Huseyin Guruler – BASARI VE MUTLULUK

BASARI VE MUTLULUK

 

Gecenlerde konumunda iyi bir yoneticiden bir cumle isittim: “Basari, mutluluk getirir, o nedenle calisanlarima basariyi tattirabilirsem basari kalici olur”. Evet, bu cumle cok sekillerde yorumlanabilir. Ilk anlasilan ders, is, yarisma basarisi olabilirse de insanin yasadigi her anda nefsine galip geldigi her sey diye de acabiliriz sanirim. Mesela uyku ve tembellige kaptirmadigi zamanlar bir basarisidir insanin. Aile ici huzur, sukun, cocuklarin mutluluk icindeki civilti sesleri de bir basaridir kucuk gorulmemesi gereken.

 

Basariyi akademik basariya indirger isek toplumda basarili olanlar cok sınırlı sayida, dolayisi ile mutlu olabilecek ve mutlu ilan edilecekler az olacaktir. Onun icin basariyi cesitlendirmeliyiz. Her insan kendinde hayata umit ile bakabilecegi bir basari bulabilsin. Ogluna ogut verebilecegi bir kac cumlesi olsun. Torununa anlatacagi bir kac hikayesi olsun. Kendinde bu meziyeti goremeyenlere biz yardimci olalim.

Ozellikle Amerika’da basariyi herkese tattirmak icin deli sacmasi oyunlar, yarismalar duzenlenebiliyor. Egitimci, kucuk bir sey icin bile “inanilmaz, muhtesem” gibi abartili sekilde onurlandirmaya calisiyor, ogrencisini. Bir benzerini ben de ilk banka hesabini actirirken yasadim. Gorevli banka memuru adimi sordu, soyledigim anda ‘harika’ dedi. Neyse olabilir derken soyadi, adres, kimlik kartiniz vs vs her birinde buna benzer geri donusler alinca bihos oldum. Tabiki haketmedigim odullendirmeden fitraten pek zevk te alamazdim. Belki musteri memnuniyeti icin yapilan bilincli bir uygulama idi fakat onurlandirmak insani mutlu ediyor, ayni zamanda belki sirketin veya gorevli kisinin kac kusurunu ortuyor.

 

Bizde ise maalesef basari olabildigince daraltiliyor, en iyisi basarinin 1 kiside kalmasi gibi bir algilama var nereden geliyor bilmiyorum bu yanlis algi. Sinifta, kurumda, orduda, devlet yonetiminde vs. Bakalim tarihimize bir savas bir insan degil midir? Digerleri ya sehit ya gazi. Sehit ve gazilik buyuk mertebeler ancak basarilar ayrintilarda gizlidir dersek, o ayrintilar tarih anlaminda hep silik veya yok.

 

Hz Omer, hic bir savasta yenilmemis Hz Halid bin Velid’i gorevden alirken ona soyle der: Insanlar savas kazanmayi sadece sana baglamasi hem sana hem orduya karsi buyuk bir hatadir. Keza ondan sonra da savaslar kazanilmis ve o yanilgidan halk uzaklastirilmistir. Bizde iyi bir yonetici gorev yeri degistirdigi veya vefat ettigi zaman arkadan agitlar baslar: “Yeri hic bir zaman doldurulamayacak”. Allah askina kimse icin bu cumleyi kullanip ta yasayan insanlari vasifsizlastirmayalim. “O gorevini layiki ile yapti bizler sahitleriyiz”, yetmez mi?

 

Selamlar

Huseyin Guruler 13.03.2012

 

 

 

 

Post Author: HuseyinGuruler

2 thoughts on “Huseyin Guruler – BASARI VE MUTLULUK

    sinem

    (March 16, 2012 - 10:06 am)

    Çalıştığım resmi kurumdaki müdürümüz (isim vermeyim) emekli olacagı zaman yerine önerdiği insan nerdeyse kalem dutmayı bilmiyor desek abartı olmaz. Neden bunu önerdiniz mudur bey dedıgımızde bunu gorsunlerki ben emekli olsam bile benden bahsetsinler. Bizdeki mantık malesef bu kadar içler acısı

    kadir Ertunç

    (March 14, 2012 - 8:02 am)

    İnsan tabiatı gereği, başarıda sadece evladının kendini geçmesine tahamül gösterebiliyor. Diğer yandan bir başkasına aynı his ve temennilerde bulunamıyor, belkide bu yuzdendir kişinin devamlı başarıyı kendinde bırakma arzu ve isteği. Sanırım bu kavram ekseri müslüman ülkelerde böyle gelişmiş,elbet batılı ülkelerde de vardır mutlaka başarının başkasında kıskanılması ama sanırım bize oranla çok düşük bir yüzdeye sahiptir

Leave a Reply