Van bir kez daha sarsıldı

 

Van‘da 5.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Merkez üssü Edremit İlçesi olan depremde, Van merkezde bulunan 2 otel ve 1 dersane binası ile 25 bina yıkıldı. 25 binada 22’sinin boş oldupu bildirilirken çalışmalar 3 binada yoğunlaştı. Yıkılan Bayram Otel’de gazeteciler ile Kızılay görevlilerinin kaldığı belirtilirken, DHA muhabirleri Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz’ın da Bayram Otel’in enkazının altında olduğu öğrenildi. Binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları başlatılırken, yetkililer 2 otelin enkazından 24 kişinin sağ çıkarıldığını ifade etti. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi ise, depremin büyüklüğünü 5.7 olarak açıkladı.

Merkez üssü Van‘ın Edremit İlçesi olan 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nden alınan bilgiye göre, saat 21.23’te yaşanan 5.6 büyüklüğündeki deprem, yerin 5 kilometre altında meydana geldi. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi ise, depremin büyüklüğünü 5.7 olarak açıkladı.

2 OTEL İLE 1 DERSANE YIKILDI
Depremde, Van merkez Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’nde bulunan 5 katlı Bayram Oteli ve Aslan Otel ile bir dersaneye ait 6 katlı bina yıkıldı. Bayram Otel’de, genellikle bölgeye gelen gazeteciler ile Kızılay ve yardım ekiplerinin kaldığı, otelin göçüğü altında çok sayıda kişinin olduğu ifade edildi.

İKİ OTELDEN 24 KİŞİ SAĞ ÇIKARILDI
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğündeki Kriz Koordinasyon Merkezinden alınan bilgiye göre, merkez üssü Edremit ilçesi olan 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından yıkılan binaların enkazlarına kısa sürede Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile Sivil Savunma Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi.

Ekiplerin çalışma yaptığı enkazlar arasında bölgede görev yapan bazı gazetecilerin de konakladığı Bayram Oteli’nin yanı sıra Aslan Oteli’nin bulunduğu bildirildi.

Arama kurtarma ekipleri Kriz Koordinasyon Merkezi ile sürekli bağlantı kurarak gelişmeler hakkında bilgi aktarırken Erçiş’ten gelene ilk yardım ekipleri de çalışmalara destek veriyor.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay 2 otelden 24 kişinin sağ kurtarıldığını, 7 kişinin ise hayatını kaybettiğini açıkladı.

Enkazdan yaralı olarak çıkarılanların Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildiği öğrenildi.



JAPON KADIN 5.5 SAAT SONRA ÇIKARILDI
Bayram Otel’in enkazından yaklaşık 5,5 saat sonra, Japon olduğu bildirilen bir kadın yaralı olarak kurtarıldı.

100’E YAKIN YARALI
Van‘da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu şunları söyledi:

“100’e yakın travma dolayısıyla hafif yaralımız var. Onlar da Van‘da tedavi altında. Depremin ardından arama kurtarma ekipleri hemen devreye girdi. Önceki gelişmelerden tecrübeler ışığında, insan tespiti yapılan 3 binada, 153 kişilik arama kurtarma ekibi faaliyet gösteriyor. Diğer illerimizden de Bitlis, Muş, İstanbul, Erzurum Diyarbakır illerinden de arama kurtarma ekipleri Van‘a intikal ettiriliyor. Vatandaşlarımızın itidalli şekilde davranmaları gerekiyor. Gerek afet merkezimiz, gerek alandaki arama kurtarma ekiplerimiz, yoğun bir tempoyla çalışıyorlar. Bütün binalarda durum kontrol altında. Köylerle temas var. Şu anda kadar köylerden bize intikal eden kayıp haberi yok. Vatandaşlarımız itidal içinde olmalıdır.”

CHA MUHABİRLERİ SON ANDA KURTULMUŞ

Yıkılan 5 katlı Bayram Otel’de kalan Cihan Haber Ajansı (CHA) muhabirleri ise son anda kurtuldu. CHA canlı yayın ekibinden kameraman İbrahim Bayram ve Uplink görevlisi Fatih Altınkaya otelden çıktıktan 1 dakika sonra deprem meydana geldi. Canlarını son anda kurtardıklarını söyleyen kameraman İbrahim Bayram: “Son bir haftadan buyana otelde kalıyorduk. Artçı sarsıntılarda otel beşik gibi sallanıyordu. Deprem olmadan 1 dakika önce yemek ihtiyacı için otelden ayrıldık. Otelden 50 metre uzaklaştıktan sonra bina çöktü. Gazeteci arkadaşlarımız da otelde bulunuyordu. Canlı yayın aracımız enkaz altında kaldı” dedi. CHA’da görevli 1 muhabirin de, deprem sırasında otelden çıkmayı başararak kurtulduğu ifade edildi.

KIZILAY 15 BİN ÇADIR GÖNDERDİ
Türk Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, Van‘da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremden sonra ülke genelindeki lojistik depolarda bulunan 15 bin çadırın araçlara yüklenmesi emri verildiği belirtildi. Türk Kızılayı ayrıca, 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Edremit ilçe merkezinde yıkım olmadığını, Edremit Devlet Hastanesinin aktif olarak çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.

Türk Kızılayı, Van‘da 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından yaralılar için bin 150 ünite kan hazırlıyor.

ARTÇI DEPREMLER
Van‘ın Edremit ilçesi merkezli depremin ardından, bölgede 4.5 ve 2.6 arasında değişen büyüklüklerde 29 artçı sarsıntı yaşandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi verilerine göre, Edremit merkezli 21.23’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, geçen 5 saat süre içerisinde merkez üssünün çoğunluğu Edremit olmak üzere Van‘da 29 sarsıntı kaydedildi.

Depremlerin büyüklükleri, 2.6 ile 4.5 arasında ölçüldü.

ERCİŞ VE ÇALDIRAN’DA DA HİSSEDİLDİ
Van‘da 23 Ekim’de meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremde en büyük yıkımın yaşandığı Erciş’te de vatandaşlar depremin ardından kendilerini sokağa attı. Erciş’e bağlı Çelebibağı Beldesi ile Çaldıran İlçesi’ndeki bazı evlerde de derin çatlaklar olduğu ifade edildi. Deprem Bitlis’te de hissedilirken, vatandaşlar geceyi sokakta geçirdi.

“YARALILAR ÇEVRE İLLERE NAKLEDİLİYOR”
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından mümkün olduğu kadar hastaları çevre illere naklettiklerini bildirdi.

Van’a gelen Recep Akdağ, enkazdan yaralı olarak çıkarılan ve kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret etti. İpekyolu Devlet Hastanesi’ndeki yaralılarla görüşen ve sağlık durumlarıyla ilgili hastane yetkililerinden bilgi alan Akdağ, daha sonra hastane binasını gezdi.

Çıkışta basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Akdağ, çevre illerden ilk anda 50’ye yakın ambulans ve 250’ye yakın sağlık personelinin yola çıktığını söyledi.

Akdağ, araç ve personelin önemli bir bölümünün Van’a ulaştığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Mümkün olduğu kadar hastalarımızı çevre illere naklediyoruz. Arkadaşlar da canla başla çalışıyorlar. Sağlık açısından bir sorun yok. Tabi hastanelerimizin durumlarını, biraz da gündüz gözüyle mühendisler inceleyecek. Özellikle Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesini incelettik. Onların ilk değerlendirmelerinde, hastanenin statiğinde, yapısal durumunda herhangi bir arıza yok. Ufak tefek tavan panelleriyle ilgili tamiratlar gerekiyor ve süratle yapacağız. Muhtemelen bu hastanemiz Van’da ana hizmet hastanesi olarak daha önümüzdeki birkaç ay hizmetin yükünü taşıyacak. Ama söylediğim gibi daha problemli vakalar, nakledilmesi gereken vakalar için de çok geniş bir nakletme kabiliyetimiz var. Hava ve kara ambulanslarıyla, silahlı kuvvetler de helikopterleriyle bu hususta çok yardımcı oluyor. Yine bölgede çalışan arkadaşları gerçekten takdir etmek lazım. İnsan sevgisiyle, gece gündüz burada çalışan arkadaşlarımın hepsini alınlarından öpüyorum.”

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Genelkurmay Başkanlığı arama kurtarma ekiplerini Van’a götürmek üzere 7 adet nakliye uçağı tahsis edildiğini, DAK Taburundan 40 kişilik ilk ekibin de iki uçakla 02.00’da Van’a intikale başladığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi internet sitesi aracılığıyla yapılan açıklamada, ”dün saat 21.23’te Van-Edremit merkezli, 5,6 şiddetinde meydana gelen üzücü deprem haberinin alınması üzerine, deprem bölgesine yardım için TSK’nın doğal afet/kurtarma birliklerine intikal için hazırlık emri verildiği” belirtildi.

İlk aşamada; Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın talebi üzerine, 6 farklı ilden (Ankara, Adana, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, İzmir) arama kurtarma ekiplerini Van’a götürmek üzere 7 adet nakliye uçağının tahsis edildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

”Bir adet ambulans uçağı saat 02.01’de Van’a hareket ettirilmiştir. Jandarma Özel Arama Kurtarma Taburundan 24 kişilik ilk ekip iki uçakla Van’a intikal ettirilmiş, saat 02.40’da Van’a ulaşmıştır. Genelkurmay Özel Kuvvetler Doğal Afet Arama Kurtarma (DAK) Taburundan 40 kişilik ilk ekip, iki uçakla 02.00’da Van’a intikale başlamıştır. DAK Taburundan 23 kişilik, Jandarma Özel Arama Kurtarma Taburundan 81 kişilik arama kurtarma ekipleri intikal için hazırlıklarına devam etmektedir. İhtiyaç halinde kullanılmak üzere, gece görüş kabiliyetine sahip dört adet helikopter Van bölgesinde görevlendirilmiştir.”

AJANSLAR

Post Author: SerGe

Leave a Reply