Yavuz Orta – Kac Yasinda siniz?

Efendim, Turk Edebiyatinin onemli sairlerinden Cahit Sitki Taranci 1946 yilinda “35 yas siiri”ni yazdiginda 36 yasinda idi. 1956 yilinda cenaze namazi kilindiginda ise  henuz 46 yasinda idi. O’nun matematiksel hesabina gore 70 yil olan yolun tamami zamansizca bitmis  ve evdeki hesap carsidakine bir kez daha uymamisti. 2010 yili “Devlet istatistik enstitusu” verilerine gore Turkiye’de erkeklerin ortalama yasam suresi 69 bayanlarin ise 74 olarak aciklanmistir. Hadi gelin biz biraz daha iyimser olalim ve ortalama yasam suresini 75 olarak kabul edelim.

 

Yaslari 75 olan 3 kisi ye Turkiye de ortalama yasam suresi 75 imis sizde 75 yasindasiniz bu konu hakkinda ne dusunuyorsunuz? diye bir soru yoneltirseniz, alacaginiz cevaplar cok renkli ve farkli olacaktir. Yine ayni kisilere gunde kac saat uyuduklarini sorarsak onlarin gercek yaslarini ogreniriz. Cunku gunde duzenli olarak 8 saat uyuyan kisi hayatinin 25 yilini, 5 saat uyuyan ise hayatinin 15 yilini uyuyarak tuketmistir. Gunde 12 saat uyuyan uykucu birisi ise hayatinin 37.5 yilini uykuda gecirmis olur. Durum boyle olunca 5 saat uyku uyuyanla 12 saat uyku uyuyan arasinda 17 yillik bir fark ortaya cikmis olur. Yani efendim bu uc sahistan birtanesi hayati 17 yil daha fazla yasamis olur.

 

Birkac saat uykudan feda ederek bize verilmis olan omur sermayesini ikiye katlayabiliriz. Hele birde bu sermayeyi yatirima donusturebilirsek, onu bereketlendirmis oluruz. Azar azar yapilan ama devamli yapilan faydali isler belli bir sure sonunda buyuk meyveler verir, hayatin sehrini degistirir. Simdi dusunelim insan 17 yil gibi bir surede neler basarabilir. Uc yabanci dil rahatlikla ogrenilir. iki uc fakulte yada iki uc yuksek lisans tamamlanabilir. Dunya klasiklerinin buyuk bir kismi okunabilir. Birkac muzik aleti calinabilir.  Kisi kabiliyetleri olcusunde bircok seyi basarabilir. Lise yillarinda bir ogretmenimiz “Naim Suleymanoglu 190 kg agirlik kaldirabiliryormus, ama ben 400 kg kaldirabiliyorum, demisti.” nasil mi? 20 kg agirligi 20 defa kaldiriyorum ettimi size 400 kg. Hem Naim’inkinden iki kat daha agir hem de vicut egsersizi olarak daha saglikli diye de eklemisti. Bizde yapacagimiz isleri parcalarina ayirarak gunluk bir iki saat harcayarak bir cok seyin ustesinden gelebiliriz. Gunde 20 kilo agirlik kaldiran kisi bir senede 7300 kilo kaldirmis olur, gunde 20 sahife okuyan kisi de bir senede 7300 sahife kitap okumus olur. 7300 kilo kaldirmis kol gucu ile kaldirmamis kol gucu arasinda, 7300 sahife kitap okumus beyin gucu ile okumamis beyin gucu arasinda da mutlaka farklilik vardir.

Basarili insanlarinda gunleri 24 saatten ibarettir ve basarilarini 24 saate sigdirmilardir. Nasil mi? tabiki gunde 12 saat uyuyarak degil. Bazi unlu sahislar elli yasina gelmeden bu dunyadan gecip gittikleri halde o kisacik omurlerine asirlara sigmayacak basarilar sigdirmislardir. Fatih Sultan Mehmet 49 yillik omrune Istanbul’un fethini, 25 tane seferi, 7 tane yabanci dili, islam alimligini, padisahligi ve saymakla bitmeyecek daha nice basariyi sigdirmistir.

Efendim, hepinize biyolojik yasinizdan daha fazla yasam suresi temmenisi ile hayirli ve bereketli omurler diliyorum. Saglicakla,

Post Author: YavuzOrta

3 thoughts on “Yavuz Orta – Kac Yasinda siniz?

    Tuncer

    (July 15, 2011 - 11:58 am)

    Yavuz Bey
    Ogretmenimizin soyledigi cumleyi cok begendim ve katiliyorumda. Isimize biranda yuklenmektense(yada basaramiyorsak) parca parca yapip saglikli yapmak cok verimli olacaktir.Parca parca da olsa omrumuze guzel birseyler katabiliriz.

    Sabiha

    (July 15, 2011 - 11:49 am)

    Allah herkese hayirli ve faydali olacak(insanliga) omur versin.
    Ellerinize saglik Yavuz Bey.

    seyit

    (July 15, 2011 - 6:36 am)

    Bediüzzaman’ın işaret buyurdugu gibi ömür sermayesi luzumlu işlerde kullanılrsa pek uzundur malayani işlerde sarf edilirse çok kısa.Luzumlu işlerde kullanılan bir ömrünüz olması dileği ile….Elinize saglık

Leave a Reply