Yavuz Orta – Deve Kusu

Deve Kusu;

Efendim, devekuslari tehlikeden kacmak ya da tehlikeyi gormezden gelmek  icin degil, tehlikenin ne siddette ve nerede oldugunu dinlemek icin kuma gomer baslarini, aslinda kuma gommek diye bir sey de yok baslarini, sadece boyunlarini yere yapistirirlar ki yaklasan tehlikenin sesini duysunlar. Bunu yapmaktaki  amac gercekleri gormezden gelmek, ya da tehlikelerden aptalca kurtulmak olmayip, aksine tehlikenin nereden geldigini ve niteligini anlamak icindir.

 

Goruldugu gibi; cogu zaman, gercekler karsisinda “gizlenmek”, “gormezden gelip” rahatlamak isteyen insanoglu, devekuslarina yakistirmistir kendi hatalarini, haksizlik etmislerdir devekuslarina  asirlar boyunca…Cunku gerceklerle yuzlesmek zordur, mucadele ister, emek ister, faaliyet ister. Ama deve kusundan esinlenerek gerceklere goz yummak, isin rahat ve kolay olanidir kisa vadede, ama uzun donemde hep kayba sebebiyet verir.

 

Sigara icen bir adam, kanser olma gercegine, hizli araba kullanan bir adam kaza yapma gercegine, dedikodu yapan bir insan sevilmeme gercegine kapatmistir gozlerini, Ornekleri cogaltmak mumkundur, Herbirimizin “kisiye ozel” deve kuslugu yaptigi zamanlar da vardir.

 

Bir de sosyolojik olan “devekusluk”lari vardir ki, anlamak mumkun degil. Deprem bolgesinde deniz kumundan dayaniksiz evler yapmak. Trafik kazalarina davetiye cikarir nitelikte yollar insa etmek. Insanlarin yasam bolgelerine boy boy baz istasyonlari kurmak. 20- 30 yil sonrasini dusunmeyerek yapilan nukleer tesisler, ve daha neler neler.

 

Fakat, bazi gercekler varki goz yummak gormemezlikten gelmek, deve kuslarininkinden cok daha vahim sonuclar ortaya cikarabilir insanoglu icin. Bir adim otesinde yasadigimiz, olum gercegi  gibi…

 

Sigara icen bir adamin kanser olmama olasiligi, hizli araba kullanan insanin kaza yapmama olasiligi var elbette. Bu manada deve kuslugu gecici bir rahatlama verebilir, Ama olmemeye care yoktur. Bu hakikate karsi yapilan “devekuslulugu”nun da hicbir faydasi yoktur. Gerceklere ne kadar goz yumarsak yumalim, er ya da gec mutlaka yuzlesecegizdir, kacisi ve telafisi olmayan mutlak gercekler….

 

Efendim, basta kendi nefsim olmak uzere, Allah (c.c) herkese gercekleri ile yuzlesmelerini nasip etsin temennisi ile…

Hoscakalin,

 

Post Author: YavuzOrta

5 thoughts on “Yavuz Orta – Deve Kusu

    arzu

    (February 16, 2012 - 4:49 pm)

    ellerinize sağlık.

    Selin

    (February 5, 2012 - 3:45 pm)

    Ben ilk defa deva kusu hıkayesının gercek meselsını sızden ogrendım cok sagolun yavuz bey.. Her yazınızda ayrı ıbretler alıyoruz. Deve kuslarındanda helallık dılıyorum

    buket

    (February 2, 2012 - 9:24 am)

    Sanırım ayette de geçiyor “onlar görmezler…” şeklinde..Günlük hayatta işine geleni görüp gelmeyene gözlerini ve gönlünü kapatan o kadar fazla insan var ki ben cenab-ı hakkın aziz bir varlığının isminin bu şahıslarla sıfat olmasına asla razı değilim.Onlara “bal seven”, “yük taşıyan”, “kağnı çeken” diğer bazı mahlukların adını vermek isterim ama o mübarek mahluklara da bunu yapamam!Haddi zatında yaratılmış tüm mahluklar verilen nimetlerin kıymetini bilir, sunulan güzellikleri görür ve yerli yerince şükrünü eda eder.Bir tek insan nankördür, ve başını kuma gömer…Gerçeği hesap gününe bırakmamak için başlarımızı kumlardan çıkarma vaktidir, yarın çok geç olabilir..

    yucel A.

    (February 1, 2012 - 6:38 am)

    Merhaba Yavuz Bey,
    Yaziniz hakikaten genele hitap ederken birey bazinda yazilmis bir recete gibi ayni zamanda.Genelleme bireyi dislar ama yazilariniz sanki kisiden kisiye gonderilen bir mektup gibi ozel ve sahsi.Belli ki hepimiz en az bir konuda basimizi kuma gomuyoruz.Iletisimsizlik ve birbirini anlamamak bu haliyle sasilasi birsey degil.Topragin uzerinde kalan kisimlarimizla birbirimizi bu kadar anlamamiz bile mucize..

    yasemin

    (January 30, 2012 - 10:21 pm)

    Merhaba Yavuz bey
    Biz insanoglu icin devekuslulugu yapmanin en vahim olani da Yaradan’a karsi olani herhalde.Biz Yaradani goremedigimiz icin onun da bizi gormedigini dusunuruz cogu zaman.Yoksa harcarmiydik bu dunyadaki hayatimizi pervasizca, birde sucumuzu karsi tarafa yuklemekle Masum goruruz kendimizi anasindan yeni dogan bir cocuk gibi.
    Anlayana su cumle cok sey anlatir tabi yine devekusu gibi davranmaz isek;
    Nasil yasarsaniz oyle olursunuz,nasil olurseniz de oyle dirilirsiniz.
    Allah son nefesle birlikte her aldigimiz nefeste iman versin insallah.

Leave a Reply