Gül’den İsrail açıklamaları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ortadoğu barışı için samimi olmayan İsrail’in müttefiklerine de yük olduğunu söyledi

 

Gül, ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arasında İsrailli politikacılara yönelik diyalogun ortaya çıkmasını kastederek, “Herkesin İsrail’e yönelik düşüncelerini açıkça söylemesi gerekiyor, kazayla değil.” ifadelerini kullandı.

Wilton Park Konferansı’ndaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, Ortadoğu’daki ülkelerin bundan sonra halkın istediği kişiler tarafından yönetileceğini vurgulayarak İsrail’in artık halk yığınlarını kendine daha fazla düşman etmeden iki devletli çözümü için çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Bir yandan barış sürecini devam ettirken diğer yandan işgal altındaki topraklarda yeni yerleşim birimleri inşa eden İsrail’in müttefiklerine de yük olduğunu ifade eden Gül, “İsrail’e yönelik herkeste açığa çıkmamış bir öfke var. Mikrofonlar açık kaldığında herkes bunu duyuyor. Herkes İsrail’e yönelik düşüncelerini açıkça söylemesi gerekiyor, kazayla değil.” diye konuştu.

İran’ın nükleer programı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Gül, “Şu bir gerçek ki İran bölgenin en güçlü ve derin tarihi köklere sahip ülkelerinden. Büyük ülkelerin dosyaları da büyük oluyor.” dedi. Türkiye ve İran’ın birbirinin iç işlerine karışmayan ve sınırları sabit iki komşu ülke olduğunu dile getiren Gül, “İran’la her zaman diplomatik yollarla çözüm arayışına girdik ve başka bir yol düşünmüyoruz. İran’ın şeffaf, Batı’nın da samimi olmasının sorunun çözümüne katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, genel olarak bakıldığında bölgede Sünni-Şii kutuplaşmasının görüldüğünü ifade ederek, “Türkiye olarak bu konuda her zaman dikkatli olmamız ve bu tehlikeye düşmememiz gerekiyor.” diye konuştu.

CİHAN

Post Author: SerGe

Leave a Reply