Gulay Turan – AMERIKADA YASAMDA KUCUK CEZALAR VE KURALLAR

 

AMERIKADA YASAMDA KUCUK CEZALAR VE KURALLAR

Merhaba arkadaslar….hep aklimda acaba gurbetteyim.com okuyucularinin cogunun amerikada yasiyormu diye dusunmusumdur.
O yuzden hep yazilarimda Amerikada yasayan Turklerin hayatini kolaylastirmaya yonelik yazilar yazmaya calisiyorum.Ilk geldigimde park ve trafik cezalarini bilmeyerek cok odemisimdir.Amerikada bir sistem ve duzen vardir.Kimse duzenin disina kolay kolay cikamiyor.Insanlar cezalarla sisteme itaat etmeleri saglanmis.Kimine gore cok iyi kimine gorede insanin hurriyetini kisitlayan yasaklar var diye dusunuyor.

Mesela Amerikada sakatlar icin park yerleri vardir. “Disability park ” yazan genelde binalara yakin yerlerdeki park yerleri sakatlarin ulasimda daha az yurumelerini saglamak icin mavi boya ile boyanmis yerlere sakin park etmeyin 100-250 dolar arasi degisen cezalar var ve sayet 2inci kez sakat yerine park edip ceza alirsaniz size kamu cezasi veriyorlar.Bir hafta sokaklari supurmek gibi. Sonra amerikada insanlarin bir cogu evde kedi kopek besler.Sayet kopeginizle disari ciktiginizda evcil hayvaniniz diskisini yaparsa naylon posetle kopeginizin diskisini alip cope atmak zorundasiniz.Aksi takdirde 50 dolardan baslayan ve yasadiginiz veya kopeginizin pisledigi town un belirledigi cezayi odersiniz. Bunlardan baska sokak temizlik gunlerinde sayet arabanizi temizlik yapilan yere, temizligin yapildigi saatte park ederseniz gene 25 dolardan baslayan cezayi odersiniz.Cezalari oderken size her turlu kolayligi saglarlar.Internet uzerinden kredi karti ile odeme yapabilirsiniz.Eger park metre olan bir yere arabanizi park ediyorsaniz ki (Bu park metrelerin 2 saat ile sinirlandirmislardir) yani 2 saatten fazla park edemezsiniz bu durumda ozel park yerlerine koymaniz lazim.Park sorunu new york manhattan gibi kalabalik yerlerde gecerlidir.Newjersey dede cok az yerlerde bu uygulama mevcuttur.Sayet 2 saat ile sinirlandirilmis park yerie park ettiyseniz ve zamaniniz gectiyse hemen 25 dolarlik ceza aranizin camina ilistirirler.Aklima gelen gene gecen hafta bahsettigim gibi copleri ayirirken sayet recylable (= geri donusum) yapmadiysaniz kiraciysaniz sayet evsahibine, evsahibiyseniz bizzat size ceza verirler.

Ayni zamanda Amerikada herkes kar yagdiginda kapisinin onunu karlari temizlemek ve tuzlamak zorundadir.Sayet yoldan gecen birisi karlari temizlemediginizden dolayi buzlu kaldirimda kayip duserse evin sahibi kim ise  dava edebilir.Ayrica sayet temizlemediyseniz belediye gene evsahibine ceza kesebilir.Amerikada evsahiplerinin sorumluluklari kiracidan kat kat fazladir.Binanin temizligi,ilaclanmasi,boyasi badanasi,evin icindeki buzdolabi,firin ve bazi yerlerde camasir makinesi ve kurutmanin sorumlulugu ve de heater dedigimiz kalorifer sisteminin sorumlulugu evsahibine aittir.Demek istedigim amerikada kiraciysaniz sayet, isinma icinde dahil bir evde kiralik oturuyorsaniz,kaloriferin 70 fahrenait altina dusmemesi gerekiyor. 70 f = 22 c civaridir. Eger isinma icinde bir evde oturuyorsaniz ve evde heat yanmiyorsa belediyeye sikayet ederseniz evsahibiniz ceza alir.Ayri sekilde amerikada ev kiralarken evin icinde firin ve cogu yerlerde buzdolabi dahildir.Burada kimse beyaz esya tasimaz.Apartman ve evlerde bu esyalar icindedir ve calismazsa sayet ev sahibi tarafindan degistirilmek zorundadir.Eger bahceniz varsa gene bahce temizligi ve cimlerin bicilmesi evsahibine aittir aksi bir anlasmaniz yoksa sayet. Cimler bicilmezse gene belediye gorurse ceza verir.Etrafda “do not litter” yani dokmeyin cop atmayin ikaz levhalari cokca bulunur.Cop atarken yakalanirsaniz tabiiki gene cezasi vardir.Amerikada gece 10 dan sonra yuksek sesle muzik dinlemek ve gurultu yapmak yasaktir.Sayet komsunuzu rahatsiz ederseniz komsunuz polisi arayip sizi sikayet edebilir. Cevreyi rahatsiz etmekten ceza alabilirsiniz.Sokaga arabanizi park ettiginizde arabanizin kafasi yolun giden kismina bakmalidir.yani arabanizi sag tarafa park etmelisiniz.Turkiyedeki gibi kafa kafaya park etmek yasaktir.Yol ne tarafa gidiyorsa arabanizin kafasi o tarafa olmalidir.Kose baslarina, garaj giris-cikislarina ve su pompasinin yanina park etmek yasaktir.Yangin icin konulan su pompasinin sari cizgi olarak belirledikleri cizginin disina park etmelisiniz. Su pompasindan yaklasik 10 foot uzaga park etmelisiniz.Kesin uzakligi ancak yerde cizilen sari cizgiden anlayabilirsiniz.Ozellikle arabanizi park ettiginiz yere dikkat edin.Dondugunuzde arabaniz cekilmis olabilir.Arabanizi bilmediginiz bir town da park ettiyseniz levhalari muhakkak okuyun.

Hala amerikada yasamayi dusunen varmi? :))) bu kurallar ve cezalar cok fazla diyen???
ben bu kadar zorluga gelemem diyen???? TURKIYEMIZ  cennetmis ve biz aslinda cok ozgurmusuz diyen???

kazasiz,cezasiz ve sorunsuz gunler dilerim sizlere amerikadaki yasantinizda……….selamlar

Post Author: GulayTuran

2 thoughts on “Gulay Turan – AMERIKADA YASAMDA KUCUK CEZALAR VE KURALLAR

    Mehmet A.

    (October 23, 2011 - 11:55 pm)

    Merhaba;
    Biz ailecek ABD de yasamayi dusunuyoruz. Para konusunda problemimiz yok. Ilk basta sadece ben gelebilirim sonra ailemi getirebilirim. Belki bir is yeri bile acabiliriz orda. Vize konusunda ne yapmam gerektigini pek bilemiyorum hangi tur vizeye basvurmam gerketiginide bilemiyorum. Acaba bu konu hakkinda bir yazi yazabilrimisiniz?
    Cok tesekkur eder saygilarimi sunarim.
    Mehmet A.

    Tamer

    (October 23, 2011 - 10:12 pm)

    Gulay hanim; uzun sreden beri ABD deyim ama sizin yazilarinizdan hep birseyler ogreniyorum. Elinize saglik Tesekkur ederim.

Leave a Reply