Tsunami Filipinler’i vurmaya başladı

Filipinler’de 7.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Filipinler, Endonezya, Tayvan ve Japonya’ya tsunami uyarı yapıldı. Filipinler için tsunami uyarısı yapıldı.

Filipinler‘de 7.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ABD Ulusal Deprem Merkezi, Filipinler’de 7.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı. Filipinler’de kıyı kentlerde halktan, sahilleri terk ederek, yüksek noktalara çıkmaları istendi.

ABD Ulusal Deprem Merkezi, 7.9 büyüklüğündeki depremin Büyük Okyanus’ta Filipinler’in doğu kıyısına 139 kilometre uzaklıkta meydana geldiğini duyurdu.

Filipinler Ulusal Volkan Merkezi, tsunami uyarısı sonrasında kıyı kentlerde yaşayanlardan sahilden uzaklaşmasını ve yüksek noktalara çıkmasını istedi. Filipinler’de köprüler ve yolların hasar gördüğü belirtiliyor. Filipinli yetkililer, kıyıya 16 santimetre boyunda dalgaların vurduğunu açıkladı. Ancak daha yüksek dalgaların kıyıya vurabileceği uyarısı da yapıldı.

ABD Ulusal Deprem Merkezi, depremin merkez üssünü Filipinler’in Samar eyaletine bağlı Sulangan kentinin 139 kilometre açığı olarak verdi. Deprem 33 kilometre derinlikte ve yerel saatle 20.50’de meydana geldi.

TSUNAMİ UYARISI

Deprem sonrası Filipinler, Endonezya, Japonya, Tayvan, Papua Yeni Gine gibi çevre ülkelerde tsunami uyarısı yapıldı. Ancak daha sonra yapılan açıklamada Japonya ve Büyük Okyanus’taki adalar için tsunami uyarısı kaldırıldı. Filipinler ve Endonezya için ise tsunami uyarısı devam ediyor.

‘YIKICI TSUNAMİYE NEDEN OLABİLİR’

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Bu büyüklükte bir deprem, depremin merkez üssüne yakın bölgelerde dakikalar içinde, çevre ülkelerde ise saatler içinde yıkıcı tsunamilere neden olabilir” denildi.

Post Author: SerGe

Leave a Reply