Gulay Turan – AMERIKADA TAX RETURN ( VERGI ODEME)

 

AMERIKADA TAX RETURN ( VERGI ODEME)

 

Herkese selamlar kisa bir aradan sonra tekrar merhaba.Anlatacak o kadar cok konu varki, o yuzden fazla ara vermeden sizlere sicak sicagina iletiyorum.En basta HIGH TECH AUTO yu sikayet etmemden dolayi bana gosterilen tepkiyi soylemek istiyorum.Belki biliyorsunuzdur veya buyuk bir kesim bilmiyordur.Lynhurst nj deki TURKOCAGI isimli dernek yoneticisi, sikayet ettigim HIGH TECH AUTO nun ayni zamanda sahibidir.Malesef TURKOCAGINA gelmek ve ziyaret etmem yasaklandi.Kendilerini sikayet ettigim icin benide Turkocagina gelmemi yasaklayarak cezalandirildim.Malesef biz Turkler hatalarimizi kabul edip telafi etmek yerine karsimizdaki insana negatif tepki gostererek hakli oldugumuzu ispatlamaya calisiyoruz.Bir sonraki yazimdada Turkocagi nedir? dernek olarak Amerikadaki Turk toplumuna faydalarini veya olmayan faydalarini veya olmasi gerek faydalarini anlatacagim.Gene birilerini sinirlendirecegim ama bana karsi bu kadar tepki gosterilmesinede kayitsiz kalamiyacagim.

 

Simdi asil konumuza gelelimki bu konu Amerikada herseyin ustunde geliyor.TAX RETURN yani vergi iadeleri veya vergi odemek Amerikada herseyin ustunde geliyor.Vergi kacirmak cok buyuk bir suc ve hukumet bunu asla affetmiyor.Buna en guzel ornek GOD FATHER filminde yuzlerce cinayete karisan al pacino (= michael corlonea) cinayetlerden dolayi degilde VERGI KACIRDIGI icin hapse giriyor.

En basta sunu soyliyeyim social security number ( sosyal guvenlik numarasi yani bizdeki vergi numarasi veya vatandaslik numarasi) sahip herkes payroll olarak calisiyorsa yani calistigi yerden check aliyorsa sene sonunda vergi oder veya vergi iadesi alir.Bu su demektir, kimi calisan vergisini calisirken her cek aldiginda pesin oder veya cekinden hic bir kesinti yapilmasini istemez ve sene sonunda oder.En iyisi ve mantikli olani her hafta veya her cek aldiginizda verginizi pesin pesin odeyin.Sene sonunda durumunuza gore vergi iadesi alirsiniz.Aslinda konu cok genis.Sayet cocugunuz varsa her cocuk basi 3 bin dolar civari para verginizden dusulur.Veya geliriniz kari-koca icin 24 bin dolarin altindaysa sene icinde odediginiz tum vergileri geri alir hatta ustune fazladan parada alma ihtimaliniz var.Benim asil insanlara soylemek istedigim ozellikle green card sahibi olupta Turkiyede yasayan insanlar icin uyari yapmak istiyorum.Nerede yasarsaniz yasayin Amerika veya Turkiye hic fark etmiyor sayet green cardiniz varsa calisin veya calismayin muhakkak tax return yapmak zorundasiniz.Calisanlar icin W-2 ve W-3 formlari ile, beyana dayali 1099 form, veya 1040-1040A formlarini doldurmak zorundasiniz.Sene icinde cek ile calistiginiz yani payroll da bulundugunuz her isyerinden sizlere W-2 formu gelir.Bu form ile birlikte guvenilir bir muhasebeciye durumunuza gore 50-150 dolar civari ucret odeyerek tax return lerinizi yapabilirsiniz.Tavsiyem sagda solda ofisi olmayan,Tax return konusunda guncel ve saglikli bilgisi olmayan kisilere uc bes kurus daha ucuza yaptiracagim diyerek tax return lerinizi yaptirmayin. Cunku Tax return hem ciddi bir is hemde menfaatiniz icin onemli bir konudur.Sayet eviniz varsa ev verginizden odediginiz vergiyi dusurebilir,cocugunuz varsa vergi indirimi alabilir,bunun yaninda guncellenmis muhasebe ve yasal yeni vergi kanunlari ile yanlis yapmaktan fazla vergi odemekten kurtulmus olabilirsiniz.Ayni sekilde green card sahibi insanlar vatandaslik basvurusu yaptiginda son 5 senenin tax return kagitlarini isterler.O yuzden tax return kagitlarinizi guvenli bir yerde saklayin.Tekrar soyluyorum “green card sahibi veya vatandas herkes, calissin veya calismasin her sene tax return formu doldurmak zorundadir!!!!!!

 

Birde beyana dayali tax return yapabilirsiniz ama sart degil.Mesela cash calistiginizda sayet bunun vergisini odemek isterseniz muhasebecinize “ben bu sene su kadar dolar cash kazandim” derseniz sayet beyana dayali olarak kazandiginiz miktarin vergisini odeyebilirsiniz.Ama saglikli olan payroll da oldugunuz isyerinden tax return yapmanizdir.Genelde garson olarak calisan insanlar beyana dayali vergi oder.Cunku aldiklari bahsisi kimse takip edemez sayet nakit aldilarsa.

 

Amerika vergi”ye dayali bir devlettir ve vergiler yuksektir.Ne kadar cok kazanirsaniz o kadar cok vergi odersiniz.Odeyeceginiz vergi sizin sosyal konumuzla alakali.Yani cocuklu-cocuksuz, evli-bekar, issiz-ogrenci vs vs.Alinan vergiler ile belediye hizmetleri, polis,itfaiye servisleri,okul sistemi desteklenir.Odedigimiz vergiler ile amerikada yasam standartlari o yuzden yuksektir.Yani cocugunuz okula gittiginde sabah kahvaltisini,oglen yemegini,kitabini,okula gidis-gelis servisini devlet, odedigimiz vergilerle saglar.Coplerimiz toplanir,sular ve elektrikler kesintisiz calisir,herhangi bir dogal afet durumunda devlet hazirliklidir.Veya issiz kaldigimizda unemployment dan issizlik maasini calisirken bizden yapilan kesintilerle odenir.Yani vergi cok onemlidir.Kimse IRS ( INTERNAL REVENUE SERVICE ) ile basinin belaya girmesini istemez.Sizlere bu haftabirazcik dahi olsa faydam olduysa ne mutlu bana.Keske Turkiyedede insanlar vergilerini tam olarak verseler ve bu vergilerde Amerikada oldugu gibi dogru yerlere ve dogru hizmetlere harcansa!!!! Daha iyi bir Turkiye icin dilerim herkes vergisini verir diyorum.Bu arada unutmadan hemen soyliyeyim, tax return son gun 15 NISAN 2012 dir. 15 NISAN 2012 tarihine kadar 2011

vergilerinizi yaptirabilirsiniz.Son gune kalmayin online yogunluluk olabilir.2011 de nerelerde calistiniz ise W-2 formlarini toplayin ve muhasebecinize gidin.Ama 2011 senesinde kac isyerinde calistigin ise bu isyerlerinden gelmesi gereken W-2 formlarinin gelmesini bekleyin veya takip edin.

 

Onumuzdeki hafta gene yararli bir konuda gorusmek uzere selamlar kucak dolusu sevgiler herkese……..

 

Post Author: GulayTuran

8 thoughts on “Gulay Turan – AMERIKADA TAX RETURN ( VERGI ODEME)

    Sibel Özkurt

    (March 12, 2015 - 3:50 pm)

    Merhaba Gülay hanım ben türkiyede yaşıyorum amerikadaki şirkette fotoğraf satışı yapıyorum. Amerika içi satışlarda %30 vergi kesimi yapıyorlar amerikada yaşamadığım için yada amerikan vatandaşı olmadığım için. amerikadan vergi numarası (yani TIN) alırsam vergi oranını düşürebilir miyim? Amerikadan türk vatandaşı olarak TIN numarası alabilir miyim? Tın numarası alabilirsem amerikadaki kesilen vergiden muaf olabilir miyim?

    Alper Berber

    (August 18, 2014 - 2:16 pm)

    Gülay Hanım Merhaba,

    Öncelikle açıklayıcı yazınız için teşekkür ederim. Yazınızda “Amerika veya Turkiye hic fark etmiyor sayet green cardiniz varsa calisin veya calismayin muhakkak tax return yapmak zorundasiniz. Calisanlar icin W-2 ve W-3 formlari ile, beyana dayali 1099 form, veya 1040-1040A formlarini doldurmak zorundasiniz” demişsiniz. Green Card sahibiyim fakat uzun zamandır Türkiyede ikamet etmekteyim ve Amerika da iş aramaktayım. Amerika da hiç çalışmadım. Yazınızda belirttiğiniz formlardan da maalesef hiç haberim olmadı. Yazınızda belirttiğiniz formu nereden temin edebilirim? Bu form ile tex return’ü nereye yapmalıyım? Bilgi verebilir misiniz?

    Teşekkür ederim.

    Tuncer Dilik

    (February 29, 2012 - 7:21 am)

    Ben 3 aylığına Amerikaya geldim. 2 tane Iphone4s aldım. Bunların vergilerini geri alabilirmiyim. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Bu konuda açıklamalarınızı bekliyorum. Saygılarımla

      gulay turan

      (February 29, 2012 - 4:16 pm)

      tabiiki alirsiniz.Satin aldiginiz yerden size tax return form vermeleri lazim veya adinizi pasaport numaranizi belirten bir fatura vermeleri gerekiyor.Bu belge ile birlikte amerikadan cikmadan tax return ofislerine gidin.Duty free bolumunde olmasi gerekiyor zannedersem tax return ofisleri.Turist olarak gittiginiz her ulkede o ulkeden cikmadan aldiginiz urunun odediginiz vergisini bulundugunuz ulke gumrugunden cikmadan alirsiniz.

    Adem ARI

    (February 24, 2012 - 5:11 pm)

    Sn Gülay hanım benim babam Mehmet Arı,2004 yılında emeklılıgı doldurarak emekliligını istedi, fakat daha sora babamın ssk gunlerı ne hıkmetse aynı adı soyadı taşıyan başka bır adamın uzerıne gecırılmıs, baba adları da aynı ama anne ısımlerı farklı, babam mahkemeye verdı kayıp olan 3.000 iş gunu için, mahkeme babamın lehıne sonuclandı emeklılıgı onandı. Sora adam yargıtaya goturmus hengı akala hıkmetse yargıtay uzaktan yakından alakası olmayan adamın lehıne mahkeme kararını bozmuş. Yıl 2012 kayıp olan sekız yılamı yanak hala hakkımız olan hakkımızı alamadık onamı yanak. Yazılarınızı sureklı okuyorum bıze bır yol gostersenız valla cok maduruz

      gulay turan

      (February 25, 2012 - 1:22 am)

      yanlisligi yapan kurumu mahkemeye verin ve babanizin 8 yil calistigi sirketin patronunu mahkemeye sahit olarak yazin.Cunku burada muhasebeci veya ssk ya giris yapan memurun kusuru var.Mahkemedende ucretsiz avukat talep edin muhakkak.Dersinizi iyi calisirsaniz mahkemeyi kesin kazanirsiniz.Ama inci ayrintilari tespit edin.En onemlisi 8 yil calistigi sirketten babaniza sahitlik yapacak sahitlerdir.

    Tansel

    (February 23, 2012 - 5:44 pm)

    Tr de de bu kadar vergi alinsa ulke ucar herhalde. 10bin dolar ev vergisi verenler var.

      gulay turan

      (February 25, 2012 - 1:25 am)

      buradaki gelire oranla senede 10 bin dolar vergi normal.Ama 3-4 bin dolara senelik vergileri olan iyi town larda var.Buradaki olay amerikada vergi kacirma veya evin degerini dusuk gosterme gibi sansimiz yok.Dolayisiyla sistem para ile tikir tikir calisiyor.Yani egitim,saglik,yol vs vs hizmetler guzel isliyor vergiler odendigi icin ve vergilerin dogru yere gittigi icin.

Leave a Reply