Atilla Barsan – Dışa Yansıyan Dünyamız

Kalplerimizi yed-i kudretinde evirip çeviren Allah’tır.Bizi renk renk, boy boy, ırk ırk yaratırken kalplerimize de farklı duyguları özene bezene serpiştiren de O’dur. Kimimiz öfkeli, kimimiz kıskanç, kimimiz cömert, kimimiz hesapçıyız baksanıza, insanlar adedince ruhlar var, ruhlar adedince de dünyalar..

“Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz” demişler. Aynen öyle, işimize yansıyan şey, içimizdeki duygulardır. Bir anne öfkeyle bulaşık yıkarken bardağı kırar, şoför kontrolsüz araç kullanır kaza yapar. Çocuk disiplinsiz yetiştirilir topluma zararlı bir fert haline gelir.Kişi ne kadar “ben doğru yaptım, ben elimden geleni ardıma koymadım” dese de ortaya çıkan iş, kimin ne yaptığını, daha doğrusu kimin nerede ne hata yaptığını bir bir ortaya koyar.

Ben bir işe başlarken etraflıca düşünüp önümü az çok görebilmeyi çok isterim açıkcası. Ne olursa olsun diyerek gözümü karartıp girdiğim iş sayısı ikiyi üçü geçmez. Mutlaka onda da biri beni o işin iyi-doğru olacağına ikna etmiştir de öyle girmişimdir. İnsan kendisine verilen gözle nasıl ileriyi geriyi, önü arkayı, 360 derecelik bir manzarayı görebiliyorsa bizlere verilen akıl da ileriyi, geleceği, başa gelebilecekleri ve muhtemel yaşanacakları gösterir; aklını mantığını şayet kaybetmemişse insan..

İçimizde oluşturduğumuz muhakeme (yargı) süzgeçleri vardır, her şey oraya takılır ve öyle geçer veya geçemez. Bir: Yaşanılması alna yazılmamış, kaderde olmayan bir şeyse takılır, geçmez.İki : Yaşanılması kaçınılmaz ise akıl mantık tartsa da biçse de yine geçer, yaşanır. Üç: Karar aşamasında insan muhakeme gücüyle, istişaresiyle ve duasıyla olacakları tartar ve o şeye girmez, yaşamaz veya girer ve seve isteye yaşar… Sonuçta yaşanılan tercih edilmiş ve beklenen bir sonuçtur..

İç süzgeçlerimiz, iç donanımımız eğitimle, tecrübeyle ve bize empoze edilen, bize dayatılan fikirlerle oluşur. İki kere iki dört eder belki, ama o ikiyi-ikileri oluşturan birler çok önemlidir, her “bir” birbiriyle bir araya gelmez. Bir araya gelecek birleri iyi hesaplamak lazım. İşte akıl süzgeci insanın her adımda karşısına karmakarışık bir sayılar yığını sürdüğünde sizin önce “iki”, sonra da dört edecek hesabınızdaki “bir”inizi iyi seçmeniz, iyi oturtmanız lazımdır toplama çizgisine..

Arkadaş, eş, oturacağımız ev, çocuğumuzun gideceği okul gibi seçimlerde dış etkenler kadar bizim içimizdeki bizi oluşturan unsurlar da önemlidir. “Ben bu kadınla evlenirsem mutlu eder mi beni?” Eder. Ama o mutluluk neye kime göre? Benim mutlu olma standardım nedir? Bir kadın vardır her gün sinemaya götüren koca ister, bir kadın vardır bir kez Hacc’a götürse kocası, yeter onun için. Bir adam vardır güzel bir kadınla mutlu olur, bir diğeri kariyerli kadın ister. “Beni ne mutlu eder?” Sorusuna cevap vermeden, “Bu kadın beni mutlu eder mi?” sorusuna cevap bulmak imkansızdır bu yüzden..

Aynen öyle de, kendi iç dünyasını keşfedememiş, içinde taşıdığı cevherleri saman taneleri gibi kalp penceresinden savuran bir insanın da oturup ciddi kararlar alması, aile, iş, sosyal hayat gibi unsurlarda büyük başarılar elde etmesi, kendisini, ailesini temsil etmesi çok zordur.

İçine kulak vermeyen biri, dışındaki büyük hadiseleri yorumlayamayacağı gibi, iç dünyasında huzuru yakalayamayan birinin de dışındakilere huzur vermesi, etrafına faydalı olması pek de mümkün değildir.

İç dünyasını hassas kriterlerle donatmış, derinlerinde gizlediği cevherlerin ışıltısı yüzüne vurmuş, dışa yansıyan iç dünyası ile insanlığa artı değerler kazandırmış bir fert olmayı Rabbim hepimize nasip etsin inşallah.

 

Post Author:

12 thoughts on “Atilla Barsan – Dışa Yansıyan Dünyamız

    erdal

    (August 3, 2011 - 12:38 pm)

    kardeş güzel fikirlerin ve anlatımların için teşekkürler
    beğendim.Devamını beklerim Erdal

    elif AKCAN

    (July 28, 2011 - 6:54 am)

    Baskanım elinize yureginize kaleminize saglık sizi seviyoruz

    şener

    (July 27, 2011 - 7:44 pm)

    atillacıgım dısa yansıyan dunyamızın yanı sıra bırde ıce yansıyan dunyamız var, bırde buna degınsen sana zahmet.. emın ol ıc dunyamızı senın kadar ekrem dumanlı bıle anlatamaz..senı sevıyoruz kardes Allaha emanet ol

    irfan

    (July 27, 2011 - 4:57 pm)

    Üstadım engin düşünce dünyanızı anlamaya her nekadar kelimeler kifayet etmese de, zevkle okunacak bir yazı daha kaleme almışsınız… Sizi takdir etmek bizim gibi acizleri haddi değil ama yine de kabul buyurmanız temennisi ile tebriklerimi ve teşekkürlerimi arz ederim efendim… Hürmet ve saygılarımla yeni yazılarınızı dört gözle beklediğimizi ifade etmek isterim…

    buket

    (July 27, 2011 - 9:16 am)

    atilla bey, yazınızda çok derin noktalara değinmişsiniz.hele ““Beni ne mutlu eder?” sorusuna cevap vermeden, “Bu kadın beni mutlu eder mi?” sorusuna cevap bulmak imkansızdır.” demeniz -bir erkek olarak- çok takdire şayan.darısı tüm erkeklerin başına.evliyseniz eşiniz, bekarsanız müstakbel eşiniz çok şanslı.zira böyle düşünenlerin sayısı gittikçe azalıyor.

    Nedim T.

    (July 26, 2011 - 3:16 pm)

    Insan nasil sevdigi bir seye misal cocuguna ozen gosteriyorsa. Onun saglikli bir birey olarak yetistirmek icin cabaliyorsa icimizdeki duygularda isimize(genis soyliyeyim gunluk hayatimiza) bu sekilde yansir. Atilla Bey ellerinize saglik fevkalade bir yazi olmus.

    Selda Gündoğdu

    (July 26, 2011 - 11:56 am)

    Atilla bey yüreğinize kaleminize sağlık ,,iç dünyamızı çok güzel anlatmışsınız. yazıların devamını bekliyoruz…

    Sevki ALTINBAS

    (July 26, 2011 - 9:14 am)

    Müdürüm çok haklısın. Tam da ince noktaya değinmişsin. Dışa yansıyan iç dünyası ile insanlığa artı değerler kazandırabilecek fertler yetiştirebilmek, “İşte bütün mesele bu”. Rabbim hepimize hayırlı evlatlar nasip etsin inşallah.

    Tuncer

    (July 25, 2011 - 11:34 pm)

    Ic dunyanda huzur yoksa bu ic dunyan dis dunyanada yansir ve o da ic dunyana benzer.Cok haklisiniz.
    Etraflica dusunmek de caba ve dikkat gerektirir.Aslinda cok kritik belki bu etraflica dusunmek hayaimizin donum noktasi bile olabilir.ellerinize saglik

    Fevzi Kara

    (July 25, 2011 - 8:35 pm)

    Zaman degisti ustat mutlu edermi degil, etraf mutlu edebilirmiyim neslli delikanlilarla dolu.

    Tespitler yine yerinde ruhuna saglik.

    ortak

    (July 25, 2011 - 7:52 pm)

    maden hersey kader cizgimizde var b kadar ince hesaplara ne gerek var…amaaan sizde

    Onur

    (July 25, 2011 - 7:40 pm)

    yüreğine sağlık abi…

Leave a Reply