Huseyin Guruler – Kimlik Degistirme

Kimlik Degistirme

 

Kimlik degisikligi, kimligi kaybedince, kaptirinca, kaybolunca yapilan islemdir. Kimlik karti degil de kisiligi temsil etmesi anlamindaki kimlik degisikligi mevzumuz.

 

Ergenlik donemine kadar bir kiside kimlik oturmaz, oturmasi da beklenmez. Ancak yirmi yas sonrasi, 40 yas sonrasi ve 60 yas sonrasi olusan belirli kimlikler var ki; bu kisinin toplumdaki aynasidir. Kimliksiz bir insan olmamasi gerektigi gibi, kimligi oturmayan her bir insan toplum icin sikinti vericidir. Oturmasini kalkmasini konusmasini bilmeyen, cocukluktan cikamamis, harcamasini kontrol edemeyen, paylasmayi bilemeyen, sozune guvenilmeyen, zevk tuzaklarina dusmeye amade her bir insan topluma cok bir sey veremedigi gibi kaynaklarini futursuzca kullabilecek curete da sahip olabilir.

 

Akli basinda bir insan hicbir saplantinin esiri olmak istemez. Hele lekeli ve camurlu yollara adim atmaktan kacinir. Ancak kimlik sorunu yasayan insan gecici bir sure icin de olsa kimligimi, yani gorunumumu degistireyim nasil olsa ben kendimi biliyorum, sonra eski kimligime geri donerim dese de olan olmus kimlik bir kere degismistir. Nasil tercih edene kadar sigarada kontrol sizde ama tercih ettikten sonra kontrol artik ondadir. Bir hedef ve o hedefe ulasmak icin verdikleriniz sizin tercihlerinizdir. Tercih ettikten sonra ise ortaya cikan belki de sizin yeni kimliginizdir. Memuriyete yeni baslayan tertemiz, idealist, vatansever cok kimseler biliyorum, yillar gecip artik maas ve makam yetmeyince idealler, vatan sevgileri resim ve sekil ve amblemlerde kalmis, kendileri daha utulu, parlak kiyafetler altinda hiyerarsinin kacinci katinda oturduguna bakip asagidaki katlara akittigi suyun ozru yerine ust katlarin ciceklerini sulamakla mesguller…

 

Ah su ozgur olmanin ve sadece Allah’a kul olmanin kiymetini ben de dahil tum insanlar bir bilseler. Para, makam ve itibarin geciciligini anlasalar. Mezarlarda yatanlara bakarken hele koy yerlerinde sunu seslendiririm: Kimbilir kimler kimler ile kavgaliydi, hani ne icin? Ecdad bosuna mi mezarlari yasamin ve yasantinin icinde tuttu?

 

Kisinin oldugu gibi ailelerin ve hatta toplumun da kimligi var. Tarihini bilmek, diline hakim olmak, kulturune ve dinine sahip cikmak sizin o asil toplumun ferdi oldugunuzu gosterir. Bayragini ayak altinda ezdirmeyen ve yakilmasina musamaha etmeyen izzetli kardesim, dilindeki o kufur cumleleri nedir? Giydigin o daracik kot kimin kimligidir? Dininin sadece bir avrupali dokununca mi savunucusundur?

 

Geriye donup ne oldugumu unutmamak icin bazi resim ve esyalarim var kilometre taslari gibi onlara bazen bakip unutmamak istediklerimi hatirlamak icin kullanirim. Samimi arkadaslarim var, onlarla konusunca ve gorusunce kendimdeki erimeyi ve erezyonu farkederim. Bazi sessiz ve kimsesiz anlar olustururum veya buldugum o anlari degerlendiririm, fotografimda da gorundugu gibi… Akarsuda hic yurudunuz mu? Karsidan karsiya tam olarak dik cikamaz akintinin tesiri ile yonunuz degisir. Sizlere tavsiyem, siz de kendinizdeki kimlik kaymalarina, erezyonlarina karsi koruyacak bazi tedbirler bulun ve bilincli bir sekilde kullanin.

 

Gecen yazimizda ‘muhalefet’ kelimesi uzerinde durmustuk. Samimiyetle soruyorum size ‘ecdad’ desem kendinizde bu kelime ile birlikte bir huzun ve bir parca mahcubiyet hissi gelmiyor mu? Bende oluyor, bilmiyorum belki bana mahsus bir his…

 

Gorusmek dilegiyle…

Huseyin Guruler, 13 Nisan 2012

 

 

Post Author: HuseyinGuruler

2 thoughts on “Huseyin Guruler – Kimlik Degistirme

    Resul ara

    (April 25, 2012 - 5:57 pm)

    Aslında ecdat gittiginden beri marküs talihe büründük, kapıldık uydurmaca ve duzmece umutlara gıdyoruz. kapital olmazsa olmazımızın ıcerısıne gırdı, aileler mutlulugu ve huzuru dizilerde dahi kaybetti. bizler ecdadımızı yattıgı yerlerde dahı huzur ıcerısınde bırakmadık. Fatih feth etti biz ise malesef

    Tarik

    (April 24, 2012 - 5:57 pm)

    mahcubiyet mi? utaniyorum. yerine dibine giresi geliyor insanin.

Leave a Reply