‘Süper Güç’ün kâbusu: Irene

ABD’lilerin günlerdir panik içinde beklediği Kasırga, kıyıları vurmaya başladı. K. Carolina’da biri çocuk 4 kişi Virginia eyaletinde ise ağaç altında kalan bir bebek yaşamını yitirdi

ABD’nin doğu kıyılarının yaşaması beklenen en büyük doğal afetlerden biri olan Irene Kasırgası etkisini göstermeye başladı. Yetkililer, ABD’deki ilk durağı olan Kuzey Carolina kıyılarına ulaştığında hızı 160 kilometreden 150 kilometreye düşen Irene’nin yine de çok tehlikeli olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. Başkent Washington sakinleri de kasırgaya karşı tedbirleri hızlandırmış durumda.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLANI
New York’ta binlerce kişi Irene’nin meydana getireceği olası etkilerden korunabilmek için evlerini terk etmeye başladı. Toplu taşıma sisteminin tamamen devre dışı kaldığı kentte, yaklaşık 300 bin kişinin tahliye edileceği kaydedildi. Kasırganın etkin olacağı Kuzey Carolina ve Massachusetts arasındaki bölgede tahliye edilmesi planlanan insan sayısı ise yaklaşık 25 milyon. Kuzey Carolina, Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey, New York ve Connecticut, olağanüstü hal ilan edilen başlıca eyaletler. New York’ta bulunan uluslararası John F. Kennedy, Newark Liberty, Stewart, LaGuardia ve Teterboro havaalanları uçuşlara kapatıldı. En az 8 bin uçuşun iptal edilmesi bekleniyor. Irene’nin New York’a maliyetinin ise 35 milyar doları (61 milyar TL) bulabileceği bildirildi. Bu miktar, kentin yıllık bütçesinin yarısına denk geliyor. New York, en son kasırga tehlikesini 1985’te yaşamıştı. 1821’de New York’u vuran bir diğer kasırga ise gelgit dalgalarını 4 metre yükseltmişti. Yaşanan sıra dışı afet durumu, gazetecilerin de işlerini son derece zorlaştırdı. Kuzey Carolina eyaletinde biri 11 yaşında çocuk 4 kişi hayatını kaybetti. Virginia eyaletinde ise bir bebek devrilen ağacın altında kalarakcan verdi.

NEW YORK UÇUŞLARI İPTAL

Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu da, kasırga sırasında yardıma ihtiyaç duyabilecek Türk vatandaşlarına hizmet verecek bir kriz masası oluşturdu. Başkonsolosluk, kriz masasının 24 saat kesintisiz olarak hizmet vereceğini duyurdu. İstanbul’dan New York’a düzenlenen uçak seferleri de iptal edildi. Uçuların iptaliyle birçok yolcu havaalarında beklemeye devam ederken, ABD’nin başka kentlerine uçarak oradan New York’a ulaşma kararı alanlar da oldu. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da iptal kararından etkilenen yolcular arasındaydı. Dün New York’a gitmesi planlanan Atalay’ın iptal üzerine gidemediği bildirildi.

DIŞ HABERLER

Irene Kasırgası’nın hikâyesi…
Atlantik Okyanusu’nda yaşanan kasırgaların isimleri 1953’ten bu yana ABD Ulusal Kasırga Merkezi tarafından oluşturulan bir listeden belirleniyor. Aslında bu listede önceleri sadece kadın isimleri bulunuyordu. Fakat 1979’da feminist örgütlerin tepkisinden olsa gerek erkek isimleri de kullanılmaya başlandı. Kasırga isimleri için 6 adet ayrı liste dönüşümlü olarak kullanılıyor. Bu yıl kullanılan isimler 2017’de da kullanılacak. Bir kasırga isminin bir daha kullanılmaması için o kasırganın çok fazla zarara ve ölüme neden olması gerekiyor. Irene ilk ziyaretini 1981’de üçüncü kategorideki bir kasırga olarak yapmıştı. Irene ismi son olarak ise 1999’da ikinci kategorideki bir kasırga için kullanılmıştı.

Alınan önlemler hayatı durdurdu
Irene kasırgası için alınan önlemler New York’ta hayatı durdurdu. En kötü senaryo Manhattan adasının okyanusa bakan bölümünün sular altında kalması. ABD ve dünya ekonomisinin merkezi sayılan Wall Street de tehlike altında. Long Island, Brooklyn ve Staten Island’ta yaşayan New York’lular kıyıdan uzak iç kesimlerde bulunan yakınlarının yanına gitmek için yollarda uzun kuyruklar oluşturdu. New York şehrinin can damarı olarak bilinen New York metrosu öğlen saatlerinden itibaren çalışmadı. Yaygın metro ağı nedeniyle Manhattan adasında yaşayan New York’luların araç sahibi olmadıkları göz önüne alınırsa, metronun çalışmayacak olması bütün şehrin akışını bir anda durdurdu. Kamusal toplanma alanı kabul edilen New York’un okyanusa yakın bölgelerindeki dini merkezler, kütüphaneler, okul ve kurslar kapatıldı. Ramazan nedeniyle ABD’li müslümanların iftar için bir araya geldikleri cami ve islam merkezleri de iftar programlarını iptal etti. Hastaneler acil servisler dışında hasta kabul etmdi.

Serdar KARAGÖZ – New York / USASABAH

Polis Türkleri iknaya çalışıyor
Türkiye’nin New York Başkonsolosu Mehmet Samsar riskli bölgelerde yaşayan Türk vatandaşlarının yerel yetkililerin direktifleri doğrultusunda derhal güvenli bölgelere yerleşmeleri çağrısında bulundu. Kasırganın muhtemel zarar verebileceği A katagorisinde olan Coney İsland ve Long İsland bölgeleri kentte Türklerin en yoğunlukta yaşadığı bölgelerin başında geliyor. New York Konsolosluğu Türk vatandaşları için 24 saat aralıksız hizmet vermek için kriz masası kurdu. New York Emniyet Müdürü Ray Kelly’nin yakın çalışma ekibinde toplum koordinatörü olarak görev yapan Türk asıllı emniyet görevlisi Erhan Yıldırım polisin riskli bölgelerde yaşayanları güvenli bölgelere tahliye etmek için yoğun çaba harcadığını belirterek bazı Türk vatandaşlarının evlerini hala terk etmediklerini, polisin bu kişilerin tahliye konusunda ikna etmeye çalıştığını söy ledi. Yıldırım “Malasef bazı Türk vatandaşlarımız hala bize bir şey olmaz havasında” dedi.

Raflarda yiyecek kalmadı
ABD’NİN başkenti Washington’da, başkentliler, Irene kasırgasına karşı 3-5 günlük gıda ve ilaç stok etmeye başladı. ABD’de yetkililer, kasırga sırasında herkesin “kendi başının çaresine bakmak” zorunda kalacağı, acil durumda bile ekiplerin gelmesinin mümkün olamayacağından hareketle, Amerikalılara tüm gerekli önlemleri acilen almaları çağrısında bulunuyor. Bu noktada özellikle yeterli gıda, su ile ilaç stoğu önem taşıyor. Bunun yanında, kasırganın ağır vurması beklenen yerlerde yaşayanlardan pencerelerini kasırgadan korumak için kapatmaları, tüm bahçe eşyalarını kaldırmaları, ağaçlarını budamaları, tüm ihtiyaçları önceden alıp hazırlamaları isteniyor. Irene kasırgasının “en kötü” vuracağı yerler arasında olmayacağı öngörülmesine rağmen Washington’da da tüm hazırlıklar başladı. Kasırga dolayısıyla, hayatı felç edebilecek şiddetli yağış beklendiğinden hafta sonu başkentte marketler dahil hemen her yerin kapalı olması bekleniyor. Başkentliler de bu nedenle, önceki gün iş çıkışından itibaren neredeyse marketlere “hücum” etti. Özellikle ekmek, su, temizlik malzemeleri ve hazır gıda rafları erkenden boşaldı. Başkentte, birçok apartman yönetimi de apartman sakinlerine kasırgaya karşı hazırlık listeleri ve bilgi notları gönderiyor. Listelerin içeriğine bakıldığında, kasırganın ne kadar ciddiye alındığı görülebiliyor.

 


ANKA

 

Post Author: SerGe

Leave a Reply