sonra tüketilmelidir. Tam olgunlaşmamış domatesleri gazete kağıdına sarıp 2-3 gün oda sıcaklığında bekletin. Domatesin kabuğunu kolayca soymak için kaynar suda 1 dakika tutup daha sonra soyun. Domatesin kendine has kokusunu arttırmak için kullanmadan önce 1 saat kadar güneşte bekletin.

Domatesin  faydaları.
Domates yüksek oranda A, C ve E vitaminleri, folik asit ve potasyum içerir. Domateste, yüksek oranda bulunan A vitamini bağışıklık sistemi, göz sağılığı ve cilt dokularının canlığı için gereklidir. C vitamini vücutta antioksidan görevi görür. Bağışıklık sisteminin gelişmesi, grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde faydalıdır. Folik asit kan yapımında, sinir sistemi işlevlerinde ve çeşitli metobolik süreçte destek sağlar. Potasyum kalp sağılığı için önem taşır ve hücreler arasındaki besin taşınmasında gereklidir. Eksikliği kasların zayıflamasına, kramplara ve hissizliğe neden olur. Potasyumlu yiyecekler bunları önler. Güçlü bir antioksidan olan, yaşlanma sürecini yavaşlatan, kalp-damar hastalıkları, kanser, kemik ve cilt sağlığı açısından koruyucu etkiye sahip olan likopen domateste yüksek oranda bulunur. Domates ayrıca yüksek oranda lif içerir. Lif yönünden zengin beslenme, kolesterol, kan şekeri ve trigliserit dengesine yardımcı olur. Domatesin enerji değeri düşük olduğundan, kilo yönetimini kolaylaştırır. Domates ayrıca felç geçirme ve katarakt tehlikelerini azaltır. Hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler.

100 gram taze domateste:

BESİNLER VE KALORİ
Kalori 22 Protein 1.1 gram Karbonhidrat 4.7 gram Kolesterol 0 Yağ 0.2 gram Lif 1 gram

MİNERALLER
Fosfor 27 mgr Kalsiyum 13 mgr Demir 0.5 mgr Sodyum 3 mgr Potasyum 250 mgr

VİTAMİNLER
A vitamini 900 IU B1 vitamini 0.06 mgr B2 vitamini 0.04 mgr B3 vitamini 0.7 mgr B6 vitamini 0.1 mgr C vitamini 23 mgr E vitamini 1.2 mgr Folik asit 6.4 mgr

Post Author: SerGe

Leave a Reply