AYM: Gül ikinci kez aday olabilir

Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi ile ilgili kararı açıkladı. Mahkeme CHP’nin talebini reddetti, görev süresi 7 yıl dedi ve yeniden adaylığın yolunu açtı.

Anayasa Mahkemesi, 6271 sayılı Cumhurbaşkanı SeçimiKanunu’nun geçici 1. maddesindeki, 31 Mayıs2007 tarihli 5678 sayılı Anayasa Değişikliği Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen Cumhurbaşkanlarının iki defa seçilememelerine ilişkin düzenlemeyioybirliğiyle iptal etti.
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun bazı maddelerinin iptali için yaptığı başvuru hakkında kararını verdi ve kanunun Geçici 1. maddesini kısmen iptal etti. Yüksek Mahkeme, geçici maddedeki Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğuna dair düzenlemenin iptali istemini oy çokluğuyla reddederken, Gül’ün ve eski cumhurbaşkanlarının cumhurbaşkanlığı görevi için ikinci kez seçilemeyeceğine dair hükmü oybirliğiyle iptal etti. Böylece, Gül için 7+5 olmak üzere iki dönem Cumhurbaşkanlığı’nın kapısı da açılmış oldu.
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun bazı hükümlerini iptali istemiyle açtığı davayı karara bağladı. CHP’nin başvurusunda, kanunun “Seçimin geri bırakılması” başlıklı 5.maddesinin, “Adayların görevden ayrılması ve göreve dönmesi” başlıklı 11. maddesinin bazı hükümlerinin, “Propaganda” başlıklı 13. maddesinde propaganda yayınlarının tarafsızlığı konusunda RTÜK’e görev veren ibarenin, “Adaylara yardım” başlıklı 14. maddesinin bazı hükümlerinin ve Kanun’un 21. maddesindeki seçilen Cumhurbaşkanı adına düzenlenen “Tutanağın TBMM Başkanı tarafından verilmesi” hakkındaki ibarenin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla iptali isteniyordu. Başvuruda ayrıca, 11. Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 7 yıl olacağını ve 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen Cumhurbaşkanlarının iki kez seçilemeyeceğini düzenleyen Geçici 1. maddenin de Anayasaya aykırı olduğu savunuluyor ve iptali talep ediliyordu. Yüksek mahkeme CHP’nin diğer maddeler üzerindeki taleplerinin tamamını reddederken, Geçici 1. madde hakkında ise kısmen iptal kararı verdi. -KRİTİK MADDE- İptali istenen maddeler arasında en kritik olanı, Kanun’un Geçici 1. maddesiydi. Geçici 1. madde’nin birinci fıkrasında “Onbirinci Cumhurbaşkanının görev süresi yedi yıldır” denilerek Gül’ün görev süresi ile ilgili tartışmalara nokta konuyor, ikinci fıkrasında ise “31/5/2007 tarihli ve 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen Cumhurbaşkanları, iki defa seçilememeleri kuralı dâhil, Anayasanın değişiklik öncesi hükümlerine tabidir” denilerek 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ve eski Cumhurbaşkanlarına yeniden seçilme yolu kapatılıyordu. -RAPORTÖR ‘7 YIL’ DEMİŞTİ- Dosyanın ilk incelemesini yapan ve dosya hakkında rapor hazırlayan Anayasa Mahkemesi Raportörü Ali Rıza Çoban, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi 7 yıldır” demişti. AYM Başkanı Haşim Kılıç, dosya hakkındaki bağlayıcı olmayan raporu mahkeme üyelerine göndermiş, dosyanın 15 Haziran’da görüşülmesine karar vermişti. -GÖREV SÜRESİ 7 YIL- Yüksek Mahkeme’nin 17 üyesi, başvuruyu karara bağlamak için bugün toplandı. Gündemdeki diğer konuların görüşülmesinin ardından CHP’nin Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı görüşen mahkeme, kararını verdi ve Kanun’un Geçici 1. maddesini kısmen iptal etti. Maddenin ilk kısmındaki Gül’ün görev süresini 7 yıl olarak düzenleyen hükmü Anayasa’ya aykırı bulmayan AYM, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Osman Paksüt ve Zehra Ayla Perktaş’ın karşı oylarına rağmen iptal talebini oy çokluğuyla reddetti. Maddenin ikinci fıkrasında yer alan ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski cumhurbaşkanlarına cumhurbaşkanlığı yolunu kapatan madde ise Anayasa’ya aykırı bulunarak oybirliğiyle iptal edildi.

Kaynak: ANKA

Post Author: SerGe

Leave a Reply