Yavuz Orta – Solace’den Ankara’ya

Solace’den Ankara’ya
Efendim 7 aralik 1941 de Japonlar Amerikan fasifik filosuna  buyuk bir saldiri duzenlemistir. Ikinci dunya savasi literaturune “Pearl Harbor Baskini” olarak gecen olayda Amerikan gucleri gafil avlanmis. 12 savas gemisi 188 savas ucagi ve 2500 civarinda asker kaybetmistir. Saldirida limanda bulunan butun gemiler zarar gordugu halde, sadece bir gemi sapasaglam kalmistir. Bu gemi iki yaninda beyaz boya uzerine kirmizi hac isareti bulunan, hastane amacli kullanilan SOLACE gemisidir. Amerikan donanmasina cesurca, yada cilginca saldiran Japon kamikazeleri Solace gemisine dokunmamislardir. Cunku bu geminin orada bulunma sebebi oldurmek degil yasatmaktir.
Ikinci dunya savasinin daha sonraki donemlerinde solace gemisi, 25000 Amerikan askerini savas bolgelerinden Amerika’ ya tasimistir. Solace ingilizce bir kelime olup Avuntu, teselli, uzuntuyu hafifletmek gibi manalara gelmektedir. Ismi ile mustesna gemi savas bolgelerinden Amerika limanlarina her geldiginde buyuk bir ozlem ve cosku ile karsilanmis,  gozu yasli annelerin uzuntusunu hafifletmis, onlara teselli getirmistir. Kisacasi Solace gemisi bu misyonu ile de bircok amerikalinin ruyalarini susleyen bir efsane olmustur.
Savas sonrasi yillarda Solace gemisi sayesinde hayatlarini kurtaran Amerika’lilar SOLACE isminde bir dernek kurmuslar, ve uzerinde solace gemisinin kabartmasi bulunan kolye ve bileklikler takmaya baslamislardir. Uzerinden cok zaman gecmeden bu dernek buyumus, ulke capinda bir une sahip olmustur. Dahasi, Solace; savas karsitlari icin bir baris sembolu haline gelmistir.. Bu durumdan rahatsiz olan hukumet, bu olusumun onune gecebilmek icin gemiyi uzak bir ulkeye satmaya karar vermistir.
Bahse konu uzak ulke Turkiye’dir. Gemi modifiye edilip ANKARA isimli yolcu gemisine donusturulmustur. Buyuk ve luks  kamaralari, araba tasima kapasitesi ve tarihi unu ile1948 ile 1977 yillari arasinda Avrupa seferlerinde hizmet eden Solace nin her seferi haber konusu olmustur. Nihayet 1977 yilinda emekliye ayirilarak jilet yapilmak uzere halic tersanesine cekilmistir. Eger bu gemi akilli bir is adami yada basiretli bir devlet adaminin eline gecse idi, bogazin guzide bir kosesine cekilerek “SOLACE gemi muzesi” haline getirilebilir binlerce Amerikali turistin ulkemize gelmesi,  milyonlarca dolar doviz kazanilmasi ve daha da onemlisi milyarlarca dolar degerinde ulke tanitimi saglanabilirdi. Bu noktadan bakildiginda geminin jilet yapilmasini kacirilmis bir firsat olarak goruyorum.
Halic tersanesinde guvertesi kesilen geminin govdesi 1978 yilinda izmir limanina cekilir. Kaderin ince bir cilvesidir ki ayni tarihlerde Halic tersanedinde bulunan Corlulu Ali Pasa Camii’nin sadirvani cikan bir yanginda zarar gorur. Sadirvanin catisinin tamirinde aleminyum kullanilmasi gerekmektedir. Etibank bu aliminyum ihtiyacina cevap veremez. En nihayetinde gemiden arta kalan rontgen odasinin aliminyum duvarlari yetisir imdada. Tamir edilir sadirvanin catisi bu aliminyum levhalarla. Eger yolunuz Corlulu Ali Pasa Camisine duserse  Sadirvanin catisina bakip SOLACE in kalintilarini gorebilir, yakin tarihe kisa bir yolculuk yapabilirsiniz.

Efendim goruldugu gibi Solace gemisinin yasam seruveni once hastane olarak baslamis, daha sonra yolcu tasimaciliginda hizmet etmis ve en sonunda bir cami sadirvaninda abdest alan cemaate golgedarlik vazifesi ile olumsuzlesmistir. Hadis-i serifte isaret edildigi uzere, vefat eden bir insan geride 3 sey birakirsa amel defterleri kapanmaz, sevap sayaclari surekli calismaya devam edermis. Sayacak olursak; 1. Sadakai cariye, (devamli kazandiran eser Kopru Cami Okul gibi) 2. Hayirli bir evlat 3. Insanliga birakilan faydali bir ilm. Bu yonu ile bakildiginda Solace bana oldukten sonra amel defteri kapanmayan insani hatirlatmaktadir. Allah c.c. hepimize, hayatimizin her kademesinde ve hatta oldukten sonra bile, insana ve insanliga hizmet etmeyi nasip etsin. Saglicakla,

 

Post Author: YavuzOrta

7 thoughts on “Yavuz Orta – Solace’den Ankara’ya

    Yasemin

    (July 31, 2011 - 4:19 pm)

    Her yazisinda baska bir tad her yazisinda egitim her yazisinda
    degerli mesajlar kokan Turkiyenin kanayan yaralarina parmak basan
    Bu degerli yazara yurekten tesekurler. Sizin gibiler iyiki var.

    halit

    (July 31, 2011 - 10:01 am)

    Solace gemisinin müze olmasında bende sizinle hem fikirim. Zamanında bu düşünlebilseydi.Eminim ülkemizde bir turizm patlaması olacaktı. Özellikle bu savaşın olduğu tarıhte bir yığılma olurdu.

    Tuncer

    (July 30, 2011 - 10:36 pm)

    Ne kadar enteresan bir durum sen savaş gemisi kalk,Türkiyeye Ankaraya gel cami sadırvanında cemmaate golgedarlık yap.

    aslında sahip olduğumuz degerlerin hatta ufacık bir eşyanın da bu şekilde bir değeri var.Onlar belki nerelerden, kimlerden geçerek bize geliyor.Tıpkı solace gibi

    Yahya

    (July 30, 2011 - 6:46 pm)

    Japonlari da tebrik etmek lazim bu sekilde davranabiliyorarsa…

    Sabiha

    (July 30, 2011 - 5:05 pm)

    Solace gemisi ulkemize muze katkisinda bulunamasada ; belki de manevi bir huzur verebilecek katkisi olmustur.(cami)

    samet

    (July 30, 2011 - 7:35 am)

    Ne hikmetse türkiyede hiçbir degreli varlık yada cisim canlıyken yada aktif haldeyken kıymeti bilinmiyor, eger yavuz beyin bu dediklerini ulusal tv lerde birkaç gündem insanı gündeme getirseler çok daha güzel şeyler olacaktır.Lakin onlar bekliyordur ne zaman bu gemi jilete dönüşür imha olursa ondan sonra haber yaparlar neden böyle bir turizim abidesi olabilecek SOLACE isimli gemiden faydanılmadı diye,duyarlılıgınız adına teşekur ederim site ve site yazarı

    Cansel A.

    (July 30, 2011 - 2:04 am)

    Diline yuregine saglik. Cok guzel.

Leave a Reply