Gulay Turan – AMERIKADA “RECYCLABLE ITEM”

Merhaba Tum beni okuyan Gurbetteyim takipcilerine……
Her hafta elimden geldigince Amerikadaki yasamdan sizlere kesitler ve Amerikadaki hayatimizla alakali
yardimci olabilecek bilgiler sunmaya calisiyorum.Amerikada yasamanin artilari oldugu kadar eksilerininde oldukca fazla oldugunu
daha evvelki yazilarimda anlattim.Ama tabiiki guzel seylerde var bu ulkede.Bu hafta Amerikada en cok begendigim ve takdir ettigim vede TURKIYE dede ozellikle baslamasini umit ettigim “geri donusum” dedigimiz ingilizce karsiligi RECYCLE konusunu sizlere anlatmak istiyorum.

Amerikada bir cok town dedigimiz mahallelerde copler surekli ayrilir.Genel copler ardindan plastikler,camlar,metaller,kagitlar ve su gunlerdede cim ve yaprak atiklaridir.Benim cok destekledigim ve ozellikle dikkat ettigim vede benim icin onemli bir konudur “RECYLE”
Amerika gibi bir memlekette bile copun sadece %20 lik bir kismi (ki bunlar kagit,cam ve plastikten olusuyor) geri donusum yapilarak tekrar kullaniliyor.Bir plastik veya kopuk bardagin ” FOAM CUP” dogada 100 yil icinde eridigini ogrendigimden beri bu konu benim icin cok onemli ve kendimde bizzat coplerimi ayirarak atarim.Dusunsenize, gelecekte cocuklarimiza yesil ve temiz bir cevre-hava birakabilecekmiyiz sorusunu kac kisi kendine soruyor? Benim cocugum olmadigi halde gelecek nesile nasil bir dunya birakacagiz sorusu beni cok dusunduruyor.Her gecen gun atmosfer ve tabiat kirleniyor.Dogaya birakilan atiklar her gecen gun dahada artiyor ve insanoglu cok az sey yapiyor.Her ay kac kez atom bombasi denemeleri okyanusda yapiliyor veya var olan silahlari dahada gelistirmek icin harcanan paralarla emin olun kansere bile care bulunabilirdi.Ama gel gorki insanoglu her gecen gun tabiati kirletmeye devam ediyor.Bunun beraberinde temiz su,hava vede gida sorunu onumuzdeki yuzyilda insanoglunun onunde buyuk bir sorun olacak gibi gorunuyor.
Magazin haberlerine ayirdigimiz zamani bilgi ve beceriler icin harcasaydik sayet dunya daha yesil ve temiz olacakti.Bir litre sivi yagin suya karismasi durumunda 1 milyon metre kup suyun kirlendigini biliyormuyuz? Amerikada korfez kazasindan sonra kac milyon galon petrolun suya karisip,kac milyon hayvani oldurdugunu ve cevreye verdigi zarari biliyormuyuz? Kac bilincli insan plastik veya foam bardaktan icip sonrada cope atmak yerine cam bardaklari tercih ediyor???

Iste Amerikada en hosuma giden kurallardan bir taneside bu “RECYLE” olayi.Bunlar icin cop bidonlari bile ayrilmis.Hatta bazi yerlerde normal cope plastik,cam,kagit karistirirsaniz cezasi bile var.Ayrica kullanilmis kolileri oylesine kaldirip atamiyorsunuz,hatta evinizde budadiginiz agacin dallarini ust uste koyup bir iple baglamak zorundasiniz.Kolileride baglanti yerlerinden kirip duz hale getirmeniz ve ardindan gene bir iple baglamaniz gerekiyor.Ayrica bu ayirdiginiz kagit,cam ve plastiklerin alindigi ozel gunler var.Mesela pazartesi normal cop aliniyorsa sayet, sali gunu de recyle olarak ayirdigimiz plastik,cam ve kagitlar aliniyor. Gene bazi copler sanayi artiklari diyede ayrica ozel olarak gelinip aliniyor.Anlayacaginiz Amerikada bu geri donusum olayi epey yerlesmis.Benimde dilegim TURKIYE dede geri donusum programlarinin hazirlanip,halkin geri donusum konusunda aliskanligini edindirmek ve guzel TURKIYE mizi gelecek nesile temiz ve yesil birakmak degilmi?

Amerikanin Iphone 5 ini takip etmek yerine bu recyle aliskanligini kendi halkimiza kazandirsaydik ne guzel olurdu.Amerikanin luks tuketimini takip etmek yerine guzel kurallarini alsaydik daha iyi olmazmiydi? hic degilse paramiz cebimizde vede tabiatimiz temiz kalirdi.
TURKIYE dede RECYLE programlarinin baslamasi ve halkimizinda bu geri donusum konusunda daha duyarli olmasi dilegiyle….
hoscakalin…sevgiyle kalin ve tertemiz bir tabiatla yasayin…………….

Post Author: SinBa

1 thought on “Gulay Turan – AMERIKADA “RECYCLABLE ITEM”

    elif AKARCA

    (October 9, 2011 - 6:38 am)

    Bizim buralarda bu RECYLE olayını çöpün başında ellerinde altı yada yedi adamın sıgacı büyüklükte çuvalları olan üç dört çocuk yapar. Biri kağıdı toplarken diğeri, naylonu bir başkası ise camı arta kalan varsa metalleri, malesef biz bu bilince yada bu kültüre erişene kadar bu işi bu çocuklar üstlenecek

Leave a Reply