Aileler, ‘güvenli internet’e nasıl geçileceğini bilmiyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hayata geçirilen ‘güvenli internet uygulaması’ 1 ayda 100 bini aşkın abone tarafından tercih edildi.

Toplam 13 milyona yakın ADSL ve mobil internet abonesi bulunan Türkiye’de güvenli internet uygulamasına yapılan başvuruların az olması dikkat çekiyor. İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, “Güvenli internete geçiş yöntemlerinin kullanılan operatöre göre farklılık göstermesi bu hizmeti almak isteyen birçok aileyi engelliyor.” dedi. Türkiye’de ebeveynlerin bilgisayar okuryazarlığı konusunda tecrübesiz olduğuna dikkat çeken Özeren, “Sivil toplum kuruluşlarının (STK), bir an önce güvenli internet seminerleri düzenleyerek aileleri bilinçlendirmesi gerekiyor.” ifadelerini kullanıyor.

Türkiye’de 10 milyona yakın aboneye internet hizmeti sunan TTNET, abonelerine ‘güvenli internet hizmeti’ni ‘onlineislemmerkezi.ttnet.com.tr’ adresi üzerinden veriyor. Online işlem merkezi sayfasına giren abonelerin karşısına kullanıcı adı ve şifre isteyen bir sayfa geliyor. Online işlem merkezini hiç kullanmamış abonelerin, girdikleri sayfadan ‘Üye ol’ linkine tıklayarak kullanıcı adı ve şifre edinmesi gerekiyor. TTNET kullanıcıları kullanıcı adı ve şifresi ile girdikleri sayfadan güvenli internet hizmeti linkine tıklayıp ‘Aile Profili’ veya ‘Çocuk Profili’ tercihinde bulunabilir.

iPhone, iPad ve Android cihazların kullanımının artması ile birlikte mobil interneti kullanan sayısı da her geçen gün artıyor. İnternetteki zararlı içeriklerden korunmak için ‘güvenli internet hizmeti’ni iPhone, iPad ve Android cihazlarda da kullanmak mümkün. Mobil internet kullanıcılarının güvenli internet hizmetini nasıl alacağı ise kullandıkları GSM operatörüne göre değişiklik gösteriyor.

Turkcell kullanıcılarının güvenli internet için SIFRE’ yazıp SMS ile 2222’ye göndererek bir şifre almaları gerekiyor. Sonra turkcell.com.tr’ye girerek online işlem kategorisi altındaki bireysel linkine tıklayarak telefon numarası ve şifre ile hizmet alabilir. Avea kullanıcılarının ise *952#’yi tuşlayarak anlık şifrelerini öğrenerek avea.com.tr’ye girmesi gerekiyor. Avea’nın sayfasında sağ üstte yer alan online işlemler kategorisi altındaki bireysel linkine tıklayarak telefon numarası ve şifre ile giriş yaptığı sayfada güvenli internet hizmetini alabilir. Vodafone kullanıcıları da SIFRE yazıp SMS ile 7048’e gönderererek kendilerine ulaşan şifre ile vodafone.com.tr adresindeki ‘online self servis’ kategorisine girerek güvenli internete ulaşabilir.

 

Post Author: ABGA

Leave a Reply