Ağrı kesicilerin yan etkileri açıklandı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Serhat Bor,  ağrı kesici ilaçların bilinen ve bilinmeyen yan  etkileri hakkında açıklamada bulundu.
Ağrı kesicilerin hazımsızlık, bulantı, karın ağrısının yanında mide  kanaması, delinme, mide çıkışında daralma gibi birçok hastalığa  sebebiyet verdiğini belirten Prof. Dr. Serhat Bor kimlerin risk grubuna  girdiğini de şöyle açıkladı:
“Başta daha önceden ülser rahatsızlığı geçirmiş hastalar olmak üzere,  altmış yaş üstü kişiler, kalp-damar hastası olanlar, sindirim sistemi  sorunu yaşayanlar ve şeker hastaları ağrı kesicilerin kullanımında  dikkatli olmalı.”
Ağrı kesicilerin yan etkilerinden korunma yöntemleri hakkında da  açıklamada bulunan Prof. Dr. Bor, “Doz arttıkça risk artar. Bu tip  ilaçları kullanırken düşük dozda alınmasına dikkat edin. Ağrı kesici  ilaçların yanında, bunların meydana getirdiği yan etkilerden korunmaya  yönelik ilaçlar da kullanın” dedi.
“Ağrı kesiciler en fazla kullanılan ilaç grubu olmakla beraber tedavi  değil anlık şikayet gidermeye yöneliktir” diyen Prof. Dr. Bor, ağrı  kesicilerin mecbur kalınmadıkça ve bilinçsizce kullanılmaması  gerektiğine dikkat çekti.
Risk grubu ileri yaşta olanlardan ve yandaş hastalık taşıyanlardan  korunmalarını isteyen Prof. Dr. Bor, katılımcıların sorularını  yanıtlayarak konuşmasını bitirdi.

Post Author: SerGe

Leave a Reply