Gulay Turan – AMERIKADA ON EMIR – BOLUM 2

 

 

AMERIKADA ON EMIR – BOLUM 2

Merhaba ! Herkes merakla diger 5 emir”i bekledi degilmi? inanin butun bu yazdiklarim yasanmis tecrubelerin eseridir ve biz Turklerin duygusal yapilarinin Amerikada nasil kullanildigini ve insanlarin nasil zarar gorduklerini bizzat yasadim,yasiyorum ve yasayacagimada inaniyorum.Insanin oldugu her yerde sorun muhakkak olacaktir ama burada amacim zararlari en aza indirmek ve en azindan masum-duygusal Turk insanimizin gurbette kendi “topragina” yardim etmek isterken ugrayacagi stres ve zarari engellemektir. Topragim dedigimiz kendi insanimizin gurbette birbirine zarar vermesi beni ne kadar uzuyor bir bilseniz? Bir Amerikaliya veya ispanyola yurekten guvenerek yaklasmaya korktugumuz icin her zaman kendi insanimiza yanasiyoruz ve en cok zararida kendi insanimizdan gormemizin sebebi budur.Aslinda burada anlatmak istedigim “butun turkler iyi, amerikalilar kotu” dur demek degildir.Burada insan hep ayni insan sadece milliyetimiz degisik ama biz turkler kendi insanimiza (diger milletlerin yaptigi gibi mesela ispanyolda bir ispanyolla daha cok iliski icindedir) daha cok yaklasir ve daha cok iliskiler icindeyizdir.Evimizi kiralarken bir turk her zaman tercihimizdir veya hep yardimi kendi insanimiza yapariz.O yuzden hep kazik yedigimizde “turkler soyle boyle” diyerek kendi insanimiza sitem ederiz.Oysa bir Amerikan community icinde yasasaydik ve ayni toprak topraga yaptigi yardimlasmayi yapsaydik,yasadigimiz olumsuzluklar sonucunda “butun amerikalilar soyle boyle” diyerek sitem edecektir.neyse…kaldigimiz yerden devam edeyim.

6-Hic kimseye araba almayin.Bunu burada yazmam bile cok sacma biliyorum ama olmaz olmaz demeyin.Bir anlik bosluk neticesinde arkadasiniz sizi bu konuda ikna edebilir.Green card sahibi degildir,ise gitmek icin arabasi yoktur ve otobuslerde aksama kadar cani cikiyordur (!) Altinizda klimali arabayla ise giderken kendinizi onun yerine koyarsiniz ve uzulursunuz.Neden olmasin? ne zarari olacakki? dersiniz ve kendinizi bir auto dealer onunde bulabilirsiniz.

7-Hic kimseye ev adresinizi sayet o evde yasamiyorsa kullandirmayin.Amerikada adres onemlidir.Ehliyetinizdeki adres sizin Amerikadaki resmi adresinizdir ve gelen mektuplardan sorumlusunuzdur.Evinize aldiginiz ogrenci ev arkadasiniz sayet okula devamsizlik yaparsa ve okul bunu immigration ofise bildirirse, bir geceyarisi eviniz polis tarafindan,okulunu ihmal eden ogrenciyi bulmak icin basilabilir.Gene ayni sekilde isimli imzali olarak aldiginiz her evrak o kisinin o adresde yasadigini ispatlar.Ehliyetinizden dolayi aldiginiz cezalar adrese gelir ve odemediginiz takdirde problem yasayabilirsiniz.O yuzden Amerikada tasindiginizda bagli bulundugunuz postahaneye giderek “change of address” formu doldurun ve postahaneye verin.Ama bunu tasinmadan 1 hafta once yaparsaniz sayet gelen postaniz post office de tutulmaya baslar ve 2 hafta icinde yeni adresinize gonderilir.Tasindiginiz gun yaparsaniz sayet siz tasindiktan sonrada 3-5 gun daha mailleriniz eski adresinize gelmeye devam eder.Sayet posta niz degerliyse tasinmadan 1 hafta once postahaneye haber vermek sizin yarariniza olacaktir.

8-Hic kimseye Amerikaya gelmesi icin sponsor olmayin.Bu su demek, herhangi birisini Amerikaya gelmesi icin yardimci olmak istiyorsaniz “affitavit support” dedigimiz 3 sayfalik sponsor kagidini doldurtup noter tasdikleyip karsi tarafa gondermeyin.Bunu ancak birinci dereceden anne-baba ve kardesinize yapabilirsiniz ama bir arkadas olmamali.Bu kagidi doldurup,gonderdiginiz kisi sayet Amerikaya vize alip geldiginde sayet hastalanir,hastahaneye duserse veya devletin sirtina yuk olursa (food stamp vs vs devletten yardim alirsa) bunun sorumlulugu size aittir ve devlet bu parayi sizden muhakkak alacaktir.Cunku yazip gonderdiginiz evrak ayni zamanda immigration ofice gonderilir.Lutfen bu konuda dikkatli olun!

9- Hic kimseye Amerikaya gelmesi icin sponsor olmadiginiz gibi, Amerikaya turistik-ogrenci veya herhangi bir vizeyle gelmis birisine evinizde kaldigina dair herhangi bir yazi vermeyin.Gecmis senelerde evime iyilik olsun diye hamile kadin ve kocasini almistim.Kadinin bedava dogum yapmasi icin verdigim kagit, (ki bu kagitta evimde kaldiklari,paralarinin ve maddi durumlarinin iyi olmadigini,benim onlara baktigima dair yazi yazmistim) Bu uyanik kari-koca nin dogumdan sonra Turkiyeye dondukten sonra eve gelen tomar tomar hastane faturalarini gormeniz lazimdi.Epey bir yazisma ve o donemde gelirimin dusuk olusu sebebiyle kurtulabilmistim.

10-En onemli son emir ise GURBETTEYIM.COM dan ayrilmayin.Amerikadaki yasamdan isik ve tecrube icin her hafta ben buradayim.

sorunsuz,stressiz ve nese dolu bir hafta gecirmeniz dilegiyle…….sevgiler,selamlar……..

Post Author: GulayTuran

2 thoughts on “Gulay Turan – AMERIKADA ON EMIR – BOLUM 2

    selim

    (August 18, 2011 - 8:00 am)

    valla insanın içi kararıyor gülay hanım, bu yazılardan sonra Amerikada değil yaşamak sanırım gelmeye tereddüt edecegiz. Peki bu olumsuzlukların yanında güzel tarafları yokmu hiç? birgünde onları kaleme alsanız

      NJli

      (August 18, 2011 - 10:41 pm)

      Evet bunlar hayatin gercekleri malesef bilmezsenin yersiniz kazigi.

Leave a Reply