Huseyin Guruler – Muhalefet Yenilik Getirebilir

Muhalefet Yenilik Getirebilir

 

Elektronik cihazlarindaki Isik, kontrast, renk ve ses ayarlarindan bilirsiniz sadece acik ve kapali degil ara degerlere sahiptirler. Halbuki su anda zitlarin dunyasinda yasiyoruz. Arasinda dusunme izni verilmeden biri tercih ettirilmeye calisiliyor. Gercek hayat ve dunya ise ne kadar secenek sunuyor degil mi? Herkes bir meslek tutturmus gecimini sagliyor. Zevklerimiz ve algilarimiz farkli. Agaclarin yapraklari yesil ama renk tonlari ne kadar farkli. Bize gore goz mutlaka gerekli her bir yasayan icin ama yaratici vermedigini de mahrum etmis olmayabiliyor. Akrep ve Yarasa kusu gibi. Acaba zorunlu zannettigimiz ne kadar sey var ki; farkli acilardan bakilsa asli gozukecek kimbilir?

 

Kelimeler var degil mi uzerlerine duygular bindirilmis. ‘Muhalefet’ desem ne kadar sevimli geliyor bu kelime size? Muhalefet etmeden baska acilardan nasil bakabiliriz ki? Muhalefetin cesitleri var:

 

  • Insanlara muhalif olma
  • Davranislara muhalif olma
  • Fikirlere muhalif olma
  • Sekil ve tarza muhalif olma

 

Muhalefet bir talepten gelmesi halinde yeniligi veya yeni bir standardi getirebilir. Pozitif sayilara kanaat edilseydi, negatif sayilar elde edilebilir miydi? Komurle calisan sistem baska bir sey ile calisamaz mi diye dusunulmeseydi? Hepimiz biliriz, ‘dunya yuvarlak’ diyebilmenin belirli bir zamandaki zorlugunu. Bilim adami ruhunda olmemesi gereken bir duygudur muhalefet. Ben bunu anlayinca neden iyi bir tasarimci, bilimadami, sanatci topluma aykiri gibi gelen stillerde yasar, giyinir, davranir anladim. Ruh dunyasi ve dusunce tarzindaki farklilik siluetine de yansiyor. Tabi bunu taklit edenleri bahsetmiyorum.

 

Bir de muhalefet edilmedigi, yani sistem sorgulanmadiginda ne olur? Uc kitaya hukmeden Osmanli adim adim coker, Avrupa karanliga bogulur, kita Afrika ve kismen asya yuzyillarca somurge kalir. Egitim sistemi sorgulanmazsa 7 yil aldigi Ingilizceden 5 cumle kuramaz, denizler kiyiya paralel veya dik ne demek oldugu anlasilamaz, inkilap tarihi kaynagi tek bir kisi ve kitap olarak kalir, ilkokulda alinan hayat bilgisi dersinde anladigi ve hayatina aksettirdiklerini adi fizik, kimya, biyoloji ve matematik olunca anlayamaz, hele hayatina hic aksettiremez, ilk yardimin sadece onemini bilir vs.

 

Bir de isin zor taraflari var. Muhalif bir talep; eger fizige aykiri olursa tasarladiginiz calismaz, siyasi bir talebin karsiligini caninizla bile odeyebilirsiniz, adli bir talep ise suruncemede kalma ihtimali var, ticarette uygulanabilir bir talep maddiyat gerektirir, egitimde arzu edilen bir talep nesilleri dogrudan etkiler. Isin en zor yani kanun, kural,  formalite ve prosedurlere takilmak.

 

Ama hayal calisiyor, zaten vazifesi bu. Allah bunun icin vermis. Akil ve fikir suzgeclerinden gecirmek suretiyle hayalin ayaklari yere degiyor veya degmeyecekse de havada ucuyor. Hayallerimizi nerede harcadigimiz cok onemli. Bu anlamda modern dunyada taninmis ve ileri seviyede basari kaydetmis kisilerin bircok tavsiyelerinden bir tanesinin kesismesi beni cok etkiledi: “Kendi icinizden gelen sesi dinleyin ve baska insanlarin ne yaptiklari ile ilgilenmeyin, takip etmeyin. Hayat oldukca kisa ve kendi hayallerinizi gerceklestirmeye ve hedeflerinize odaklanin”. Su anda dedikodunun teknolojik olanlari da var (facebook gibi).

 

Muhalefet, bir talepten gelir. Talebin kaynagi iyi niyet ve toplumsal fayda olmali yoksa fayda yerine zarar verir. Iste alemimizde begenmedigimiz muhalefet budur. “Sizin en hayirliniz, insanlara faydali olaninizdir” Hadis-i Serifi de bunu destekler niteliktedir.

 

Bir parca degisti mi ‘muhalefet’ kelimesi hakkindaki dusunceniz?

Gorusmek Uzere…

 

Huseyin Guruler, 31Mart 2012


Post Author: HuseyinGuruler

2 thoughts on “Huseyin Guruler – Muhalefet Yenilik Getirebilir

    Mehmet Güler

    (April 17, 2012 - 4:45 pm)

    Siyasi muhalafet dışında bende sizinle hem fikirim. Dediğim gibi siyasetteki muhalefet duzgun yapılmazsa ki bu ülkede kesin ve kesin yapılmıyor, hatta iddaa ediyorum tam ülke menfati yerıne ükeyi kaosa goturmek adına yapılıyor. Tüm partiler için geçerli bu cümlelerim iktidarda kim olursa olsun yaptıgı herseye muhalefet ediyorlar, halbuki bazen takdire şayan şeylerde yapıyor geçmiş ve mevcut iktidarlar,keşke bu gibi durumlarda muhalefetliğimizi bazende takdir ederek kullanabilsek bence toplum nazarında kuculmez buyuruz. Ama onun dısındakı tabıattakı denge adına olan butun muhalefet’liklerde ilahi bir elin dengesi ve yönergesi var

    esin lüleci

    (April 4, 2012 - 7:38 am)

    muhalefet..karşıt görüş demek esasen.ve büyük bir alim şöyle der: müsademeyi efkardan barikayı hakikat doğarmış.
    yani fikirlerin çarpışmasından hakikat güneşi doğar.
    muhalif görüşlerin çarpışmasından da ülke ufkuna yeni aylar yıldızlar güneşler çıkarabilmemiz mümkün.tek ki tartışma-muhalefet etme tekniklerini iyi bilelim..Saç saça baş başa küfürle değil, anlayış-diyalog ve tedenni-ölçü ile..sağolun hüseyin bey, siz de yeni ufuklar açıyorsunuz bize.

Leave a Reply