Gulay Turan – GURBETCI GOZUYLE TURKIYEM

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.Koskoca bir yili geride biraktik.Son seneler hem Turkiyede Hemde Amerikada normal yasam suren insanlar icin hayat ve ekonomi hic kolay gecmedi.Gecmis senelere oranda bende harcamalarima epey dikkat eder hale geldim.Bir ayagimiz burada diger ayagimiz Turkiyede iken, amacimiz Turkiyeye tatile giderken daha cok dovizle gitmek ve ailelerimize sevdiklerimize daha cok imkanlar saglamak icin degilmi?
Yilbasindada bende tatilimi gecirmek uzere Turkiyeye gittim.Giderken bol bol hediyeler bagaj limitimin gecmesine sebep oldu.Ama beni sasirtan THY yollarinin koltuklardaki degisimi oldu.Malum herkes gibi bende ekonomi class da yolculuk yaptim.Eskiden her sirada 8 koltugun oldugu ekonomi class niyeyse 9 koltuk olmus.Bilet fiyatlari ayni hatta delta havayollariyla kiyasladiginizda neredeyse 2 kati.delta ile 650 dolara bilet varken ben niye 1427 dolara THY ile ucacagim diye tutturdumki? Kucucuk koltuklarda  giderken 9.5 saat geirkende 10.5 saat iskenceye donen ucak yolculugundan sonra THY niye bu kadar kar ettigini daha iyi anlar oldum.Sinegin gozunden yag cikarmasini becermisler ama yagi ekonomi class da ucan yolcuya degil, first ve business class da ucan yolcuya yapsalardi daha iyi olurdu.
Uzun bir aradan sonra Turkiyeye gidecegim icin heyecanliydim ve duyduklarima gore Turkiyede epey degisimler olmus.Evet epey degisim olmus.Depreme dayanikli binalari yikacagiz deyip marmaray hattinin gectigi yerlerde kolonlari catlayan evleri arsa fiyatindan degerleyip,vatandasin eline uc kurus para veriyorlar.Hatta cok buyuk iyilik yapmis gibi toki den ev onceligi sagliyorlar.Ama verdikleri para ile ancak toki nin evlerine sadece pesinat yapip kalan borc icinde sizleri borclandiriyorlar.
Yollarin kaldirimlarini degistirip yol hizmeti yaptiklarini iddia ediyorlar.Yillar once biraktigim istanbul da gozle gorulur metro sistemini gordum sadece.O da tramvay sistemi zaten yillar once kurulmustu.Yaptiklari tek sey hatti uzatmak.Eminonu’de olan son durak findikli ya kadar uzatilmis ardindan taksime baglanmis.Trafik tam bir felaket.Yollar gene dar ve yetersiz.Yillardir yasadigim mahallede gene fakirligin izleri hic silinmemis.Akpliler ceplerinden parayi tomar tomar cikarirken, niyeyse bizim gibi normal vatandaslar 250 gr yagli kiymayi 9 liraya alirken hala dusunuyorlar.Benzin cok pahali.Burnumuzun dibinde arabistan dururken Turkiyede benzin fiyatlarinin ben kendimi bildim bileli bu kadar pahali olmasini hic anlamadim.Amerikada 6 cc jeepimin senelik vergisi 71.50 dolar (yetmis bir dolar elli kurus) yanlis okumadiniz! iken Turkiyede tasit vergilerinin hala bu kadar yuksek olusunu anlayamadim.Ekonomi cok durgun veya bizim gibi normal vatandaslar icin durgun olabilir.Ote tarafdan zeytinburnu sahilinde yukselen gokdelende satisa sunulan 1 milyon liralik apartman dairelerinin tamaminin satildigini duydum.Bu daireleri alan insanlari merak ediyorum ama ayni zamanda tahminde edebiliyorum.
Turkiyedeki tezatligi uzun sure Turkiyeye gitmeyen birisi cok cabuk anlayabilir.Normal yasayan bir vatandas icin Turkiyede degisim falan yok hatta tam tersi dahada fakirlesme ve hayat sartlarinin dahada agirlastigini hissediyorsunuz.Bircok isyeri kapanmis ve kapanmaya devam ediyor.Hukumetin elindeki medyadan her gun issizligin azaldigini yazarken mahallemde senelerdir issiz gezen insanlari gordum.
Amerikadan geldinizi duyunca fiyatlar gene 2 kat soyleniyor.Dunyada dolar deger kaybederken Turkiyede dolar fiyatlari artiyor.
Gundem cok hareketli ve ilginc.
Turkiyeden cikarken Turk vatandaslarindan yurtdisi cikis harci aldi altinda harac aliniyor.Dunyada kac ulkede bu uygulama var bilmiyorum ama ben Amerikadan cikarken para odemiyorum.

Aklima gelenler simdilik bu kadar…durmak yok yola devammi??
Turkiye yi seviyormuyum? kesinlikle!!
Biz bu cennet vatani hak ediyormuyuz? hayirrrrr……………….!

sevgiyle kalin

Post Author: GulayTuran

6 thoughts on “Gulay Turan – GURBETCI GOZUYLE TURKIYEM

    gulay turan

    (February 1, 2012 - 12:47 am)

    Yasemin hanim Keske o artilari bizede verseler bizde Turkiyemize kesin donus yapsak.Amerikadaki Saglik sigortalarini size onumuzdeki haftaki yazimda anlattigimda okursunuz.Benimde zaten hayal kirikliligim bu kadar gelisme var deyip ortada hic bir elle tutulur gelisme olmayisi.Ayni tas ayni hamam…Her iktidar bayragini eine gecirenlerin keselerinin ceplerinin doldugu bir Turkiye! Elin garibanina veya normal vatandasin hayatinda degisen bir sey.En azindan benim ve ailemin hayatinda bir arti yok tam tersi evimizi kaybetmek uzereyiz….

    yasemin

    (January 31, 2012 - 2:42 pm)

    Bir insan neyi gormek istiyorsa onu gorurmus GULAY hanim
    Bence siz belki AKP yi sevmediginiz icin yada baska bir sebepten hep olumsuzluklari gormusunuz ve onlari yazmisiniz Ben size katilmiyorum ben Delta ile de yolculuk yaptim THY ilede. fiyat farklari cok abartili degil sizin yazdiginiz kadar. Ustelik THY nin hizmet kalitesi kesinlikle tartisilmaz. Turkiye bakis acinizda cok olumsuz siz ordaki saglik hizmetini soyleyin bakalim neden burdaki Turkler saglik hizmetleri icin Turkiyeye gidiyor sizde biliyorsunuz hem cok daha ucuz hemde cok daha kaliteli Her iki ulkenin de Ari ve eksileri var ama son zamanlarda Turkiyedeki artilar fazlalasmaya basladi tabii gormek isteyene

    efo

    (January 29, 2012 - 3:42 pm)

    herkes fiyat konususanda duyarli olsa iktisad adina; Sanirim THY diger ucak bilet fiyatlari ile arasindaki ucurumu gorur ve duzenleme yapar.Insanin anlayamadigi diger ucak firmalari THY nin yari fiyatlari olan bilet fiyatindan kazanirken neden onlar iki katina satarlar, biz bu kadar salakmiyiz ya, birdAHA kullanmayacagim Thy Yollarini

    serdar

    (January 27, 2012 - 6:33 pm)

    Bizler yarınımızı yarınlarımızı dusunmeketen uykularımız kacarken, avrupalı yada Amerikalı gun kazanıp gun yıyor, neden. Yarınlardan endiselerı yok, sanırım bizim onları yakalamamız yada insan oldugumuzu anlamamız icin yuz yıl gerekiyor..Ellerinize saglık gulay hanım turkıye tablosunu bire bir yansıtmışsınız.Kabul etsekte etmesekte bunlar gerceklerımız

    gulay turan

    (January 23, 2012 - 3:46 pm)

    Siz 30 yil calisip aldiginiz evinizi kaybetmediginiz icinmi iktidari seviyorsunuz? Ben o sogukta %85 felcli babami tekerlekli sandalyede hastaneye araba sokmak yasak diye hastane yokusunda tasidim ve hala ilaclarimizi alamadik.Ortada reform diye bir sey yok sadece iktidar yandaslarinin cebini doldurma reformu var.O kadar satilan kurumun yaninda yapilan en ufak bir yol calismasinin bile reklamini iyi yapiyorsunuz.Ergenekon dedikleri sey ise iktidarin cumhuriyetcilerden almaya calistigi intikamin kilifi sadece.saygilar

    ibrahim

    (January 22, 2012 - 2:23 pm)

    Saglıktaki reformu, egitimde kolejlerle denkligi, ulaşımda mesafelerın kısalmıslıgını, otopark mafyalarında bogulmayı degilde ergenokon gibi bir yapılandırmanın çokusunu atladınızda turk hava yollarındakı koltuk,fiyat ve tokıdekı bır daıreyemı takıldınız sn gulay hanım. TC devletı bir milad hazırlıgında. Bir bakın hele uzak gozlugunuzu takıp bu ulkede bır tane cek senet mafyası kaldımı, bır bakın hele sabah ılac kuyruguna gırıp aksam 16.00 da sıra gelmeden evıne ılacsız donen kac kısı kaldı rica ederim. İkdidarı sevmeye bılırsınız ama sezarın hakkınıda sezara verın lutfen

Leave a Reply