Bebeğinizin cinsiyetini siz belirleyin

Yüzde 87 başarı vaat eden firma, bebeğin cinsiyetinin farklı olması durumunda parayı iade ediyor. Firmanın yöntemi “tıbbi müdahale” içermediği için yasal kabul ediliyor

 

İsviçre merkezli bir şirketin Türkiye’de distribütörlüğünü yapan Ankara’daki bir firma, “BabyChoice” (Bebek seçimi) adı verilen cinsiyet belirleme takvimi yöntemiyle, 585 liraya ailelere bebeklerinin cinsiyetini seçme imkânı sunuyor.
 

Soner ÖZCAN / AHT

Bebek seçimi yöntemi, dünyada 20’yi aşkın ülkede 1997 yılından beri uygulanıyor. Türkiye’de de yaklaşık 10 yıldır uygulanmasına rağmen, fazla bilinmeyen bu yönteme göre, anne adayının yumurtaları, bazı dönemlerde dişi veya erkek kromozomu taşıyan spermleri “itiyor”. Kutuplaşma adı verilen bu dönemlerin belirli bir takvime bağlanması durumunda, istenilen cinsiyette bebek sahibi olunabileceği savunuluyor. Bu yönteme göre bebeğin cinsiyetini babanın değil annenin durumu belirliyor.

ÇİFTE İLİŞKİ TAKVİMİ
Kız veya erkek bebek sahibi olmak için çiftlerin başvuru formuna istediği cinsiyeti yazması yetiyor. Yöntemde, kadınların kan grubu ve ilk regl olduğu yaş gibi bazı bilgiler alınıyor. Bu bilgiler İsviçre’de bir laboratuvarda analiz ediliyor ve çiftler için bir “ilişki takvimi” belirleniyor. Cinsiyet belirleme takvimi, 7 gün içerisinde başvuru formunu internetten doldurup ücretini ödeyen çiftlerin eline geçiyor.

20 BİN ÇİFT UYGULADI
Dünyada bugüne kadar yaklaşık 20 bin çiftin bu yöntemle çocuk sahibi olduğu belirtiliyor. Yüzde 87 oranında başarı garantisi veren firma, başarısızlık durumunda parayı iade ediyor. Firma, Fransa’daki resmi istatistik raporunu da ailelerle paylaşıyor. Buna göre Fransa’da 6 yıl içinde 155 çift bu yöntemi kullandı. 81 çift kız bebek, 74 çift de erkek bebek seçti. Çiftlerden 153’ü istediği cinsiyette bebek sahibi oldu.

‘BİLİMSEL VE DOĞAL’
Kendisi de aynı yöntemle Alp isminde bir erkek bebek sahibi olan firmanın Türkiye Satış Temsilcisi Devrim Öğün, BabyChoice’un dünyadaki bilimsel ve doğal tek cinsiyet seçim yöntemi olduğunu söyledi. Yöntemin anne ve bebek için hiçbir risk teşkil etmediğini belirten Öğün, etik ve dinen uygun olmadığı yönündeki eleştirilere de şu sözlerle karşı çıktı: “Yüce Allah bu bilgiyi insanın bulmasına razı gelmeseydi bu bilgi bulunmazdı. Biz doğanın izlediği bir yolun bilimsel araştırmalar sayesinde bulunmuş sonuçlarını kullanıma sunuyoruz. Tüp bebek bile dine aykırı kabul edilmezken BabyChoice’u bu şekilde eleştirmek doğru değil.”

TÜRKİYE’DE AYDA 30 ÇİFT BAŞVURUYOR
Türkiye’de bebeğinin cinsiyetini seçmek için ayda yaklaşık 30 çift firmaya başvuruyor. İlk kez çocuk sahibi olacak çiftler, tercihlerini genellikle erkek bebekten yana kullanıyor. Türkiye’deki başarı oranının dünya ortalamasından yüksek olduğu ve yüzde 95’leri bulduğu kaydediliyor.

DİYANET YÖNTEMİ SAKINCALI BULMUYOR
Türkiye’de tıbbi müdahale ile cinsiyet seçimi yasak. Doktorların etik bulmadığı cinsiyet seçimine Diyanet İşleri Başkanlığı da şiddetle karşı çıkıyor. Doktorlar, cinsiyet seçiminin doğanın dengesini bozabileceğini ve erkek nüfusun artmasına neden olabileceğini söylüyor. İlahiyatçılar da, tıbbi müdahale ile cinsiyet tayininin dinen uygun olmadığını belirtiyor. BabyChoice yöntemi ise tıbbi bir işlem uygulanmadığı için yasal kabul ediliyor. Diyanet de aynı gerekçeyle dinen bir sakınca görmüyor.

UZMANLAR NE DİYOR?
‘Doğanın dengesi daha önemli’
Op. Dr. Uğur Ateş: “Gebelikten önce bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi, eski tarihlerden beri ilgi çeken bir konu. BabyChoice yöntemi gibi bazı bilimsel çalışmalar da var. Bu yöntem resmi makamlarca izlenen testlerle denendi ve yüzde 98.7 oranında başarı elde edildi. Bunun üzerine 1997’de satışa sunuldu. Bununla birlikte yöntemin uluslararası güvenilir bir bilimsel yayında yayınlanmadığına da dikkat çekmek gerekir. Ben cinsiyet seçiminin doğadaki bazı hassas dengeleri bozabileceğini ve etik açıdan da sakıncaları olduğunu düşünüyorum.”

BAŞKA HANGİ YÖNTEMLER VAR
Cinsiyet seçimi konusunda halk arasında da farklı yöntemler bulunuyor. Bunlar arasında “Çin takvimi” gibi bilimsel yönü hiç olmayan yöntemler olduğu gibi, oldukça güçlü bilimsel temellere dayanan yöntemler de var. Bunlardan en gelişmiş olanı, tüp bebekle beraber uygulanan PGT (prekonsepsiyonel genetik tanı) yöntemi. Ülkemizde yasak olan, ancak Kıbrıs’ta uygulanan yöntem yüzde 100’e yakın sonuç veriyor. Halk arasında çocuğun cinsiyetini belirlemek için yaygın olarak kullanılan, ancak bilimsellikten uzak inançlardan bazıları şunlar:

Erkek çocuk için bol kırmızı et tüketilmeli, tuzlu yenmeli, baba adayları gazlı içecekleri bolca tüketmeli.

Kız çocuk için çiftler bolca balık ve sebze tüketmeli, kadınlar tatlı yemeli.

Erkek çocuk için ilişkiden sonra kadın yerinden bir süre kalkmamalı veya ayakta ilişki pozisyonu tercih edilmeli, önce erkeğin orgazm olmasına izin verilmeli.

Kız çocuk için misyoner (kadın altta) pozisyon tercih edilmeli, kadının ilişkiyi başlatmasına ve daha önce orgazm olmasına izin verilmeli.

Erkek çocuk için gece saatlerinde ilişkide bulunulmalı, tercihen ay hilalde olmalı, ilişki için ayın tek sayılı günleri tercih edilmeli.

Kız çocuk için öğleden sonra ilişkide bulunulmalı, ayın çift sayılı günlerinde beraber olunmalı

Post Author: SerGe

Leave a Reply