Gulay Turan – AMERIKADA SOSYAL YASAM FESTIVALI

Uzun bir aradan sonra herkese tekrar Merhaba!

Herkes gibi bende Amerikada calismadan yasamanin imkansiz oldugunu bilerek, bu seneki Bear mountain state park da haftasonu
icin gumus tezgahimi 6 hafta boyunca acmis bulunmaktayim.O yuzdendirki uzun zamandir sizlere yazamadim.Herkesin bildigini bilmiyorum ama october ayi yani ekim ayinda her sene oktober festivali duzenlenir.Aslinda bu festival bira festivalidir ve bear mountain state park- new york sehrinin upstate new york dedigimiz yerinde her sene 6 hafta sonu acik kalir.Insanlar sabahtan aksama kadar degisik alman biralarinin tadina bakarlar ve alisveris yaparlar.

Bear mountain state park deyim yerindeyse tam bir doga harikasi ve herkese tavsiye ederim.Ayni bizim belgrat ormani gibi ama temiz halini dusunun.Piknik yerleri gol manzarasi esliginde ve eger isterseniz dag yamaclarinda yuruyus yapma imkaniniz var.
ekim ayinda HALOWEN denilen cadilar bayramida kutlanir ve simdiden insanlar evlerini yapay mezar taslari,iskeletler,yapay bocek ve hayvan maketleriyle suslemeye basladilar.Kapi onlerine kabaklar yerlestirilir.Cocuklar tipki bizim seker bayramimiz gibi kapilari calar ve seker,cikolata alirlar. TRICK OR TREAT! diye haykirirlar ve siz sekerlemelerden verirsiniz.Genelde cocuklarda cadi,prenses gibi kostumler olur.Halowen partileri yapilir.Her sene gene binlerce dolar para kostum,sekerlemelere ve aksesuarlara harcanir. Market ekonomisi her sene Amerikada islemeye devam eder.

Bende Amerikanin market ekonomisinden nasibimi almak uzere sabahin 6 sinda kalkar,evimden bir saat uzakliktaki bear mountain state park icin yola cikarim.Amerikada yollar highway (= otoban) dan cikip iceriye dogru gittikce sessizlesir ve yol boyunca agaclari seyrederek yola devam edersiniz.Yollarda giderken geyiklere dikkat edin.Sakin uzun farlarinizi yakmayin cunku bu zarif ve masum geyikler isigi gorunce donup kaliyorlar ve siz eger suratliyseniz carpabilir vede arabanizda buyuk bir hasara yol acabilirsiniz.Tabii kaza yaptiginizda sizede bir sey olabilme ihtimali oldukca yuksektir.Bu sene yollardaki hiz limitlerinde cezalar epey artti.Yaninda sigortalarda tabiiki.Hukumet butce aciklarini kapatmak icin ev vergilerini ve cezalari arttirdi.Gas fiyatlari gecen senelerdeki fiyatlara gore oldukca yuksek.Amerikan ekonomisinde iliklerimize kadar hissettigimiz bir durgunluk var.

Iste bu yuzdendir ki insanlar Amerikada 2inci veya 3uncu islerini bulup calisirlar.Bende haftasonu icin Bear mountain state park daki gumus ve taki tezgahimi acmis bulunmaktayim.Bear mountain parka gelen turk sayisi oldukca az.Sebebi ya uzak yada bilmiyoruz.Ama gercekten harika bir yer ve muhakkak gelin gorun ve festival icin yapilan muzik-dans gosterilerini seyredin.Park a giris $8 her bir araba icin ve sabah 9 aksam 6 arasi acik.Gelirken etinizi getirebilirsiniz cunku barbeku icin hazir mangallar konulmus.Ayrica oturmak icin masalar sandalyeler var tabiiki ucretsiz. Muhtesem gol manzarasi karsisinda mangalda et kokusu, ormanin icindeki temiz hava haftasonu tatili icin bulunmaz firsattir bence.Yiyecek satilan yerlerde var sayet piknik icin gelmediyseniz. $ 5 karsiliginda kizarmis tavuk-patates satin alabilirsiniz.Yaninada $5 dan baslayip $20 kadar boy boy bira bardaklarinda geleneksel alman biralarini yudumlayabilirsiniz.Sonra ormanda yuruyus yapabilir veya acilmis tezgahlardan uygun fiyata alisverisinizi yapabilirsiniz.Kuruyemisden,sapka,atki,canta ya kadar her cesit urun agaclarin altinda acilmis tezgahlarda bulunmaktadir.Gelenler genelde amerikali,alman,italyan,irlanda kokenli amerikalilardan olusuyor.Zengin bir kasaba oldugu icin her yer tertemiz ve cok duzenli.Amerikada sosyal bir hayattan sizlere bir kesinti anlattim.Ben epey eglendim gecen hafta.Sizleride bu degisik atmosferde gormek dilegiyle……hoscakalin!

Post Author: GulayTuran

2 thoughts on “Gulay Turan – AMERIKADA SOSYAL YASAM FESTIVALI

    seyde

    (September 29, 2011 - 5:58 am)

    Bu memelektte ne kadar geyik var böyle, arabalar çarpıyor,yollarda geziyor merak ettim sadece geyiklerden dolayı oraları

    Selvi Korkut

    (September 29, 2011 - 1:15 am)

    Bu park hafat ici bedeva. Siddetle tavisye ederim. Ayrica WC lerin az ilesirisinde bir alt gecit var o gecitden sonra hayvanat bahcesi ve havuz var az asagisinda da balik yakalamak icin rihtim var :))
    Saglicakla

Leave a Reply