Sniper’dan kan donduran itiraflar

Başkent Trablus’u tamamen ele geçiren Libyalı muhalifler, Muammer Kaddafi’nin kadınlardan oluşan özel muhafız birliğinden bir askeri, yaralı olarak yakaladı.

Daha sonra mahkemeye çıkarılmak üzere Trablus’taki bir hastanede tedavi altına alınan 19 yaşındaki Nesrin Mansur Alfarjari’nin Zaman’a anlattıkları, Kaddafi’nin insan hayatını nasıl hiçe saydığını ortaya koyuyor. Birliklerinde 19-20 yaşlarında yüzlerce kadının bulunduğunu söyleyen Nesrin, canlı hedefler üzerinde silah zoruyla eğitim yaptıklarını ifade ediyor: “Silahı bana doğrultup bazı insanları öldürmemi istiyorlardı. Ben de öldürmek zorunda kalıyordum.”

16 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Nesrin, gözyaşları içerisinde yaptıkları için pişman olduğunu belirtiyor. Nesrin, Trablus Askerî Hastanesi’nin özel bir bölümünde tedavi görüyor. Kapısında da silahlı bir muhalif asker nöbet tutuyor. Asker, bu nöbetin sebebini, “Tehdit edilebilir veya konuşmasını istemeyen birileri tarafından öldürülebilir. O yüzden başında nöbet tutuyoruz. İyileştikten sonra mahkemeye çıkarılacak.” sözleriyle açıklıyor. Libyalı kadın asker, hafta içinde şiddetli çatışmalara sahne olan Ebu Salim Mahallesi’ndeki çatışmalardan kaçarken bir binanın 2. katından atladıktan sonra muhalifler tarafından yakalanarak hastaneye getirilmiş. Annesi ile babasının ayrılmasından sonra annesinin yanına gelen bir kadının “Kızını eğitmek istiyorum.” diyerek alması üzerine Kaddafi’nin kadın birliğine katıldığını anlatıyor. Kaddafi için asker toplamak üzere çalışan kadınların olduğunu, bu kadınların genç kızları toplayarak silah eğitimi verdiklerini aktarıyor. “Kaddafi askerlerinin elinde olsaydım çoktan ölmüştüm. Muhalifler beni hastaneye getirdi. Herhangi bir şiddet görmedim.” diyen Nesrin, “Yaptıklarım için çok üzgünüm.” diyor.

Batı medyasının hep ilgisini çeken ve “Amazonlar” olarak adlandırılan Kaddafi’nin kadın muhafız bölüğü 1980’li yıllarda oluşturuldu. “Yeşil Kitap”ta kadınlara ev hanımı olmak dışında bir rol biçmeyen Kaddafi’nin bu hamlesi şaşkınlık meydana getirmişti.

Askerler 80 kişiyi ziraat deposunda topladı

Bu arada, Trablus’un Selahattin bölgesi büyük bir trajediye sahne oldu. Kaddafi askerlerinin, bir depoya topladıkları yaklaşık 80 kişiyi öldürdükten sonra yaktıkları anlaşıldı. Olay, Kaddafi’ye bağlı 32. Ordu’nun eğitim merkezi olan Er Yermuk kampının muhalifler tarafından ele geçirilmesinin ardından gerçekleşti. Askerler, kampın arka tarafında bulunan ziraat deposuna doldurdukları şahısları öldürdükten sonra yaktı. Kampın tamamıyla muhalif askerlerin kontrolüne geçmesinin ardından ortaya çıkan trajedi çok büyük. Olay yerine gelen Halit Halife Kebir, yaklaşık 10 gündür kardeşi Abdülhekim Kebir’i arıyordu. Kardeşinin arabasını terk edilmiş bir şekilde cesetlerin bulunduğu hangarın yanında bulan abi Halit Halife gözyaşlarına boğuldu. Kardeşinin cesedini bulmak için çaba gösterse de tanınmayacak halde oldukları için akrabaları tarafından uzaklaştırıldı. Kontrol noktasında Kaddafi askerleri tarafından alındıklarını öğrendiği kardeşinden 10 gün haber alamayan Halit acı haberle yıkıldı. Öldürülen yaklaşık 80 kişinin, bir cezaevi aracıyla bölgeye getirildiği düşünülüyor.

Post Author: SerGe

Leave a Reply