Yavuz Orta – Deniz Yildizlari

Deniz Yildizlari

Gel-git olayinin etkisi ile kabaran sular geriye cekildiginde binlerce denizyildizi idi geriye kalan.  Ne yazikki bu deniz yildizlari gunesin, sicagin ve susuzlugun etkisi ile oleceklerdi.  Yine boyle bir gunun sabahinda sularin yeni cekildigi sahilde, yuruyuse cikmisti ki, uzaklarda, egilip kalkan denize birseyler firlatan bir  adam gordu. Adama yaklastiginda O’ nun deniz yildizlarini denize attigini gordu ve yanina giderek, Be arkadas sahilin uzunlugu ucsuz bucakiz, denize atmaya calistigin denizyildizlari da sayilamayacak kadar cok. Neden beyhude ugrasiyorsun ki ? Bu cabalamalarin neyi degistirecek ki? Senin yaptigin isin sonucunda ne fark eder ki?  diye sordu. Adam gulumsuyerek eline aldigi son denizyildizini gostererek denize firlatti ve su anlamli cumleyi kurdu. “Bu’ nun icin cok sey farkeder.”

 

Adamin yaptigi isin adi hayat kurtarmakti, hayati kurtarilan kucucuk bir deniz yildizi olsada. Sahildeki diger kisiler den farki  vardi Allah katinda, mukafatini da mutlaka alacakti obur dunyada. Cunku Allah zerre kadar yapilan iyilikleri de kotulukleride unutmayandi. Adamin saniyelere sigan kucucuk bir yardimi, denize geri donen deniz yildizi icin, hayat memat meselesiydi.  Aynen bu sekil de, yapilan kucucuk yardimlar, yardimin muhatabi icin hayat memat meselesi olabilir. Ise bu noktadan baktigimizda Afrika’da aclik ceken insanlara gonderdigimiz birkac kurus, denize atilmis deniz yildizina benzemektedir. Bizim icin hic onemi olmayan uc bes kurus bazilari icin hayat memat meselesi olabilir.

 

Efendim bazi seyler televizyondan seyretmek yada radyodan dinlemekle anlasilamaz. Idrak etmek icin, o isin ortamina giderek 5 duyu organimizi da devreye sokmaliyiz. Aksi halde dinlediklerimiz ve seyrettiklerimizin bize ogrettikleri cok etkili olmayacaktir. Afrika’dan gelen bir arkdasimi dinleyince anladim isin vehametini, cunku O, o ortami hissetmis, orasinin aclik kokan havasini solumustu. Beyaz insanlarin ictikleri suyun pet sisesini kapisan ciplak cocuklar gormustu. Sonra bu pet siseyi ezip bir iplik yardimiyla terlik sekline getirerek, ayaklarini bu sekilde topragin kavurucu sicagindan koruyabilen cocuklar gormustu.  Degeri uc dolar olan asiyi vurduramadigi icin bulasici hastaliklara maruz kalan binlerce bebek gormustu, deniz yildizlari misali pisi pisine olen.

 

Topragin 8-10  metre altinda su oldugu halde, ekonomik imkansizliklar nedeni ile bu suyu oradan cikartamayan, mahallenin cikisindaki cesmeden su ihtiyaclarini karsilamaya calisan susuz insanlar, maliyeti bir kac yuz dolar olan katarak ameliyatini yaptiramadigi icin hayatlarini karanliklarda geciren koyluler gormustu. Karanliklari asip gelecek, kendilerine isik olacak bir nesile susamis insanlar gormustu. Ve ayni zamanda Insanlarin ne kadar ucuza gittigini, insanligin ne kadar ucuzlagidini da  gormustu.

 

Bu insanlar tarihin en buyuk yeralti zenginligi soygunlarina sahit olmuslardi kendi oz yurtlarinda, Terkedilmisligin, umursamazligin, “banane be adam” ciligin en siddetlisini yasamislardi. “Bana dokunmayan yilan bin yasasin” felsefesinin kurbanlari olmuslardir. O yilan onlara oyle bir dokunmustu ki, dunyanin dort bir yanindaki vicdan sahibi insanlari bile yaralanmisti ta derinlerden. Globallesme ile kucuk bir koy haline gelen dunyada komsu olmustuk herkesle, ve komsusu ac iken tok yatmak haram edilmisti bize…

 

Iste bu ucsuz bucaksiz sahilde yuruyen biz vicdan sahibi insanlar,etrafimizda yavas yavas olen deniz yildizlarinin cigliklarina gozlerimizi ve kulaklarimizi kapatamayiz. Ceplerimizdeki birkac kurus para ile birkac deniz yildizini kurtarabiliriz. “Banane be adam”,  bir kac deniz yildizini kurtarmak neyi farkettirir ki diyemeyiz. Ozen gosterdigimiz damak lezzetimiz icin, etlisi ile sutlusu ile bir tamam donattigimiz o guzelim sofralarimiz, hesap gununde agiz tadimizi kacirabilir. Saglicakla,

 

 

 

 

 

 

Somali kuraklık ve buna bağlı açlıkla mücadele ediyor. Dünyaya sesini duyurmaya çalışan bu ülkenin küçük kara elleri yapılacak insani yardımı bekliyor.

 

 

 

Post Author: YavuzOrta

5 thoughts on “Yavuz Orta – Deniz Yildizlari

    ogun

    (August 9, 2011 - 11:45 am)

    Sayende 2868 sms hattını tekrar tekrar hatırladım, ne güzel seylere vesile oldun, segiler

    Ismim Yok

    (August 9, 2011 - 5:56 am)

    Yavuz bey; Siz amerikanin hangi eyaletinde yasiyorsunuz?
    Mukemmel bir uslubunuz var.

    hatem

    (August 7, 2011 - 10:39 pm)

    evet tipki ibrahim (a.s) atese atildiginda gokyuzundeki bir kusun gagasinda su atsimasi gibi, soruyorlar ey kus senin gagandaki bir damlacik su ibarahime ne fayadasi olacak? Belki faydasi hic olmayacak! ama en azindan benim safim belli olacak

    Kerim

    (August 7, 2011 - 7:11 pm)

    Bir insan deyip gecmemek lazim, ayni duruma kendimizi koysak(ki bu cok zor)…
    Ozellikle bu Ramazan ayinda onlari daha iyi anlicaz isallah.

    Aydagul

    (August 7, 2011 - 5:36 pm)

    Guzel bir ornekle baslayip merhamet ve vicdan sahibi insanlarin
    kanayan yarasina cok guzel baglamissiniz.
    Butun insanligin butun deniz yildizlarini toplamasi dilegiyle.
    Eliniz ve guzel yureginiz dert gormesin.

Leave a Reply