Yavuz Orta – Canavar!!!

Bir masal dusunun icinde buyuk bir canavar olan, ve bu canavar her gun o ulkenin 12 insanini yiyerek yasiyor, Masal olunca kulaga ilginc ve heycanli geliyor. Masal kahramani icin ise baska bir macera. Ama simdi bu masalin gercek oldugunu dusunun, gercekten bir canavar var ve her gun o ulke insanlarindan rastgele 12 tanesini yiyerek hayatini idame ettiriyor. Boyle bir ulkede yasamak ister miydiniz? Herhalde hic kimse boyle bir ulkede yasamak istemezdi. Cunku bu canavar er ya da gec sizi ya da ailenizden cok sevdiginiz birini yiyebilir endisesi yer bitirirdi icinizi. 

O ulke insanlari birbirine simsiki sarilir, bu canavardan kurtulmak icin elinden geleni yapardi. Ama ne yazik ki guzel ulkemizde koynumuzda buyuk bir canavarla yasamaktayiz. O kadar obur, o kadar pervasiz ki her gun 12 kisiyi yiyor, yas, meslek, cinsiyet, zengin fakir ayirt etmeden. Ama ne yazik ki insanlar birlik olup cozum aramaktan cok uzak bu konu ile ilgili. Soz konusu futbol maci olunca, dokuluyoruz yollara hep beraber, kenetleniyoruz birbirimize, ancak,daha onemli konularda sinifta kaliyoruz nedense.

Evet efendim trafik canavarindan bahsediyorum. Emniyet Genel Mudurlugu verilerine gore ulkemizde, son on yilda trafik kazalarinda hayatini kaybeden kisi sayisi 45 bin 188, yaralan kisi sayisi ise 1.5 milyondan fazla. 


10 yilda 45 bin insanimizi feda etmisiz beslemek icin bu urkutucu canavari, ve kader deyip gecistirmisiz acilarimizi. Artik kaniksamisiz, kurban bayramindan donen insanlarin yaptigi kazalarda hayatlarini kaybetmesini, normal gormeye baslamisiz ramazan bayraminda, yuzlerce insanin yollarda pisi pisine olmesini. Magazin haberleri ile es tutar olmusuz asiri hiz yapip devrilen, 50 kisiye mezar olan otobusu.

Ana haber bultenlerinde 16 saniyelik haberden ibaret olmus, yok olan hayatlar. Kisi diye gecmis kayitlara, karayollarinin bilmem kacinci kilometresi ile beraber. Takip eden magazin haberi ile birlikte unutulmus bu sahislar, adi sayilardan ibaret olmus hayatlar.

Gencecik yasinda abimi verdik trafik canavarina, caresizce. Ana haber butenlerinde 16 saniyeden ibaret olan bir haber idi, ancak bizlerin icinde 16 yildir dinmeyen aci bir yara. Annem icin tarifi imkansiz evlat acisi… Kimlerin abisini, cocugunu, babasini, annesini yemedi ki. Ama biz seyretmekle yetindik bu canavari, karsi durmak mucadele etmek dururken,millet olarak, devlet olarak.

Gelismis bir ulke dusunun mesela; iki dini bayramda ust uste trafik kazalarinda yuzlerce kisi olmus olsun, ucuncu bayramda trafige cikma yasagi koyarlar ulke genelinde. O bayram suresi boyunca kimseye araba kullandirmazlar. Yada oturur adam gibi cozum bulurlar.  Cunku bir masum insanin hayati bir ulkenin 5 gun araba kullanamamasindan daha degerlidir.

Yaklasik 10 yil once kanser olmus bir doktoru kurtarmak icin seferber olmustu bu ulkenin degerli (!) medyasi. Aylar suren kampanyalar, reklamlar, reklam filmleri. Halk hastanelerde kuyruk olmustu ilik verecezde kurtaracagiz diye bu sahisi. Yapilan cok guzel bir sey, insanlik adina. Ama diger taraftan ulkemde buyuk bir yangin var hem de hergun 12 kisiyi yakip bitiriyor, bu konuda gosterilmesi gereken caba, harcanmasi gereken vakit 16 saniyeden ibaret olmasa gerek.

Savaslarda verilen kayiplardan daha fazla kayiplar veriliyor trafik kazalarinda. Ama nedense ordular sevkedilmiyor bu meselenin cozumune. Biraz kafasi calisan bir kisi oturup dusundugunde sorunlarini da cozumlerini de bulabilir. Devletin kafasi calisan yetkilisi de azimsanamayacak kadar cok olsa gerek. Is lafa gelince her yetkili; kendisini cok ileride, cok ozverili ve becerili gosterme yarisinda. Kucumsenemeyecek rakamda master ve doktora tezi var, “ulkemizdeki trafik kazalarinin nedenleri” ve insan kayiplarinin cozumlerine yonelik. Yetkililer ve halkimiz maalesef duyarsiz kaliyor meseleye.

Bu giden acayip ve garaip duruma, bir dur denilmezse. Ne yazik ki; mansetleri yine kara kara haberler susleyecek yaklasan ramazan ve kurban bayraminda. Insanlar “ne yapalim takdir-i ilahi imis” deyip aglayacak tabut baslarinda. Canavar, sinsi sinsi sevinerek dolduracak midesini masumlarla.   Saglicakla,

Post Author: YavuzOrta

8 thoughts on “Yavuz Orta – Canavar!!!

    av.sibel

    (September 7, 2011 - 5:36 pm)

    Yolların durduğu görülmüş mü ?? Başınız sağolsun,Allah Rahmet eylesin!

    Dogan

    (August 24, 2011 - 2:16 am)

    Yazilarda onemli konulara deginiyorsunuz. Bu trafik konusuda ulkemizin en buyuk sorunu.Ama cozum bir turlu bulunamuyor. Sizin gibi duyarli kisiler bunu daha cok dile getirmeli diye dusunuyorum. Sizin yazilarinizi surekli takip ediyorum. Yorum yazmak simdi nasip oldu. Yeni konu ve yazilarinizi bekliyorum. Basarilar dilerim.

    yasemin

    (August 22, 2011 - 7:21 am)

    Merhaba Yavuz Bey
    8 yıl aradan sonra Amerikadan İstanbula geldigimde yollarda yururken korktum cunku yollarda ne bır kurallara uyma ne bır levha ısaret nede soforlerın yayalara saygısı var hatta dogru durust kaldırımlar bıle yok hos kaldırımlar olsa bıle uzerı araba dolu evımızın onunde acık oto park var otopark sahıbı bızım sokaklarında sahıbı olmus yollarıda otopark yapmıs
    Anlıyacagınız bu gıbı basıt sorunları bılecozulmesı cok zor ıken ınsanlarımızın egıtılmesı bır haylı zaman alacak gıbı gorunuyor

    salih

    (August 11, 2011 - 10:08 am)

    Basınız sagolsun yavuz bey

    Adem

    (August 11, 2011 - 8:45 am)

    Yıllar öncesinde okumuştum gazete sütunlarında, kara yollarındaki çukurdon dolayı vekilin arabasının tekerlegi bir çukura girince,ani sendeleme ile çocugunun başı karsı cama carparak yaralanıyor. Vekil karayollarını mahkemeye veriyor,yani burası türkiye büyük başlardan birinin başına birşey gelmedikce düzen geldiği gibi gider.

    mehmet

    (August 11, 2011 - 12:48 am)

    Kanayan bir yaraya parmak basmissiniz .Guneydogu’da ki terorden daha fazla insan oluyor trafik kazalarinda , ama bunun adi trafik kazasi oldugu icin bir kaniksama var. Kuru ve eksik tevekkul yerine , gelismis ulkelerde alinan tedbirleri alip ondan sonra Allah’a ve Kadere teslim olsak , Hakiki Tevekkule ulasmis olacagiz.
    Nasilki bazi konularda mesafe alinmaya basladi ulkemizde : saglik hizmetlerinin daha iyi verilmesi , askerin siyasetten elinin biraz olsun cekilmesi , demokraside ilerleme gibi , elbette trafikde de daha guvenli yollara sahip olunarak , denetimin etkili yapilmasi gibi ortak akilla uretilecek cozumlerle bu yara iyilestirilebilecektir.
    Her birimiz arac kullanirken kul hakkinin cignenmemesi icin uyaniklik tabir edilen ihlalleri terk etsek , bu meselenin cozumune cok ciddi katkida bizzat bulunmus olacagimizi dusunuyorum.
    Yavuz Bey , yazilarinizda performansinizin arttigini memnuniyetle musahede ediyorum ,tebrik eder devamini temenni ederim , basarilar…

    Tarık

    (August 10, 2011 - 10:48 pm)

    Yetkili kişiler sağlam bir çözüm bulamıyor veya bulmuyor.Bulsa bile insanlarımız bilinçlenmiyor yada bilinçlenmek istemiyor.Ta ki canı yanana kadar.Mesela sigarayı bırakmak adına ülkemizde çok fazla yol katletik.Çünkü halkı bilinçlendirmeye önem gögsterdiler.Küçük bir çocuğa neyin kendisi için zararlı yada faydalı olacağını öğretirmişçesine her gün Tv lerde sigaradan dolayı canı yanan insanları gösteriyorlar.Buna benzer olaylari örneklendirerek bir bilinçlendirme daha iyi çözüm sunar gibi.
    (allah rahmet eylesin yavuz bey)

    SinBa

    (August 10, 2011 - 6:39 pm)

    Agabeyiniz icin Allah rahmet eylesin Yavuz bey.

Leave a Reply