Yueyue Çin’i Karistiran Video Umursamazlik

Çin basını, geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve küçük Yueyue’nin iki araç tarafından çiğnenerek ölümüne sebep olan olayla ilgili ülkede “umursamazlık hastalığı”nın ciddi boyutlara ulaştığını kaydetti.

Görüntüde küçük çocuğu görmesine rağmen altına alan minibüsün şoförü, durmaya bile gerek görmeden arka tekerleklerini de çocuğun üzerinden geçirerek yoluna devam ediyor. Sonra bir başka aracın da ezdiği çocuğun yardımına koşan olmuyor. Yoldan geçen yayalardan hiçbiri çocuğa başını bile çevirmezken uzun zaman sonra bir kadın çocuğu kucaklayıp annesine götürüyor.

13 Ekimde Çin’in güneyinde bulunan Foşan şehrinde meydana gelen olayda 2 yaşındaki kız çocuğu Yueyue’nin hayatını kaybetmesine yol açan görüntüler internette dolaşırken, Çin basını da olaya geniş yer vermeye devam ediyor. Çin basınında ve Çin’deki sosyal paylaşım sitelerinde Yueyue’nin ölümüne sebep olan bu hadiseden yola çıkarak Çin toplumu arasında gittikçe yaygınlaşan bir “umursamazlık” hastalığının peydahlandığına işaret ediliyor. Toplumdaki sosyal ahlak körelmesi ve toplumsal duyarlılığın gittikçe azaldığına vurgu yapan Çin basını, haber-yorumlarında sürekli bu hadiseye neden olan bilincin nasıl ülkelerinde bu denli yaygınlaştığını soruyor.

-“Foşan sizden utanıyor, yüz karaları”-

Olayın meydana geldiği Guangdong eyaletinde yayımlanan Güney Gazetesi, yerde can çekişen çocuğu görüp yardım etmeyen insanlar hakkında”Foşan, sizlerden utanıyor” ve ”yüz karaları” ifadeleriyle manşetten verdiği haberde toplumdaki duyarsızlığı vurgularken küçük Yueyue’ye yardım elini uzatmayan ve en azından bir polis çağırma sorumluluğunu kendilerinde duymayan insanlar başta olmak üzere, toplumdaki bütün bireylerin iyice düşünmesinin zamanının geldiğini belirtiyor. Bu tür olayların ülkede sık sık meydana geldiğinin, fakat belki de bu denli belirgin olmadığı için dikkat çekmediğinin altını çizen gazete, tüm Çin halkını sosyal duyarlılığa davet etti.

Öte yandan diğer gazete ve televizyonlar olaya geniş yer vermeye devam ediyor. Bu olaydan hareketle, toplumda uzun süredir görülen bu “umursamazlık” hastalığının gittikçe çok ciddi boyutlara ulaştığının altını çizen televizyon kanalları, artık karşıdan karşıya geçmeye çalışan bir yaşlıya yardım etmemek ve otobüs veya diğer toplu taşıma araçlarında yaşlılara yer vermeme gibi alışkanlıkların halk tarafından şiddetle kınanması konusunda topluma çağrı yapıyor.

-Çocuğu görmediğini söyledi-

Olaya neden olan aracın plakasının güvenlik kamerasında ışıktan parlayarak görünemediği için suçluların yakalanamadığını kaydeden Çin basını, polisin yardım etmeyen kişilere ulaştığını, yardım etmeyen 18 kişiden yalnızca bir kişinin olay yerinde olduğunu kabul ettiğini fakat yerde yatan çocuğu görmediği yönünde ifade verdiğini kaydetti.

Yerde dakikalarca can çekiştikten sonra oraya gelen bir temizlik görevlisi kadın tarafından kurtarılmaya çalışılan ve annesine haber verilen kız, hastaneye kaldırıldıktan bir süre sonra hayatını kaybetmişti.

 

Post Author: SinBa

Leave a Reply