Gulay Turan – SANDY NIN GERCEK MAGDURLARI

 

SANDY NIN GERCEK MAGDURLARI

Tekrar herkese merhaba. Gundem her zamanki gibi Amerikada cok mesguldu ve bizler gecen haftalarda new york-new jerseyi vuran SANDYkasirgasiyla epey sarsildik.Ondan evvel 29 ekim kutlamalari gene her sene oldugu gibi bu senede Lyndhurst belediyesi tarafindan yapildi.Gecen seneye oranla katilimda artis vardi ama istenilen duzeyde degildi bana gore.Genede gondere cekilen Turk bayragi esliginde Istiklal marsimizin okunmasi gorulmeye deger ve duygu dolu anlarin yasanmasina sebep oluyor.Ardindan cliffside park da bulunan bir cafe tarafindan halka ikramda bulunuldu.


Lydhurst deki Turkocagi isimli dernegin senelerdir ne ise yaradigini dusunur dururum.Bu 29 ekim kutlamalarindada  lyndhurst de yasayan 2200 Turk vatandasini organize edemeyip sadece canta dernegi islevinden oteye gecemedigini uzulerek belirtmek istiyorum.Senelerdir kendileri orient way uzerinde kendi binalarinda kira odemeden kapida sadece TURKOCAGI yazan bir binada faaliyet (!) gostermektedirler.Dernek sahip ve yoneticileri maddi anlamda herhangi zorluklari olmadigi halde senelerdir bu binanin tamiri icin odenek beklemektedir.Dernek faaliyeti olmadigindan uye kayitlari yapilmamakta ve aidatlar toplanmamaktadir.Ote tarafdan dernek baskanlari hep ayni aileden oldugu icin ki bu baskanlarin hepsi kendi isiyle mesgul olduklarindan dernek faaliyetleri ile ilgilenmiyorlar.Ote yandan baskanlik baskasina gecmesin diyede senelerdir bu makam bosu bosuna mesgul ediliyor ve gercekten Turk toplumuna faydasi olacak insanlarin dernek baskani olmasi onlenerek, dernegin faaliyetsiz ise yaramaz ve atil durumunu degistirmiyor.Nitekim 29 ekim kutlamalarinda katilimci sayisi yuz kisiyi bile gecmedi.Oysa genc,egitimli,lider konumundaki bir insanimiz bu dernegin basinda olsaydi, 29 ekim kutlamalarinda lyndhurst de yasayan 2200 turk vatandasindan en az 500 kisiyi lyndhurst belediyesindeki kutlamaya davet edip o istiklal marsimiz Lyndhurst sokaklarinda inleyecekti.Bir fenerbahce balosuna biletler 100 dolar oldugu halde kac bin kisi geliyor ama gel gorki cok onemli bir 29 ekim kutlamasinda 100 kisiyi bir araya toplayamiyorsak bu TURKOCAGI nin beceriksizligi ve organizasyonsuzlugudur.

Birde halowen vardi ama bu sene kasirga sebebiyle yapilamadi ve cok sonuk gecti.Halowen da (cadilar bayrami) ayni bizdeki seker bayramindaki gibi cocuklar kapiya gelip seker ve cikolata topladilar.Tabii kostumleriyle birlikte.Kimi askerdi kimi pamuk prenses.Inanindunyaya bir daha gelsem Amerikada cocuk olmak isterdim.

Asil konumuz SANDY firtinamiz , deyim yerindeyse tabiat ana ne teknoloji dinledi nede amerikanin iktidarini.Herseye care bulan Amerikanzekasi SANDY kasirgasiyla yerle bir oldu.Tabiat ana bize zamani gelince guclu yuzunu gosteriyor.Ozellikle agaclik bolgelerde devrilen agaclarla birlikte elektrik direkleri bizi bir hafta boyunca elektriksiz birakti.Bunun yaninda kalorifer calismadigindan sogukta donarak yattik.Ne banyo yapabildik ne internete girebildik.Dolasiyla dis dunya ile iletisimimiz dahi kesildi.Buzdolaplari calismadigindan tonlarca gida cope atildi.Elektrik kesintisinin hala devam ettigi bolgeler var. Su baskinlari hayli fazla. Bugun lyndhurts riverside avenue uzerindeki bankalara gittim. Iki banka su baskini yuzunden kapatilmis.Dolayisiyla daha uzaktaki bir subesine gitmek icin 15dk araba kullandim.

Ote yandan benzin kuyruklarini anlatmakla bitmiyor. Arabamda gas bittiginde mecburen arabami kullanamadim ve 5 gun boyunca gas gelmesini bekledim.Kuyruga girmeye cesaret edemedim cunku kuyrukta beklerken gas bitebilirdi.Bu ay bankalar halka bir jest yaparak kredi kartlarinin odemelerinde yasanan gecikmelerde faiz ve gecikme ucreti alinmayacagini bildirdi.Ne teselli ama degilmi?
Elektrik olmadigindan bir cok isyeri calismadi ve acilmadi.

Iste bu noktada ne oldu biliyormusunuz? Sandy nin gercek magdurlari  orta direk ucretli calisan insana oldu.Konustugum  her insan calismadiklari o haftada patronlari odeme yapmadilar.Zaten haftasonunu dort gozle bekleyen saat ucreti 8 dolara calisan insanlar birde ustune kit kanaat gecinirken sandy nin yuzunden bir haftalik ucretlerinden oldular.Patronlar icin hic bir sey degismedi. Kar”dan zarar mantigiyla patronlara hic bir sey olmadi. Cunku zaten gas tasiyan tanklar bosaltim yapmadigindan patronlarda ” is yok” deyip saati 8 dolara calisan gascilara para odemediler.Bunu ozellikle uzulerek burada belirtmek istiyorum.Bende amerikada yasayan ucretli calisanim ve bircok tanidigim insan bu duruma cok uzulduler.Sandy bizi iki kere vurdu…
Ah be tabiat ana…geldin,gittin…Bizi iki kere vurdun.Canimiz acidi,yurekler burkuldu.

ALLAH (c.c) bu zor gunlerde muhtac olanlara yardim etsin.Amin

Post Author: GulayTuran

Leave a Reply