Gulay Turan – KOLE TURK’O

KOLE TURK’O

Merhaba herkese….21 haziran itibariyle yaz resmen baslamis durumda. 20 haziran dogum gunum babamin vefatinin 32.gun sebebiyle kutlamadan cok hatirlanma ebabinda gecti.Sagolsun sevdiklerimiz bugundede beni yanliz birakmayarak cicek pasta balon uclemesiyle beni ihya ettiler.
Amerikadada okullarin tatil olmasiyla Turkiyeye gidislere hazirliklar tum hiziyla surmekte. Ucak bilet fiyatlari ucusa gecerke,erken bilet alanlar gene avantajli duruma gecti.
Gene gundemde en onemli konu Gezi parki protestolari New York zuccatti park da her cumartesi 12-6pm arasi devam etmektedir.
Gezi parki protestolarini yurekten destekliyorum ve bugunde oradayim.
Yaz gelmesiyle garsonluk limo driverlik isleri daha hiz kazanirken gene TURK SIRKET lerindeki TURK usulu calisma sekillerini tekrar sizlere
sunmak istiyorum.Kendim bizzat calistigim sirketlerde yapilan muamele ve calisma sartlari insane AMERIKADADA BU MU OLUR??? sorusunu sordurtuyor
insana. Cunku her ne kadar Amerikada olsakta TURK zihniyeti hic degismiyor. Yanimizda calisan veya is verdigimiz insana “ekmek veriyorum” “Ben patronum ”
kompleksi bu insanciklarin Amerikada cok kotu muamele gorduklerinden dolayi patron olmayi denedikleri ve patron olmaya calisirkende kendisine
yapilan kotu muameleyi yaninda calisan veya is verdigi insanlara uyguladigini goruyoruz. “Kotu evsahibi adami evsahibi yapar” atasozumuz %100 dogrudur. Kotu patronda adami patron yapiyor ama bazilari patron olduktan sonra kendisine yapilan kotu muameleyi aynen “ben cektim benden sonrakide ceksin” cahil ve egitimsiz mantigiyla devam ettiriyor. Universite bitirmeyi egitimden (!) sayan cahil beyin, kendini rahatlatmak icin hacca gidiyor ama nedense “Kul haklarini” hice sayarak hak yemeye,insan kullanmaya devam ediyor. Iste bu yuzdendirki hic bir zaman bir milletin veya bir dinin mensubuna iyi-kotu ayirmi hic yapmadim. Amerikali bir hristiyan bir bakmissinizki bizim 5 vakit namazindaki Turk muslumandan daha adaletli vicdanli ve merhametli oldugunu goruyorum.”paranin ve imanin kimde oldugu belli degildir” atasozumuz gene guncelligini ve hakliligini bir kere daha ispat ediyor.

Turk sirketlerinde calisirken sizden istenen extra isleri simdi size siraliyorum. En basta size is veren patronunuzun kimlerle nasil sartlarda calistigini ogrenin.Zira size ise alirken bunlari ve calisma sartlarinizi size pesin pesin soylemiyecekler.Sizin muneccim olup bunlari arastirip veya tahmin etmeniz gerekebilir.Turk sirketlerinde is ararken sadece is (!) yapacaginizi dusunmeyin. Bunun yaninda patrona yakalik veya kahve getirmeniz beklenebilir. Veya patronunuzun calistigi anlasmali yerlerde calisanlarada ayni sekilde icki servisi ayakcilik saga sola goturmeniz istenebilir ve siz itiraz ettiginizdede size”isinize geliyorsa calisin yoksa gidin” cumleriyle karsilasabilirsiniz.BU getir-gotur isleri sirasinda vaktinizin veya kullandiginiz arabanizin benzini hic onemli degildir.Cunku size is veriyorlar ve herkese katlanmalisiniz. Essek yerine konsanizda sesiniz cikmamali ve ne deniyorsa itirazsiz yapmalisiniz.Tartistiginizdada hakaret ediyorsun” diyerek yag gibi uste cikma patron hareketleride olabilir.Anlayacaginiz patron kompleksi Turkiyede ve Amerikada hic degismiyor. Essek hep ayni essek degisen sadece semer degilmi???  Amerikada Labor departmani bu durumlarda sikayet mercileri oluyor ama tabii bizde Turk Turk’e yaparmi kulturu ezen ve ezilen tarafi hic degistirmiyor. Malesef Turk patronlar Turk calisanlardan baskasinada kotu muamele yapamiyor cunku bunu bir ispanyola veya Amerikaliya yapmaya kalksa ( ki kalkisamaz bile) karsiligini aninda alir. Profesyonal sirket ve patronlarda tabiiki boyle dialoglar ve kotu muameleler olmayacaktir.

Simdi sizler benim bu anlattigim sirketi merak ettiginiz degilmi? ogrenmek icin gulayturan@live.com adresine mesaj atin ben size kim olduklarini soyliyeyim.
Daha iyi sartlarda daha iyi egitimli profesyonel sirketlerde calismaniz dilegiyle….

(note bu sirketten cikarkende alacagim olan bir gunluk parami bu parayla yemek yersiniz deyip biraktim zira benden daha cok onlarin paraya ihtiyaci varmis onu hissettim)

Post Author: GulayTuran

Leave a Reply